Cukorbetegség

Cukorbetegség

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.26 Utolsó módosítás: 2023.12.11

Az életmódterápia mind a cukorbetegség, mind a cukorbetegséget megelőző állapotokban a kezelés alapvető része. A betegség kezdeti szakaszában az intervenció, melynek része a táplálkozás-, és mozgásterápia is, a szénhidrátanyagcsere-zavar visszafordítására is alkalmas. A megfelelő táplálkozás, mozgás és lelki egészség elősegíti a glikémiás kontrollt, és csökkenti a cukorbeteséghez társuló szív- és érrendszeri kockázatot. 

Mi a cukorbetegség?

Cukorbetegség tünetei

Életmódterápia cukorbetegség kapcsán

Táplálkozásterápia cukorbetegség kapcsán

Mozgásterápia cukorbetegség kapcsán

Cukorbetegség gyógyszeres kezelése

Mi a cukorbetegség?

Ahhoz, hogy a cukorbetegség fogalma érthető legyen fontos tudni, hogy mi az inzulin. Az inzulin egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a sejtek (pl. izomsejtek, zsírsejtek, májsejtek) sejthártyájához kötődik azért, hogy a sejtek fel tudják venni az adott tápanyagmolekulát (pl. szénhidrát, fehérje, zsír), és ezáltal ezekből a szervezet felépítse a saját tápanyagraktárait vagy adott esetben energiát nyerjen belőlük. Az inzulin tehát elsődleges szerepet játszik abban, hogy a sejtek felvegyék a vérből a szénhidrátmolekulákat (glükóz), amiből majd a sejtek felépítik a szénhidrát (glikogén) raktárukat vagy energiát tudnak nyerni, azaz ennek hatására a vércukorszint csökken, azaz az inzulin a vércukorszintet szabályozó hormon.

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan krónikus anyagcsere-betegség, amely akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy ha a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni az általa termelt inzulint. A hiperglikémia, más néven emelkedett vércukorszint a kontrollálatlan cukorbetegség gyakori következménye, és idővel a szervezet számos rendszerének, különösen az idegeknek, a szívnek, a szemnek és az ereknek a súlyos károsodásához vezet (pl. krónikus vesebetegség, látásvesztés, stb.).

A cukorbetegség típusai

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség, amelyet egykor fiatalkori cukorbetegségnek vagy inzulinfüggő cukorbetegségnek neveznek, olyan autoimmun betegség, amelyben a hasnyálmirigy kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem termel magától inzulint, ezért naponta többszöri inzulinadagolásra van szükség. A kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de a genetikának szerepe van benne, illetve gyakran vírusos fertőzés is szerepet játszhat a kialakulásában.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb cukorbetegség típus, ami általában a felnőtteknél alakul ki, amikor a szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, vagy nem termel elég inzulint.  A cukorbetegek több mint 95%-a 2-es típusú cukorbeteg. A 2-es típusú cukorbetegséget korábban nem inzulinfüggő, vagy felnőttkori cukorbetegségnek nevezték. A közelmúltig ez a típusú cukorbetegség csak felnőtteknél fordult elő, de ma már egyre gyakrabban fordul elő gyermekeknél is. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni az inzulint, ami kezelés hiányában magas vércukorszinthez vezethet. A 2-es típusú cukorbetegség leggyakrabban megelőzhető. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához hozzájáruló tényezők közé tartozik a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya és a genetika.

Terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz)

A terhességi cukorbetegség a terhesség alatt jelentkező hiperglikémia (magas vércukorszint), amelynek vércukorértékei meghaladják a normális értékeket, de nem érik el a cukorbetegségre jellemző értékeket. Ilyenkor a nőknél a terhesség alatt és a szüléskor fokozottabb a szövődmények kockázata. Ezeknél a nőknél és esetleg gyermekeiknél ugyanis a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is megnő. Világszerte a gesztációs diabétesz prevalenciája az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint 2017-ben világszerte körülbelül 14%-ban fordul elő.

Mik a cukorbetegség tünetei?

