Mi az az életmódorvoslás?

Vegyél részt te is a változásban!

Melyik szolgáltatást válasszam?

Mi az az életmódorvoslás?

Az életmódorvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb területe, ami - a betegségek alap kiváltó okait megcélozva - átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő, krónikus betegségek megelőzésében, gyógyításában, a progresszió lassításában. 

Életmóddal összefüggő betegségek közé tartozik az elhízás, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a magasvérnyomás, a szívinfarktus, zsírmáj és egyes rosszindulatú daganatok (pl.vastagbélrák), a neurodegeneratív betegségek, depresszió.

Az életmódorvoslás egyesíti a különböző egészséggel kapcsolatos területek szilárd, tudományos bizonyítékait és egyben támogatja a kezelőorvost nem csak a betegségek gyógyításában, hanem az egészség megőrzésében is.

Az életmód orvostan része a tanácsadás, vizsgálat, szűrés, az életmódváltás klinikai alkalmazása. Az életmód orvostan interdiszciplináris ág, mely átöleli az egész orvostudományt, egyebek mellett magába foglalja a pszichológiát, szociológiát, népegészségtant, a biológiát, mozgástudományt. 

Az életmód orvoslás fő összetevői

Életmód receptre – csak az Életmód Orvosi Központban!

Életmód receptre – csak az Életmód Orvosi Központban!

Az Életmód Orvosi Központban egyedülálló módon, a szakorvosok az életmódterápia különböző összetevőit is felírják receptre, legyen szó akár táplálkozásterápiáról, mozgásterápiáról vagy a mentális egészségről, melyek az életmódorvoslás szerves részei.

Az adott recepten az életmódorvos megjelöli:

  • az indikációt (pl. magas vérnyomás, túlsúly, cukoranyagcsere-zavar)
  • a terápiás célt (pl. fittség-javítás, vérnyomáscsökkentés, stresszevés elkerülése)
  • a terápiát befolyásoló szempontokat
  • a szedett gyógyszereket
  • az alkalmazott egyéb kezeléseket

Az életmód recept segítségével elérhető, hogy az életmódorvoslás folyamata ne álljon meg a szakorvosi vizsgálatnál, hanem a szükséges egyéb szakemberek (pl. dietetikus, mozgásterapeuta, pszichológus) bevonása is megtörténjen, és az életmódterápia hatékony legyen. Az életmód recept segíti a páciens a szükséges következő lépésekben, illetve az őt ellátó egészségügyi szakembereket a közös munkában egyaránt. A krónikus betegségek nem csak gyógyszerrel kezelhetőek, a helyes életmód minden esetben feltétele a gyógyulásnak a gyógyszeres kezelés mellett, adott esetben pedig akár helyette.

Téma szakértői

Dr. Molnár Dóra

Dr. Molnár Dóra

Sportorvos, háziorvos

Tovább
Dr. Sztancsik Ilona

Dr. Sztancsik Ilona

Kardiológus, sportorvos

Tovább
Dr. Margitai Barnabás

Dr. Margitai Barnabás

Életmód orvos, Nőgyógyász

Tovább

Vegyél részt te is a változásban

Vegyél részt te is a változásban
Tovább a kérdőívre!