Gyógytorna

Gyógytorna

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.08 Utolsó módosítás: 2023.06.13

A gyógytorna a fizioterápiának olyan területe, amely speciális mozgásgyakorlatokkal célzottan a vázizomzat egy-egy területének erősítésére, nyújtására, az ízületek mozgékonyságának növelésére fókuszáló kezelési módszer, amit felsőfokú végzettséggel rendelkező szakképzett gyógytornász vezethet. A gyógytornászok munkájuk során a csontozat, a vázizomzat, a szív- és érrendszer, valamint a test egyéb szervrendszereinek problémáit tudják kezelni, illetve az egészséges életmódot növelő tanácsokat is adhatnak. 

A gyógytorna elsődleges szerepe a mozgató szervrendszer később kialakulandó problémáinak megelőzésében, a már megjelent fájdalmak enyhítésében és megszüntetésében, a sérülések utáni rehabilitációban, valamint a kezelések eredményeinek tartós fenntartásában van. A gyógytorna a megelőzést, a gyógyítást és a rehabilitációt tekintve fontos szerepet tölt be a mozgató szervrendszer egészségében, a testre kifejtett hatása más kezeléssel nem pótolható. 

Az Életmód Orvosi Központban elérhető gyógytorna szolgáltatás, mely biztonságos és professzionális környezetet nyújt a gyógyuláshoz, a panaszok csökkentéséhez. 

A gyógytorna szükségessége

A sérülések rehabilitációjában, valamint más betegségek, például a nem megfelelő életmód (mozgásszegény életmód) folytatásából fakadó, fájdalommal járó, krónikus mozgásszervi panaszok, trombózis utáni terápia, mozgásszervi elváltozások, egyéb neurológiai panaszok esetében is nagy szerepe van a gyógytornának. 

Sérülés vagy betegség hiányában, megelőző jelleggel is javasoltak a gyógytornán alkalmazott gyakorlatok, ugyanis a folyamatos ülőmunka, valamint a rossz tartás az emberi tartó- és mozgató szervrendszer számára egészségügyi hátrányokkal járhat. A nem megfelelő testhelyzetben bizonyos izomrostok megrövidülnek, egyes izomrostok túlságosan megnyúlnak, aminek következtében hanyag tartás, derék-, hát- vagy nyakfájdalom fordulhat elő. Ennek a tünetegyüttesnek a kezelésére a gyógytorna és a gerinctorna elsődleges megoldást jelenthet.  

Mire terjed ki a gyógytorna? 

A gyógytorna a primer (elsődleges) prevenciót tekintve a későbbiekben kialakulandó mozgásszervi megbetegedések megelőzésében játszik szerepet. Emellett fontos szerepet játszik a betegségek időtartamának csökkentésében, a sérülések, betegségek súlyosságának mérsékelésében, valamint a kialakulandó szövődmények megelőzésében (szekunder – másodlagos – prevenció). A gyógytorna kiterjed még a testi fogyatékosság, mozgássérült állapot mérsékelésében, valamint a rehabilitáció sikerességének növelésében. Egyéb esetben kiterjedhet még gyógykezelésekre, valamint a sérüléseket követő rehabilitációra.

Mikor javasolt a gyógytorna?

Gyógytorna olyan problémák esetében javasolt, mint az általános mozgásszervi panaszok, pl. a csípőfájdalom, térdfájdalom, bokaízület fájdalma, sántítás, nyaki, vállövi fájdalom, karba kisugárzó fájdalom, zsibbadás, porckopás, sarokfájdalom, teniszkönyök, golfkönyök, hátfájás, derékfájdalom, lumbágó, isiász, gerincsérv/porckorongsérv, vállfájdalom, befagyott váll szindróma, izomfájdalom, feszes, csomós izmok, sérülések, húzódások, stb. 

Egyéb, akár életmóddal összefüggő megbetegedések betegségek kezelését tekintve is hatékony, pl. inkontinencia (vizelet- és székletvisszatartási zavarok), neurológiai betegségek (Parkinson-kór, sclerosis multiplex), krónikus betegségek (cukorbetegség, csontritkulás, elhízás),visszeresség,  fejfájás, alagút szindróma. Emellett a műtétek utáni rehabilitációt tekintve alkalmas lehet sportsérülések, stroke, balesetet követő, nőgyógyászati onkológiai betegek rehabilitációját vagy a tüdőembólia utáni légzőtornát tekintve. Továbbá a várandósoknak a kismamatornák, az idős embereknek a krónikus betegségek tüneteinek enyhítése, kondíciójavítás, valamint a nőknek az intimtorna is képezheti a gyógytorna gyakorlatait.

Milyen gyógytorna módszerek alkalmazhatók?

 • Általános gyógytorna: a gyógytorna kezelési módszerei közül kiemelendők a hagyományos, személyre szabott, gyógytornász által meghatározott gyógytorna gyakorlatok, amelyek a további problémák megelőzése, valamint az életmódkezelés szempontjából elsődlegesek. 

 • Gerinctorna: javítja a nem megfelelő életmódból fakadó helytelen testtartást, segíti a törzsizmok erősítését, oldja a beszűkült gerincmozgásokat, valamint szerepet játszik az izommerevség megakadályozásában. Célja a mozgástartomány fenntartása, valamint a testtartás optimalizálása.

 • Tartásjavító torna: olyan speciális gyógytorna gyakorlatok, amelyek a teljes testre kihatnak és segítenek a helyes testtartás kialakításában, megőrzésében, valamint a fájdalmak, mozgásbeszűkülés, funkcióromlás elkerülésében, vagy megszüntetésében, így az életmód javításában.