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában hirtelen jelentkezhetnek, Ilyenek például: gyakori vizelési kényszer, állandó szomjúságérzet, állandó éhségérzet, súlyvesztés, látás megváltozása, fáradtság.  A 2-es típusú cukorbetegség tünetei kevésbé kifejezettek. Ennek következtében a betegséget több évvel a kialakulása után diagnosztizálhatják, miután a szövődmények már kialakultak. Kezeletlenül idővel károsodnak a szív, szem, vese és idegek, végtagok erei a lerakódott cukor miatt. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kockázati tényezőkkel. A terhességi cukorbetegség tünetei általában nem kifejezettek, jellemzően a várandósság alatti kötelező szűrővizsgálaton derül ki a cukorbetegség jelenléte.Tünetei lehetnek: fáradtság, gyakori vizelési inger, szájszárazság, ketontestek megjelenése a vizeletben.

Hogyan diagnosztizálják a cukorbetegséget?

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisának kiindulópontja a jellegzetes tünetek jelentkezése. Ezt követően a terheléses vércukorvizsgálat vagy más néven orális glükóztolerancia teszt (OGTT) elvégzése adja a pontos diagnózist. A korai diagnózis fontos a 2-es típusú cukorbetegség következményeinek megelőzése érdekében. A cukorbetegség korai felismerésének legjobb módja a rendszeres szűrővizsgálatok és vérvizsgálatok elvégzése. A terhességi cukorbetegség diagnosztizálása a terhesség 24-28. hetén elvégzett szűrővizsgálat (OGTT), és nem a jelentett tünetek alapján történik. Amennyiben a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fenn vagy a kismama korábbi várandóssága alatt előfordult gesztációs diabétesz, úgy az OGTT-t a várandósság 10-12. hetében végzik el.

Milyen értékek jelezhetik a cukorbetegség fennállását?

 • OGTT - terheléses vércukorvizsgálat: 75 g glükóz feloldva 200 ml vízben, majd az elfogyasztás előtt és az elfogyasztást követő 2 óra után vizsgálják a vércukrértékeket.
 • HbA1c: 3 hónapra visszamenőleg jelezni tudja a vércukorértékeket, ezáltal következtetni lehet a vércukorértékekre a mérést megelőző 8-12. hétig visszamenőleg
 • HOMA index
 • vizelet cukortartalma

  Kapcsolódó cikkünk

  Fogyás, IR? 5 tipp, amivel lassítható a szénhidrát felszívódása

  Fogyás, IR? 5 tipp, amivel lassítható a szénhidrát felszívódása

  Sokan hallottak, olvastak már a szénhidrátok felszívódásának jelentőségéről, de a legtöbben csak annyit tudnak felidézni, hogy a gyors felszívódás rossz, a lassú felszívódás jó. Holott ennél árnyaltabb a helyzet, amellyel nem csak a cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával (IR) élőknek, a fogyni vágyóknak ...

Mit jelent az eredmény?

A laboreredmények értelmezését az alábbi táblázatok segítik:

A szénhidrát-anyagcsere zavarok diagnosztikai kritériumai (WHO, 2006)

 

Normális glükóztolerancia

Éhgyomri ≤ 6

OGTT 2 órás érték: <7,8

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)

Éhgyomri: 6,1-6,9

OTT 2 órás érték: <7,8

Csökkent glükóztolerancia (IGT)

Éhgyomri: <7

OGTT 2 órás érték: 7,8-11,1

Cukorbetegség

Éhgyomri ≥ 7

OGTT 2 órás érték ≥11,1

A HbA1c-érték kategóriái az ADA ajánlása alapján

HbA1c-érték

Anyagcsere-állapot

≤5,6%

normális

5,7–6,4%

prediabetes

≥6,5%

cukorbetegség

Milyen szövődményei lehetnek a kezeletlen cukorbetegségnek?

1-es típusú cukorbetegség esetén előfordulhat a hipo- és hiperglikémia is. Előbbi akkor, ha a beadott inzulin túl soknak bizonyul (nem evett eleget és/vagy nem sportolt), utóbbi pedig akkor, ha a páciensnek a beadott inzulin túl kevésnek bizonyult vagy az inzulinkezelés elmaradt. Hiperglikémia esetén ketoacidózisos kóma is kialakulhat, ami a nem kezelt vagy tartósan rosszul kezelt inzulinhiány szövődménye, ami a későbbiekben halált is okozhat.  2-es típusú cukorbetegség esetén számos szövődmény előfordulhat, ilyenek például: látásvesztés, vakság, veseelégtelenség, szívroham, stroke, idegkárosodás, rossz véráramlás, mely következményeként extrém esetben végtagi amputációra is szükség lehet. Kezeletlen terhességi cukorbetegség során is lehet számolni szövődményekkel, mint például: méhlepény-elégtelenség, nagyobb születési súly, nagyobb hasi szervek, koraszülés, fertőzések, toxémia, maradandó 2-es típusú cukorbetegség.

