Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálatok

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.08 Utolsó módosítás: 2023.06.13

A szűrővizsgálatok elsődleges célja a lakosság egészségének védelme és egyéni szinten az életminőség javítása, valamint az élettartam növelése. Mindez akkor lehetséges, ha az esetleges rejtett betegségeket, a betegségeket megelőző kórállapotokat, valamint a betegségekre hajlamosító tényezőket korán felismerik, „kiszűrik”. 

Hazánkban a legtöbb halálozás a későn felismert vagy kezeletlen krónikus, nem fertőző megbetegedéseknek, köztük a magas vérnyomásnak, magas koleszterinszintnek, egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, cukorbetegségnek, elhízásnak, daganatos megbetegedéseknek, stb. köszönhető. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) adatai szerint világviszonylatban a halálozás 71%-áért a krónikus, nem fertőző megbetegedések felelősek. A betegség vagy a betegséget megelőző kóros állapot megelőzésének vagy korai felismerésének, valamint a halálozás megelőzésének érdekében szükséges a szűrővizsgálatokon való részvétel. 

A rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentősége van, ugyanis a betegségekre hajlamosító kórállapotok kiszűrhetők, ezáltal a betegség megelőzhető vagy a korán felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a kontrollvizsgálatokkal pedig a betegség szövődményei megelőzhetők.

Mikor végezhetők szűrővizsgálatok?

Szűrővizsgálatok a lakosság széles körében első körben életkorhoz kötötten, valamint egyes fertőző vagy krónikus, nem fertőző megbetegedésekkel kapcsolatosan az alábbi feltételek szerint végezhetők:

  • a szűrt betegség gyakori, illetőleg súlyos egészségkárosító hatású és szűrővizsgálattal panaszmentes szakaszban kimutatható,

  • a szűrővizsgálat várhatóan eredményes és egyszerűen kivitelezhető,

  • a szűrést követő hatékony terápia alkalmazásának feltételei adottak.

Szűrővizsgálat típusok

  • Menedzserszűrések: a szűrővizsgálat alkalmával összetett, laboratóriumi, szakorvosi, képalkotó, valamint diagnosztikai vizsgálatokkal az esetleges szív- és érrendszeri megbetegedések, az anyagcserezavarok (különösen cukoranyagcsere zavarok), valamint a rosszindulatú daganatos megbetegedések (pl. tüdő daganatok) feltárása történik. A vizsgálat elvégzése a nagyfokú stressz és a hektikus életmódból kifolyó mindennapi terhelések miatt javallott. 

  • Specifikus szűrővizsgálatok: célzottan, egy-egy betegségcsoport, illetve tünetegyüttes felderítésére alkalmasak (pl. női, férdi szűrőcsomagok, COVID-/poszt-COVID-szűrőcsomag, stb.).

  • Gyermek szűrővizsgálatok: segítségével gyermekek számára, amelyek a különböző életkorokban javasolt szűrővizsgálatok mellett egyes speciális tünetegyüttesre fókuszáló vizsgálatokat is magába foglal, mint pl. allergiás betegségek, asztma, anyagcserezavarok, viselkedésben mutatott zavarok, stb. 

Milyen vizsgálatokat tartalmazhatnak a szűrővizsgálatok?

  • szakorvosi vizsgálat: belgyógyászati vizsgálat, kardiológiai vizsgálat, nőgyógyászati vizsgálat (citológia, hüvelyi UH), urológiai vizsgálat (kismedencei UH), szemészeti vizsgálat, gyermekgyógyászati vizsgálat, fül-orr-gégészeti vizsgálat, 

  • képalkotó eljárások: mammográfia, mellkasi RTG, hasi-, kismedencei UH, szív UH, tüdő-CT, koponya-UH, 

  • laboratóriumi vizsgálatok: vizelet-, vér-, székletvizsgálatok

  • diagnosztikai vizsgálatok: 12 elvezetéses EKG, nyugalmi EKG, pulzoximetria, spirometria