Laborvizsgálatok

Laborvizsgálatok

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.08 Utolsó módosítás: 2023.06.13

Egy laborvizsgálat során a vérből, vizeletből vagy egyéb testnedvekből levett mintákon különféle vizsgálatok végezhetők. A laborvizsgálatok egyes kórképek diagnózisának végleges felállításához szükségesek (pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint, stb.). 

A laborvizsgálatok segítségével egyes betegségek már a korai szakaszban kimutathatók még azelőtt, hogy a klinikai tünetek jelentkeznének. Emiatt számos betegség kezelése korán megkezdhető. A laborvizsgálatok segítségével folyamatosan megfigyelhetők a beteg állapotában bekövetkező változások, ellenőrizhetővé válik a kezelés hatékonysága, kimutathatók egyes fertőzések, gyulladások, betegségek megléte vagy adott esetben felmérhetők egyes orvosi beavatkozások kockázatai. 

Milyen laborvizsgálat típusok vannak?

 • Általános laborvizsgálat (Nagyrutin): az általános egészségi állapot feltérképezésére való vér- és vizeletvizsgálat, amelyet évente javasolt elvégezni a betegségek megelőzésére vagy szűrésére való tekintettel, valamint fertőzések, gyulladások gyanúja esetén.

 

 • Hematológiai vizsgálatok, teljes vérkép: az általános laborvizsgálat része, amely segít kimutatni a vérzészavarokra vonatkozó paramétereket, a vér alakos elemeinek mennyiségi összetételét és eloszlását, a hemoglobin koncentrációt, a gyulladásos markereket, a fertőzést okozó kórokozó fajtáit, az ellenanyagokat, stb. Segítségével kimutatható a vérszegénység, véralvadási rendszer öröklött vagy szerzett rendellenességei, egyéb vérképző szervrendszeri eltérés, fertőzés, allergia, valamint gyulladás megléte.

 

 • Vércsoport vizsgálat: a vörösvérsejtek felszínén úgynevezett vércsoport-antigének helyezkednek el, melyeknek megállapítása a vérplazmában lévő vércsoport-ellenanyagokkal történik. Segítségével azonosítható a személy vércsoportja, amely fontos információul szolgálhat, amennyiben a későbbiekben műtétre, vérátömlesztésre, plazmacserére, szülésre, stb. kerülne sor. 

 

 • Allergia vizsgálatok: a vérben található speciális ellenanyagok (IgE-típusú antigének) vizsgálhatók és segítségével kimutathatók egyes légúti, rovarcsípés okozta vagy ételallergiák, valamint kimutatható az is, hogy fennáll-e keresztallergia. Az allergiavizsgálatok típusa lehet multiplex, egyedi, standard.

 

 • Ételintolerancia vizsgálatok: az emésztőszervrendszer rendellenes működése és a nem megfelelő emésztés hátterében gyakran immunmodulált ételintolerancia állhat, amelyet a vérben lévő specifikus IgG-ellenanyag szintek vizsgálatával mérnek. A specifikus IgG-szint megemelkedik, amennyiben az illető elfogyasztotta az adott élelmiszert és csökken, ha az allergén elhagyta a szervezetet. Nem ételallergia vizsgálat! Segítségével megállapítható, hogy mely élelmiszerek válthatták ki a tüneteket. 

 

 • Immunológiai vizsgálatok: az immunrendszer működésének vizsgálata (pl. ellenanyagok hiánya, autoantitestek jelenléte), a segítségével kimutathatók az immunhiányos állapotot okozó eltérések, egyes fertőzések okai, valamint az autoimmun betegségek.

 

 • Biokémia, klinikai kémiai vizsgálatok: az általános laborvizsgálat (Nagyrutin) része, amely segítségével feltérképezhetők az emberi szervezet létfontosságú szerveinek, szervrendszereinek, valamint szabályozó rendszerének működése és kóros elváltozásai (pl. vércukor, szívfunkció, májfunkció, vesefunkció, koleszterinszint, stb.) vagy a gyulladások jelenléte. A vizsgálat során kimutatható a cukorbetegség, májbetegség, szívbetegség, magas koleszterinszint vagy vesebetegség megléte. 

 

 • Genetikai vizsgálatok: a családban előforduló örökletes betegségek hajlamának, genetikai rendellenességeknek vizsgálata. A vizsgálat segítségével kimutatható a betegség vagy a betegségre való hajlam megléte (pl. cöliákia vizsgálat, familiáris hiperkoleszterinémia).

 

 • Endokrinológiai (hormon) vizsgálatok: a vér hormonszintjének, valamint az endokrin szervek (pl. pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, női vagy férfi nemi szervek) működési rendellenességei vizsgálhatók. Segítségével kimutatható a hormonrendszer zavara. 