Milyen társbetegségek fordulhatnak elő cukorbetegségénél?

1-es típusú cukorbetegség esetén gyakran előfordul, hogy egyéb, autoimmun betegség is fennáll, mint például a Basedow-Graves-betegség, Hashimoto-thyreoditis, Addison-kór vagy a cöliákia (autiommun gluténérzékenység). Érdemes ezeket is vizsgálni az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisakor vagy meghatározott időközönként. 2-es típusú cukorbetegség fennállása esetén sok esetben előfordul a túlsúly/ elhízás, szív- és érrendszeri betegségek illetve metabolikus szindróma, ezeket érdemes együttesen, életmódterápia alkalmazásával kezelni, minden paraméter figyelembevételével. 

Mik a cukorbetegség kockázati tényezői?

 • 1-es típusú cukorbetegség esetén: genetikai hajlam, vírusfertőzés, cisztás fibrózis
 • 2-e típusú cukorbetegség esetén: túlsúly/elhízás, inzulinrezisztencia, rendszeres testmozgás hiánya, genetikai hajlam, nem megfelelő étkezés, finomított szénhidrátok gyakori és rendszertelen fogyasztása, 30-35 évnél idősebb kor
 • Terhességi cukorbetegség esetén: a 35 évesnél idősebb várandósok, a túlsúly/elhízás (BMI>30), nem megfelelő étkezés, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt is volt gesztációs diabéteszük, várandóság előtt már inzulinrezisztencia állt fenn, PCOS fennállása

A cukorbetegség életmódbeli megelőzése és kezelése

A cukorbetegség kezelésének egyik legfontosabb módja az életmódterápia, az egészséges életmód fenntartása.Az életmódterápia része többek között a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elkerülése. Továbbá a vérnyomás és a vérzsírszintek ellenőrzése is szerepet játszik a megfelelő életmód kialakításában. 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy:

 • Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly fenntartása és a dohányzás kerülése a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésére vagy késleltetésére alkalmas módszerek.

 • Az 1-es típusú cukorbetegség jelenleg nem megelőzhető, viszont a kimenetele nagymértékben függ az életmódterápia alkalmazásától.

 • Az életmódbeli beavatkozások (életmódterápia) 39-71%-ban előzhetik meg vagy késleltethetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

 • Az életmódváltás (táplálkozásterápia, mozgásterápia) önmagában elegendő a vércukorszint szabályozásához a betegek 70-85%-ánál a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nők esetében.

 • A diabétesz megfelelő táplálkozásterápia és mozgásterápia segítségével, gyógyszeres kezeléssel és a szövődmények rendszeres szűrésével és kezelésével kezelhető, következményei pedig elkerülhetők vagy késleltethetők.

Táplálkozásterápia cukorbetegség kapcsán

Táplálkozásterápia 1-es típusú cukorbetegségben

 • Egy kutatás szerint az 1-es típusú cukorbetegség megfelelő orvosi táplálkozásterápiával kezelve 1,0-1,9%-ban csökkentette a HbA1c-értéket.

 • Inzulin adagolástól függően a napi étkezések száma 3-6.

 • A reggeli 30 perccel a felkelést követően történjen

 • A napi energiabevitel megoszlása:

  • Reggeli: 30 E% (energiaszázalék)

  • Ebéd: 30-35 E%

  • Vacsora: 25-30 E%

  • Kisétkezések (ha vannak): 5-10 E%

 • A táplálkozásterápia főbb célkitűzései:

  • HbA1c, a vérnyomás és a koleszterinszint javítása

  • testsúly megtartása

  • táplálkozási igények egyénre szabása

  • személyes és kulturális preferenciákra való törekvés

  • gyakorlati eszközök biztosítása a napi étkezések megtervezéséhez.

  • az inzulinadagok összehangolására való összpontosítás

  • az étkezések összetételének megtervezése

  • fejlett szénhidrátszámlálás

 • Kiemelték a Mediterrán-étrend hatékonyságát 1-es típusú cukorbetegség esetén, a táplálkozásterápia eszközeként

 Mediterrán-étrend

 • A Mediterrán-diéta alapját a növényi eredetű élelmiszerek adják, úgymint a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, diófélék és olajos magvak (magas omega-3 zsírsavtartalmú: dió, lenmag). 