 • McKenzie-módszer: Robin McKenzie gyógytornász nevéhez fűződő speciális, személyre szabott kezelési módszer, ami a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv kezelésére fókuszál, és amelynek során a páciensnek speciális testhelyzeteket és mozgásokat szükséges ismételnie és a fájdalma változásából következtet a gyógytornász a betegség lehetséges kiváltó okára. Elmélete szerint mindig az egyéni fájdalomérzetből és sajátságokból szükséges kiindulni, nem kezelhető minden páciens azonos tornával.

 • Manuálterápia: kézzel végzett kezelési módszer, amelynek a hatékonysága a gerinc és a medence statikájának speciális fogásokkal történő helyreállításán alapszik. A kezelés során a mobilizáló fogásokkal a gyógytornász feloldja a merev, mozgástartományban beszűkült izomzatot, ezáltal javítja az izomfunkciót és csökkenti annak fájdalmát.

 • Schroth-terápia: speciális módszer, amely egyénre szabott gyakorlatokkal gerincferdülés, tartási rendellenességek, Scheuermann-szindróma, valamint különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmas.

 • Állkapocsízületi (TMI) torna: speciális manuális kezelési módszer, ami az állkapocs ízületi fájdalmának enyhítésére összpontosít. A kezelés során a gyógytornász gumikesztyűben tapintással oldja az állkapocs körüli izmok feszülését, eközben a páciens ülő vagy fekvő testhelyzetben van. 

 • Stretching (nyújtás): a gyógytorna során az izomzat nyújtásán, lazításán van a hangsúly. Ez a módszer a sportolásból fakadó izomgörcsök, valamint a sérülések utáni rehabilitációban kap nagy szerepet. 

 • Triggerpont-terápia: a fájdalmas izomcsomókat felderítése és az izomzat merevségének rányomással való oldása, az izomzat lazítása, ezáltal a fájdalom valódi okának megszüntetésével tartós gyógyulás érhető el.

 • Liotard torna: a vállproblémák kezelésében elsődlegesen választandó módszer, a vállízületi fájdalom és mozgásbeszűkülés kezdeti terápiájának egyik fő alkotóeleme.

 • PNF (proprioceptív neuromuszkuláris facilitáció)-módszer: ezt a módszert izom-ínproblémáknál, -rövidüléseknél, bármilyen sérülés után, gerincproblémák esetén, agyvérzés utáni állapotban, sportrehabilitációban, ízületi instabilitás esetén alkalmazhatja a gyógytornász.

 • Gyógymasszázs: elsődleges célja az izomok vérkeringésének fokozása, a vérellátás javítása, ami növeli a bőr rugalmasságát, ezáltal az izmok vérellátását. A masszázs továbbá kedvező hatást gyakorol az anyagcserére, a légzőközpontra, a vegetatív idegrendszerre, alkalmas módszer lehet a stressz csökkentésére, valamint az általános egészség, az egészséges életmód és jó közérzet elérésére és fenntartására.

 • Breuss-gerincmasszázs: olyan gyengéd és fájdalommentes gerincmasszázs, amelynek szerepe a porckorongok tehermentesítésében van.

 • Kinesio tape (elasztikus szalag): a test öngyógyító képességének aktivizációján alapuló modern rehabilitációs technika, amivel mozgásszervi sérülések (ficamok, sportsérülések, húzódások hatékonyan és fájdalommentesen regenerálhatók. A gyógytornász a tape szalagot a sérült testrész ízületére úgy helyezi fel, hogy a szalag segítse, könnyítse a testrész mozgását. 

Mi történik a gyógytornán?

A legelső alkalommal konkrét gyógytorna gyakorlatok végzése még nem történik, ugyanis a gyógytornásznak fel kell mérnie a beteg állapotát. Ilyenkor a gyógytornász alaposan kikérdezi a pácienst a problémáiról, majd megvizsgálja azt a testrészt, ami a páciensnek fáj vagy annak korrekciója szükséges. Az első alkalom célja a panaszok megismerése és a lehetséges okok felderítése. A következőkben a kezelési célok meghatározása történik, valamint a cél eléréséhez szükséges lehetséges módszereket.

A következő alkalmakkor a gyógytorna gyakorlatok végzése történik, ami minden esetben az egyéni állapot, terhelhetőség, panaszok figyelembe vételével történik. A gyógytornán végzett gyakorlatok leggyakrabban izomerősítő, nyújtó, ízületi mozgásterjedelem javítására szolgáló mobilizáló, tartáskorrekciós, funkcionális, egyensúlyt, és koordinációt fejlesztő részekből épülnek fel. A hagyományos gyakorlatokon kívül a probléma jellegéből adódóan más módszerek is felmerülhetnek, mint pl. manuálterápia, McKenzie terápia, triggerterápia, PNF stb. annak érdekében, hogy a gyógytorna hatékonysága növekedjen. További hatások érhetőek el, amennyiben a gyógytornász a fájdalmas testrészekre kineziotape-eket ragaszt fel.

Téma szakértője

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász

Specialitások:
 • Keringésjavítás
 • Gerincsérv 
 • Derékfájdalom
 • Végtagba kisugárzó fájdalom
 • Ortopédiai műtéteket követő (csípő-, térd protézis) gyógytorna
 • Műtét utáni gyógytorna (törés, szalagszakadás)

Rendelés típusa:

 • Személyes, rendelői vizit

Rendelési helyszínek, rendelési napok :

 • 1015 Budapest, Ostrom u. 31. (a Széll Kálmán térnél) - kedd, csütörtök
 • 1149 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél) - szerda, péntek
 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet (a Kolosy térnél) - hétfő