Táplálkozásterápia

Táplálkozásterápia

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.08 Utolsó módosítás: 2023.08.17

Szakképzett dietetikusaink által vezetett táplálkozásterápiával a megfelelően összeállított, szükséges energiát és tápanyagokat tartalmazó étrend, a fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és folyadékbevitellel segít Téged kívánt célod elérésében (legyen az fogyás, vérnyomás- vagy vércukorszint csökkentése, színinfarktus megelőzése), miközben finomakat eszel és jól érzed magad a bőrödben.

Az Életmód Orvosi Központ táplálkozásterápia minden esetben az életmód orvosi kezelési tervbe illeszkedő egyéni dietetikai állapotfelméréssel kezdődik, mely keretében dietetikusunk megismeri táplálkozási szokásaidat, életritmusodat, egészségi állapotodat, preferenciáidat. Az állapotfelméréssel egy időben, első konzultáción azonnal hasznosítható, konkrét, gyakorlati táplálkozási tanácsokat kapsz, első lépéseket megteheted egészséged visszaszerzése útján.

Táplálkozásterápiád teljessé tételét egy vagy két hetes személyre szabott étrendtervezéssel, gyakorlati táplálkozási oktatással, egyéni tankonyhával és páros bevásárlással segítjük.

Mi a táplálkozásterápia?

A táplálkozásterápia az életmódterápiának egy fontos eleme, ami az életmóddal összefüggő, nem fertőző megbetegedések, mint a túlsúly, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, daganatos megbetegedések, stb. kezelésében és azok megelőzésében bizonyítottan jelentős szerepet tölt be. A kiegyensúlyozott és változatos étkezéssel bizonyítottan javul az egyén életminősége és megnövekszik az egészségben eltöltött életéveinek száma is.

A táplálkozás az egyik legalapvetőbb, az élethez nélkülözhetetlen mindennapi tevékenység. A táplálkozás során ételek formájában tápanyagok kerülnek a szervezetbe, ami támogatja az élettani funkciók megfelelő működését. Lényeges szempont azonban, hogy mikor, milyen időközönként, milyen mennyiségben, mi kerül a szervezetbe az étkezések során. Emellett arra is szükséges figyelmet fordítani, hogy az étkezés hogyan befolyásolja egy adott életmóddal összefüggő betegség vagy állapot kimenetelét. A dietetikusok segítséget nyújtanak az egészségtudatos étkezési minta kialakításában és személyre szabott étkezési tervet állítanak össze figyelembe véve a páciens étkezési szokásait, állapotát, életritmusát, preferenciáit és egyéb szempontokat is, amellyel a páciens állapotában jelentős javulás érhető el. 

Milyen betegségek megelőzésében és kezelésében segít a táplálkozásterápia?

Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomásos betegség

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálokként vannak számon tartva. Ide sorolhatók a koszorúér-betegségek, az agyi érrendszeri megbetegedések, a reumás szívbetegségek vagy a mélyvénás trombózis. A legtöbb szív- és érrendszeri betegség azonban megelőzhető és kezelhető az egészségtudatos étrend beiktatásával. A növényi alapú, teljes értékű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben, növényi olajokban, halakban gazdag mediterrán-típusú étrend és a sóbevitel csökkentése bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek előfordulásának kockázatát és a kezelésben is fontos szerepet játszik.

Cukoranyagcsere-zavarok (inzulinrezisztencia, cukorbetegség)

Az inzulinrezisztencia olyan anyagcserezavar, amikor a szervezetben az inzulin a sejtek glükózfelvételét és –hasznosítását kevésbé növeli, mint az egészséges embereknél. Ha nem kezelik megfelelően, könnyen 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. 

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan krónikus anyagcsere-betegség, amely akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, illetve a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni az általa termelt inzulint. 

Mindkét cukoranyagcsere-zavarnál kulcsfontosságú szerepet tölt be a táplálkozásterápia. A hangsúly az étkezések rendszerezésén és a szénhidrátok megfelelő formában és mennyiségében történő bevitelén van. A lassan felszívódó, magas rosttartalmú szénhidrátok előtérbe helyezése, mint a teljes értékű gabonafélék, hüvelyesek és zöldségek, valamint a telítetlen növényi zsiradékban, omega-3 zsírsavakban gazdag halakban, valamint egyéb zsírszegény fehérjeforrásokban gazdag táplálkozás, továbbá az édességek, cukrozott üdítőitalok, zsírosabb húsok, sajtok, készételek kerülése bizonyítottan hatékony a cukoranyagcsere-zavarok kezelésében. Kimutatták, hogy a megfelelő étrenddel az 1-es típusú cukorbetegségnél akár 1,9%-os, míg a 2-es típusú cukorbetegségnél akár 2%-os csökkenés érhető el a HbA1c-értékben. Emellett a Mediterrán-étrend hatékonysága a szakmai irányelvek szerint is kimagasló. 