 • Emellett az étrendi ajánlás előtérbe helyezi a zsírosabb, magas omega-3 zsírsavtartalmú tengeri halak (pl. lazac, makréla, hering, tonhal) fogyasztását, zsiradékforrásként pedig növényi olajokat (pl. olívaolaj, magolajok, repceolaj, stb.) ajánl. 

 • A tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmúakat javasolja (pl. zsírszegény túró, joghurt, skyr, sajtok), húsfélék közül pedig kis mennyiségben a zsírszegény baromfihúsokat emeli ki (pl. csirkemell, pulykamell). 

 • Az étrendet jellemzi még az egyszerű cukrok és finomított szénhidrátok (édességek, péksütemények, finomliszt, stb.) és a vörös húsok és telített zsiradékok (pl. sertészsír, egyéb állati zsírok, tejzsiradékok, kókuszsír, stb.) csökkentett bevitele. 

 • Az alkoholbevitel tekintetében a Mediterrán-étrendben szereplő vörösbor fogyasztása az alkohol a cukoranyagcserére gyakorolt negatív hatásai miatt csak ritkán javasolt. 

Szénhidrátbevitel a cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Napi energiabevitel 45-50%-a szénhidrátból kell, hogy származzon. Lassan felszívódó, magas rosttartalmú szénhidrátforrásokra van szükség, pl. teljes értékű gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak és diófélék

Fehérjebevitel a cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Napi energiabevitel 15-20%-a fehérjéből származzon. Teljes értékű, állati eredetű fehérjeforrások (pl. húsok,halak, tojás, tejtermékek) és hüvelyesek vegyesen biztosítják a fehérjebevitelt.

Zsírbevitel a cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Napi energiabevitel 30-40%-a 🡪 A-, D-, E-, K-vitamin megfelelő felszívódása érdekében. Előtérbe helyezendők: olívaolaj, avokádó, olajos magvak, magolajok (pl. tökmagolaj, lenmagolaj), repceolaj. 82%-os zsírtartalmú vaj ajánlott a könnyű emészthetősége miatt.

Táplálkozásterápia 2-es típusú cukorbetegségben

 • A Mediterrán-étrend jelentősen képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. 

 • Az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlásai szerint (ADA) ajánlása szerint az egészséges táplálkozási minta, mint például a hagyományos mediterrán étrend lehet a kulcs ahhoz, hogy a cukorbetegség megfelelően kontrollálva legyen.

 • Kimutatták, hogy a cukorbetegeknél a mediterrán étrend betartása összefüggésbe hozható az alacsonyabb HbA1c-szintekkel és a kardiovaszkuláris rizikófaktorok javulásával.

 • A mediterrán étrend 0,32-0,53 százalékegységgel csökkenti a HbA1c-értéket.

 • Egy másik vizsgálatban azt mutatták, hogy a megfelelő étrenddel a HbA1c-érték csökkenése akár 2,0%-os is lehet 2-es típusú cukorbetegségben és akár 1,9%-os 1. típusú cukorbetegségben, ha a diétát 3-6 hónapig követik.

Táplálkozásterápia terhességi cukorbetegségben

Szénhidrát- és rostbeviteli ajánlás a terhességi cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Az ajánlások szerint a napi energiabevitel 46-65%-a szénhidrátokból kell, hogy származzon és legalább napi 175 g szénhidrátot szükséges bevinni a megfelelő magzati növekedés biztosítása érdekében.

 • Törekedni szükséges az alacsony glikémiás indexű és magas étrendi rosttartalommal rendelkező élelmiszerek bevitelére, mint például zöldségek, hüvelyesek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök (pl. piros bogyós gyümölcsök) és teljes kiőrlésű gabonafélék. 

 • Az amerikai ajánlás szerint (ADA) 28 g a naponta ajánlott rostmennyiség, amit teljes értékű gabonafélékből, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből, olajos magvakból és diófélékből szükséges fedezni.

Étrend-kiegészítők 

 • A cukorbetegség kezelésében megfontolandó lehet a D-vitamin, inozitol-, cink- vagy magnézium-kiegészítés, de ezek hatékonyságának bizonyításáról még további kutatások szükségesek. Étrend-kiegészítők fogyasztását a táplálkozásterápia részeként, szakemberrel szükséges egyeztetni. 

