Pszichológia

Pszichológia

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.08 Utolsó módosítás: 2023.06.13

Pszichológiai szolgáltatásunkkal abban is tudunk segíteni, hogy a lelki problémák, blokkok oldódjanak, a kialakult rossz mintákat felváltsák az új, gyógyító minták, és a szunnyadó képességeket, rejtett erőforrásokat a kívánt változás elérésének szolgálatába állítsuk, így könnyebben elérheti az életmódváltozást.Az Életmód Orvosi Központ pszichológiai tanácsadás követi a mozgás- és táplálkozásterápia egyéni eredményeit, elakadás vagy motivációhiány esetén segít a lelki folyamatok javításában.

A pszichológiai támogatás keretében életvezetési tanácsadást, csoportos és egyéni kísérést, kurzusokat egyaránt kínálunk. Nehéz élethelyzetben, elakadásokban, tanácstalanságban, önismeret fejlesztésében, nehéz döntések meghozatalában, veszteségek, csalódások feldolgozásában, önelfogadásban, új életszakasz elfogadásában, szorongások, stressz oldásában is segítünk mindazoknak, akik készek találkozni önmagukkal, és készek életüket kezükbe venni és megváltoztatni. Ha a személyes elhatározás adott, mi segítünk a kitartásban, a célok elérésében! 

Mi a pszichoterápia?

A pszichoterápia a lelki problémák, valamint a magatartászavarok kezelésében és gyógyításában alkalmazott speciális gyógymód, amit pszichoterapeuta vezet. Egyfajta segítő kapcsolat, amelynek elsődleges célja a lelki problémákkal való megküzdés segítése, kezelése, gyógyítása közvetlen és szakszerű kommunikációval, valamint pszichoterápiás módszerek alkalmazásával.

A pszichoterápia a lelki befolyásolás eszköze, azaz a terapeuta a lelken keresztül kezeli az egyént és igyekszik változást elérni állapotában azáltal, hogy a testet és a lelket egymástól elválaszthatatlan egységként értékeli. A terapeuta és a beteg között szigorúan szabályozott a kapcsolat. A pszichoterápia egyéni és csoportos keretek között is alkalmazható, de szóba jöhet pár-, illetve családterápia egyaránt. Pszichoterápiát kizárólag gyakorlott szakorvos vagy klinikai szakpszichológus a végzettségükre épített pszichoterápiás szakvizsga teljesítésével tarthat.

A pszichoterápia szükségessége

Minden ember máshogy látja önmagát, mint a külső környezete, ezért nehéz reálisan felmérni a saját lelki állapotát. Ezért lehet szükség külső segítségre (pszichoterápia), amely lehetővé teszi azt, hogy a páciens saját magát ferdítések nélkül lássa, észrevegye a viselkedését, a másokkal való kapcsolatok, kommunikáció megnyilvánulásának külső környezetre gyakorolt hatásait és erről visszajelzést kapjon.

Valamennyi pszichoterápiás módszer megfelelően felépített és kidolgozott, tudományos alapokon nyugvó elméleti háttérrel rendelkezik és hatékonyságuk tudományos szinten kutatásokkal, vizsgálatokkal alátámasztott. Az elméleti háttér biztosítja az egyes lelki problémák, valamint mentális és magatartászavarok kialakulására és kezelésére vonatkozó alapelveket. A pszichoterápia alkalmazása során számos módszert, különböző technikák alkalmazása történik, amelyek az elméleti háttér célzott és rendszerezett felépítésén alapulnak. A pszichoterápia elsődleges célja a páciens problémáinak kezelése, megszüntetése, enyhítése.

Kinek javasolt a pszichoterápia?

Pszichoterápia azoknak javasolt, akik változást szeretnének elérni életükben, életmódjukban. A páciensek leggyakrabban lelki problémákkal, mentális zavarokkal küzdenek és az életmódjukat megnehezítő tünetekkel rendelkeznek. Pszichoterapeutához olyan egyének is fordulhatnak, akiknél nem fordultak elő mentális zavarok vagy problémák a viselkedésükben és tünetektől sem szenvednek, viszont rohanó, stresszes életet élnek, lelki problémákkal küzdenek és ezeknek megoldásában kérnek segítséget, valamint bizonyos életmódjukat érintő kérdésekre szeretnének választ kapni.

Milyen problémákkal fordulhat pszichoterapeutához?