 

 • Mikrobiológiai, fertőzés szerológiai vizsgálatok: segítségével kimutathatók egyes fertőzéseket okozó kórokozók (pl. vírusok, baktériumok, gombák, protozoonok) és a vér ellenanyagszintjének mértéke. A vizsgálat az éppen meglévő vagy már lezajlott fertőzések igazolására javasolt.

 

 • Terheléses laborvizsgálatok (pl. vércukor terhelés, laktóz terhelés, keményítő terhelés, vas terhelés, kortizol vizsgálat): egyes szervek, valamint anyagcserezavarok működésének rendellenességei igazolhatók. Segítségével kimutathatók a cukoranyagcsere zavarok (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség), a laktóz felszívódási zavar, a hasnyálmirigy működési rendellenességei, a vas felszívódásának zavara vagy a mellékvesekéreg túlműködésének zavarai.

 

 • Tumor marker vizsgálatok: a daganatsejtek által termelt anyagok vizsgálata, amit akkor érdemes elvégezni, ha egyes tünetek vagy panaszok alapján felmerül a daganat meglétének lehetősége. A vizsgálatot szűrővizsgálat részeként megelőzés céljából, panaszok esetén a képalkotó eljárásokkal együtt a daganat meglétének igazolására vagy már ismert daganatos megbetegedés esetében a daganatterápia nyomon követése céljából szükséges elvégezni. A vizsgálat rendszeres elvégzése a gyógyult pácienseknek is javasolt, ugyanis panaszmentes esetben is jelezheti a daganat kiújulását

 

 • Vizeletvizsgálatok: az általános laborvizsgálat (Nagyrutin) része, amit vizeletmintákból vizsgálnak, és amelynek elvégzése akkor javasolt, ha valamilyen vizeletürítéssel kapcsolatos panasz, húgyúti gyulladás (pl. hólyaghurut) vagy vesebetegség gyanúja áll fenn. A vizsgálat a vizeletben előforduló anyagok koncentrációjáról, a vizelet alakos elemeiről, valamint a fertőzést okozó kórokozók (pl. baktériumok, vírusok) jelenlétéről ad számot. Segítségével kimutathatók egyes vesebetegségek, húgyúti fertőzések vagy akár a cukorbetegség megléte is (pl. vizeletben található cukormennyiség alapján). 

 

 • Székletvizsgálatok: az emésztő szervrendszer megváltozott működése esetében (pl. krónikus hasmenés, hirtelen bekövetkező fogyás), egyes fertőzések feltárására, a fertőzést okozó kórokozók (pl. vírusok, baktériumok, gombák, paraziták) kimutatására alkalmas vizsgálatok, amit székletmintából vesznek. Segítségével megállapítható a bélmikrobiom összetétele is. 

 

 • Vitamin- és nyomelem vizsgálatok: a szervezet megfelelő működését biztosító mikrotápanyagok vizsgálata, egyes állapotok, vagy fokozott igénybevétel esetén előfordulhat, hogy további pótlásra van szükség. Hiányuk megfelelő táplálkozás mellett betegséget is jelezhet.

Hogyan készülj a laborvizsgálatra?

 • Érkezz éhgyomorral a vérvételre, a vérvételt megelőző 10-12 órában már ne fogyassz semmilyen táplálékot, beleértve a kávét, teát, alkoholt is!

 • A vizsgálatot megelőzően kerüld a dohányzást, ugyanis befolyásolhatja az eredményeket!

 • A vérvétel előtti este kerüld a túl zsíros vagy fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztását!

 • A vérvételt megelőzően kerüld az erőteljes, magas intenzitású fizikai aktivitást!  

 • A vérvétel előtt igyál bőséges mennyiségű vizet, de kerüld a cukortartalmú (pl. gyümölcslé) vagy zsiradékot tartalmazó italokat (pl. tej)!

 • Ha szedsz gyógyszert, amennyiben lehetséges, a vizsgálatot követően vedd be a minél pontosabb eredmények érdekében!

 • Egyes mintavételek (pl. vérkép, ionok) esetében nem szükséges éhgyomorral érkezni a vizsgálatra.

 • A vizsgálatot megelőzően konzultálj kezelőorvosoddal a szükséges étkezési vagy gyógyszerbeszedési iránymutatással kapcsolatosan!

 • Ha ismert fertőtlenítőszer allergiád vagy érzékenységed van, tudasd a vizsgálatot végző személlyel!

 • Amennyiben rosszullétet okozhat a vérvétel, tájékoztasd a vizsgálatot végző személyt!

 • A vizsgálatot lehetőleg reggel végezd el, amikor még nem voltál annyit álló testhelyzetben, ugyanis egyes makromolekulák koncentrációja megnövekedhet álló testhelyzetben!