A cukorbetegség diétájáról részletesen ide kattintva olvashatsz.

Mozgásterápia cukorbetegség kapcsán

Mozgásterápia 1-es típusú cukorbetegség esetén

 • A rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakoriságát 1-es típusú cukorbetegségben. A szakmai irányelvek aerob és rezisztencia-edzések kombinációját javasolják. 

Az aerob edzés mérsékelt intenzitású, kb. 30-60 percig tartó testmozgás, amelynek célja a testzsír csökkentése és a szervezet oxigénszállító és -hasznosító képességének javítása a vázizomzatban és a szívben. A futás, a kerékpározás vagy az ugrókötelezés aerob gyakorlatnak minősül.

Az erősítő (rezisztencia) edzések saját testsúlyos, kis súlyos vagy szabadsúlyos terhelések ismétléseiből állnak a zsírmentes testtömeg (pl. izomtömeg) növelése érdekében. 

 • A rendszeres fizikai aktivitás a mikrovaszkuláris szövődmények, a csontritkulás és rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével jár az 1-es típusú cukorbetegeknél.

 • Felhívják a figyelmet a fizikai aktivitás biztonságosan végzésére:

  • cél: a hipoglikémia (leeső vércukorszint) elkerülése 🡪 hipoglikémia esetén 15 g gyorsan felszívódó szénhidrát, majd 15 perc elteltével vércukorkontroll!

  • több tényezőtől függ, többek között: az egyén alapállapota, az edzés intenzitása és időtartama, a keringésben lévő inzulin mennyisége, a vér glükózkoncentrációja az edzés előtt, az utolsó étkezés vagy uzsonna összetétele.

  • meg kell tanulni a testmozgás vércukorszintre gyakorolt hatását, hogy hogyan lehet egyensúlyt teremteni az inzulin beadás és a szénhidrátbevitel között a különböző mozgásformák és intenzitások esetén.

  • tanács az edzéshez használt a megfelelő lábbeli megválasztását tekintve a perifériás neuropátiában szenvedők esetében a fekély kialakulásának elkerülése érdekében.

  • szövődmények kialakulása esetében az erőteljes, nagy inzenzitású edzésformák ellenjavaltak

Mozgásterápia 2-es típusú cukorbetegség esetén

 • A fizikai aktivitás lassíthatja vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását azáltal, hogy közvetlenül növeli az inzulinérzékenységet és közvetve erősíti a testsúlykontrollt.

 • A mérsékelt és erőteljes intenzitású fizikai aktivitás javítja a vércukorszintszabályozást.

 • A szakmai irányelvek szerint legalább heti 150 perc mérsékelten intenzív aerob jellegű fizikai aktivitás ajánlott a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése és kezelése érdekében, ide értve pl. a gyors gyaloglást, kocogást, biciklizést, stb.

Mozgásterápia terhességi cukorbetegség esetén

 • A fizikai aktivitásnak nagy szerepe van a vércukorszintek alakulását tekintve.

 • Kimutatták, hogy a már a terhesség kezdetén hetente háromszor 30 percen keresztül végzett kerékpározás 45,8%-kal csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát a túlsúlyos és elhízott terhes nőknél.

 • A szakmai irányelv hetente 150 perc alacsony/közepes intenzitású fizikai aktivitást ajánl legalább 3 különböző napra lebontva.

 • Egyes ajánlások szerint a várandós nőknek napi minimum 30 perc mérsékelt fizikai aktivitás ajánlott.

 • Heti háromszor 40-60 percig tartó testmozgás az életkorral korrigált (220-életkor) maximális pulzusszám 65-75%-án javasolt a terhességi cukorbetegséggel küzdő nőknek.

A mozgásterápia összeállításakor elsődleges szempont a metabolikus céloknak, edzettségi állapotnak, egyéni preferenciáknak megfelelő és reális célokat kitűző aktivitás tervezése. 