Pszichoterapeutához a páciensek különböző problémákkal fordulhatnak, mint például szorongásos zavarok, depresszió, evészavarok, személyiségzavarok, amelyeknél a pszichoterápiával jó eredmények érhetők el. Egyes esetekben nem feltétlenül beazonosítható egy-egy probléma. Sokszor a páciens azt érzékeli, hogy a kapcsolataiban újra és újra előfordulnak azonos nehézségek, esetleg ingadozó az önértékelése, önismeretre van szükséges, gyermekkorra visszavezethető problémáival nem sikerül megküzdenie, esetleg nem sikerült feldolgoznia korábban egyes személyek elvesztését, krízishelyzetbe került a párkapcsolatában, családjában, vagy egyes tüneteket mutató, szervezetet érintő problémái lelki sérülésre vezethetők vissza (mint pl. elhízás, emésztési zavarok, fejfájás), így a betegség kezelésében a pszichoterápia nagy szerepet kaphat. 

Milyen pszichoterápiás módszerek vannak?

A pszichoterápiákat két nagy csoportra oszthatjuk: alap- és szakpszichoterápiákra. Az alap pszichoterápiákhoz sorolhatjuk a pszichoterápiás krízisintervenciót (válsághárítás), a pszichoterápiás konzultációt (tanácskozás), a szupportív terápiát (támogató kezelés), valamint az autogén tréninget (önismeret fejlesztés). A szakpszichiátriák közé soroljuk az analitikus terápiákat, a viselkedés- és kognitív terápiákat, a humanisztikus terápiákat, egyéb terápiákat (pl. hipnoterápia), mélylélektani terápiákat (pl. szimbólumterápia), gyermekterápiákat, csoportterápiákat, valamint a család- és párterápiákat. 

Milyen szempontok érvényesülnek a pszichoterápiás módszer megválasztásakor?

Nincs olyan pszichoterápiás módszer, ami egy adott betegségcsoportra kizárólagosan alkalmazható. A módszer megválasztásakor a pszichoterapeuta a tapasztalati, tudományos hatékonyságvizsgálatok eredményeit, valamint az egyéni szempontokat használja fel a döntés meghozatalához. 

Az elsődleges szempont a páciens motiváltsága, azaz, hogy mekkora a szenvedésének mértéke, valamint a gyógyulásának igénye. Szempont az is, hogy vállalja-e a páciens a pszichoterápia tényét és a környezete is tisztában van-e ezzel. Fontos azt is kideríteni, hogy tud-e a terapeuta a pácienssel együtt dolgozni,  illetve, milyen a páciens kapcsolódási képessége, valamint a páciens pszichoterápiás szocializáltsága.

Mi történik egy pszichoterápiás konzultáción?

A pszichoterápia nem egy alkalmat jelent, hanem általában kezeléssorozat, amelynél 1-1 alkalom gyakorisága és hosszúsága előre egyeztetett a pácienssel. A terapeuta és a páciens az első találkozáskor megegyeznek abban, hogy milyen módszert alkalmaznak majd a pszichoterápia során, milyen hosszú lesz 1-1 alkalom, illetve, hogy a folyamat hozzávetőlegesen hány alkalomból fog állni. Erről a szakember és a páciens úgynevezett terápiás szerződést ír.

Ezek az alkalmak leggyakrabban 45-60 percesek, amelyből a páciens a módszertől függően kb. 10-15 percet a párterapeuta nélkül, önmagában tölt. Bizonyos módszerek esetében (például családterápia, pszichodráma, stb.) az alkalmak hossza változhat. Első lépésként a pszichoterapeuta a pácienssel közösen áttekinti a problémát, amellyel a páciens őt felkereste. Az első egy-két alkalommal a pszichoterapeuta azt méri fel, hogy milyen és mekkora nehézséggel, teherrel küzd a páciens, ebben segíthet-e a pszichoterápia, amennyiben igen, milyen pszichoterápiás módszer lehet megfelelő és, hogy milyen eredményt vár majd. 

A pszichoterápia eredménye

A megfelelő pszichoterápiás módszer alkalmazásával javulnak a páciens megküzdési stratégiái bizonyos stresszhelyzeteket vagy problémákat tekintve, ezáltal javul a páciens életmódja. Valamennyi módszerben közös, hogy a folyamat során megvalósulhat a páciens lelki működésének tartós változása és a páciens minél nagyobb lelki szabadsága. A páciens tudatosabb lesz önmagával kapcsolatban, fejlődik az önismerete, nagyobb rálátása lesz saját érzelmeire és személyes kapcsolatainak rendszerére, motiváltabb és kiegyensúlyozottabb lesz a mindennapokban az életmódját tekintve.