Túlsúly, elhízás

A túlsúly és az elhízás testzsír egészségre káros, kóros mértékű felhalmozódását jelenti. Világszerte több mint évi 2,8 millió haláleset köthető túlsúly vagy elhízáshoz. A túlsúly vagy az elhízás kialakulásért az elfogyasztott és a felhasznált kalóriák közötti energiaegyensúly hiánya a felelős. A heti 0,5-1 kg-os fogyás (kb. napi 500 kcal-val kevesebb energiabevitel) biztonságos és hatékony lehet mind a testzsírtömeg csökkentésének, mind a gyakran társbetegségként kialakuló krónikus, nem fertőző megbetegedések elkerüléséhez. Ebben kiemelkedő szerepe van a kiegyensúlyozott és személyre szabott étrendnek, azaz a zsíros és hozzáadott cukrot tartalmazó ételekből származó többlet energiabevitel kerülése, a zöldség- és gyümölcsbevitel növelése, valamint a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és az olajos magvak fogyasztásának előtérbe helyezése.

Csontritkulás

A csontritkulás a leggyakoribb metabolikus csontbetegség, ami a csontok szilárdságának csökkenését és a csonttörés kockázatának növekedését eredményezi. A világon több mint 200 millió embert érint, és minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi közül egynél fennáll a csonttörés veszélye. A csontritkulás bizonyítottan megelőzhető a megfelelő, fehérjében, kalciumban (pl. tejtermékek) és D-vitaminban gazdag étrend követésével és a nyugati-típusú étrend (magas cukor- és telített zsírsavtartalmú ételek) kerülésével. Emellett több kutatás alátámasztotta a Mediterrán-diéta oszteoporózis megelőzésében és kezelésében betöltött szerepét.

Depresszió

A depresszió olyan gyakori mentális zavar, ami hosszú ideig tartó letargikus hangulatot, továbbá az egyes tevékenységek iránti öröm és érdeklődés elvesztését jelenti. A világon körülbelül 280 millió ember szenved depresszióban. A meglévő gyógyszeres kezelések nem minden depresszióban szenvedő beteg esetében mutatnak egyforma hatékonyságot. Az életmódbeli megelőzési programok bizonyítottan csökkentik a depressziót. A táplálkozást tekintve a Mediterrán-étrend kutatásokkal alátámasztott mentális egészségügyi előnyökkel rendelkezik, ugyanis csökkenti a depressziós viselkedést és javítja a kognitív teljesítményt. Emellett képes csökkenteni a negatív hangulati tüneteket és javítja a mentális életminőséget depresszióban szenvedőknél. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Daganatos megbetegedések

A daganatos megbetegedések világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. A 2020-as adatok szerint kb. 10 millió halálesetért felelősek évente. Kimutatták, hogy a rákos halálesetek 30-50%-a megelőzhető a helyes életmódbeli szokások beiktatásával. Az egyik legfőbb táplálkozási célkitűzés a túlsúly és az elhízás megelőzése és kezelése, ugyanis a nagy testsúly a nők esetében 11%-ban, férfiak esetében 5%-ban felelnek a daganatos megbetegedések kialakulásáért. A nagy mennyiségű, antioxidánsokban gazdag zöldség- és gyümölcsbevitel, a teljes értékű gabonafélék és hüvelyesek előtérbe helyezése, a vörös húsok, zsírosabb húsok, magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztásának csökkentése, a zsírszegény tejtermékek fogyasztása, valamint az omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek (pl. halak, dió, lenmag) megfelelő bevitele bizonyítottan csökkenti a daganatos betegségek előfordulási gyakoriságát, valamint a megelőzésben is kiemelkedő szerepet játszik.  

Meddőség

A meddőség azt jelenti, hogy 12 hónapos rendszeres, védekezés nélküli szexuális együttlét után sem jön létre terhesség. A becslések szerint világszerte a párok 15%-ánál fordul elő. Számos táplálkozási vizsgálat kimutatta a Mediterrán-étrend meddőség megelőzésében és kezelésében betöltött szerepét. Kimutatták, hogy a Mediterrán-étrend 40%-kal növelte a sikeres terhességeket a párok körében. Továbbá igazolták a növényi fehérje fogyasztásának termékenységre gyakorolt pozitív hatását. Összességében bizonyított a személyre szabott étrend meddőséget megelőző és kezelő hatékonysága.

Menopauza

A menopauza a nőknél rendszerint a 45 és 55 éves kor közötti időszakban előforduló természetes öregedési folyamat, ami a női nemi hormonok termelődésének hirtelen megszűnése miatt hatással van a női szervezet működésére. a menopauza időszaka alatt és után fokozottabb lesz a szív- és érrendszeri megbetegedések, anyagcsere-betegségek, daganatos megbetegedések, csontritkulás, stb. előfordulási gyakorisága. Az étkezés kulcsfontosságú tényező a menopauzát követően kialakulandó betegségeket tekintve. Az energiabevitel csökkentése, a fehérjebevitel növelése, a nagy arányú zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a teljes értékű gabonafélék bevitele, a kalcium- és D-vitamin bevitel, valamint a telítetlen növényi zsiradékok fogyasztása bizonyítottan segít megelőzni vagy kezelni a menopauza időszaka alatt és után előforduló kórképek előfordulási gyakoriságát. 

Kapcsolódó cikkünk

8 módszer a testsúlycsökkentés érdekében

8 módszer a testsúlycsökkentés érdekében

A testsúlycsökkentés vagy fogyás olyan téma, amellyel szinte mindenki találkozik néhányszor az életében. Akik rendszeresen nekifutnak egy-egy fogyókúrának, minden bizonnyal számos „csodadiétával” és „bombabiztos” étrend-kiegészítővel is próbálkoztak már, holott Vajdovich Dorottya , az Életmód ...

Mi történik a dietetikai tanácsadás során?

Dietetikusaink a kiegyensúlyozott és egészségtudatos étkezés és életmód szakértői. A dietetikai tanácsadás magába foglalja a páciens kórtörténetének részletes elemzését, az étkezési szokásainak, étrend-kiegészítő-, gyógyszerfogyasztási szokásainak, anyagi lehetőségeinek, munkája, testmozgása jellegének és mennyiségének, egyéb életmódbeli szokásainak átbeszélését, az esetleges problémák feltárását és az ezzel kapcsolatos táplálkozási irányelvek átbeszélését, valamint a javaslattételt a konkrét étkezésére vonatkozóan. A dietetikai vizit után igényelhető személyre szabott 1, 2 vagy 4 hetes étrendi terv, illetve egyéb szolgáltatás (pl. Receptcsomag) a mindennapi életvitel könnyebbé tételének érdekében.  

Hogyan készüljön fel a páciens a dietetikai tanácsadásra?

 • Hozza magával a szakorvosi, valamint laborleleteit

 • Gondolja végig a problémáját, miért fordult dietetikushoz, a céljait, valamint a jelenlegi táplálkozási szokásait

 • Gyűjtse össze, hogy adott esetben milyen gyógyszereket, mire szed

 • Gyűjtse össze az étrend-kiegészítőit és azok márkáit (vitaminok, ásványi anyagok)

 • Írjon össze 2-3 életmódjára leginkább jellemző napot, ahol feltünteti, hogy mikor, mit, milyen mennyiségben evett és ivott, végzett-e valamilyen testmozgást

Dietetikai szolgáltatások

 • Dietetikai tanácsadás és javaslattétel a konkrét étkezésre vonatkozóan személyesen és távkonzultáció formájában

 • Receptcsomag | 20 recept személyre szabott preferenciák szerint összeállítva

 • Étrendi naplóelemzés | Páciens által 1 hétig vezetett étrendi napló (mit, mennyit, mikor és hol eszik és iszik) dietetikus szakember általi kiértékelése.

 • Ételrendelés összeállítása | Páciens által kiválasztott ételkiszállító cég következő heti menüjének összeállítása, összeválogatása dietetikus szakember által.

 • Dietetikus házhoz megy |A dietetikai konzultáción kívül lehetőség van arra, hogy dietetikusával konzultáljon otthonában, vagy éppen abban az üzletben, ahol rendszeresen bevásárlásait intézi. Lehetőség nyílik az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok megfelelőségének átbeszélésére.

 • Étrend | Dietetikusa teljesen személyre szabott étrendet ír össze a páciens számára egy meghatározott időtartamra (1 hétre, 2 hétre vagy 4 hétre) vonatkozóan

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Tovább
Varga Dóra

Varga Dóra

Vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc

Tovább
Imre Noémi

Imre Noémi

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Tovább