A cukorbetegség gyógyszeres kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegség egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó inzulinpótlás bázisinzulin és étkezés után beadott bólus/posztprandiális inzulin formájában. Egyes cukorbetegeknél elérhető az inzulinpumpa, ami a vércukorszint függvényében folyamatosan adagolja az inzulint és ezáltal nagyban megkönnyíti a páciens életét. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők egy részének a táplálkozásterápia és mozgásterápia mellett gyógyszereket kell szednie, hogy segítsen a vércukorszint szabályozásában. Ezek lehetnek inzulininjekciók vagy más gyógyszerek, például: metformin, szulfonilureák, GLP-1-analógok, DPP4-gátlók, SGLT-2-gátlók). A vércukorszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek mellett a 2-es típusú cukorbetegeknek gyakran szükségük van vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre és sztatinokra a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében. A 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kezeléséhez többek között szükséges lehet még vesebetegség szűrése és kezelése, szemvizsgálat a retinopátia (mely vakságot okoz) szűrésére, illetve lábápolásra a fekélyek kezelése érdekében. A terhességi cukorbetegség kezelési módja a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó diéta (a táplálkozásterápia részeként), valamint szükség esetén az inzulininjekció is szóba jöhet.

Cukorbetegség kezelése táplálkozásterápia és mozgásterápia segítségével

A cukorbetegség megelőzésében és kezelésében nagy szerepet játszik az életmódterápia. A heti 150 perc közepes intenzitású fizikai aktivitás megfelelő szénhidrátbevitellel és szükség esetén az inzulindózis alakításával kombinálva javítja a sejtek inzulinérzékenységét és a vércukorkontrollt. A mozgásterápia mellett a táplálkozásterápia is szintén meghatározó szerepet tölt be a vércukorszint és inzulingörbék alakulásában. A lassan felszívódó, magas rosttartalmú szénhidrátbevitel elsődleges a cukorbetegek diétáját tekintve. A Mediterrán-diéta több kutatás szerint is javítja a cukorbetegek vércukorprofilját, valamint nagy szerepe van a cukorbetegség megelőzésében és késleltetésében is. 

Téma szakértői

Dr. Molnár Dóra

Dr. Molnár Dóra

Sportorvos, háziorvos

Tovább
Dr. Sztancsik Ilona

Dr. Sztancsik Ilona

Kardiológus, sportorvos

Tovább
Imre Noémi

Imre Noémi

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Tovább

Felhasznált források:

Evert, Alison B.; Dennison, Michelle; Gardner, Christopher D.; Garvey, W. Timothy; Lau, Ka Hei Karen; MacLeod, Janice; Mitri, Joanna; Pereira, Raquel F.; Rawlings, Kelly; Robinson, Shamera; Saslow, Laura; Uelmen, Sacha; Urbanski, Patricia B.; Yancy, William S. (2019). Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report. Diabetes Care, (), dci190014–. doi:10.2337/dci19-0014

Gaal, Zsolt & Gero, Laszlo & Hidvégi, Tibor & Jermendy, György & Kempler, Peter & Lengyel, Csaba & Várkonyi, Tamás & Winkler, Gabor & Wittmann, István. (2020). Egészségügyi szakmai irányelv : A diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban. Diabetologia Hungarica. 28. 119-204. 10.24121/dh.2020.14.

Holt, Richard & DeVries, J. & Hess-Fischl, Amy & Hirsch, Irl & Kirkman, M. & Klupa, Tomasz & Ludwig, Barbara & Nørgaard, Kirsten & Pettus, Jeremy & Renard, Eric & Skyler, Jay & Snoek, Frank & Weinstock, Ruth & Peters, Anne. (2021). The management of Type 1 Diabetes in Adults. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetologia. 64. 10.1007/s00125-021-05568-3.

Juan, Juan & Yang, Huixia. (2020). Prevalence, Prevention, and Lifestyle Intervention of Gestational Diabetes Mellitus in China. International Journal of Environmental Research and Public Health. 17. 9517. 10.3390/ijerph17249517.

Landgraf, Rüdiger; Aberle, Jens; Birkenfeld, Andreas L.; Gallwitz, Baptist; Kellerer, Monika; Klein, Harald; Müller-Wieland, Dirk; Nauck, Michael A.; Reuter, Hans-Martin; Siegel, Erhard (2019). Therapy of Type 2 Diabetes. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, 127(S 01), S73–S92. doi:10.1055/a-1018-9106

Mańkiewicz-Żurawska, Irena & Jarosz-Chobot, Przemysława. (2019). Nutrition of children and adolescents with type 1 diabetes in the recommendations of the Mediterranean diet. Pediatric endocrinology, diabetes, and metabolism. 25. 74-80. 10.5114/pedm.2019.85817.

Martin-Pelaez, Sandra & Fito, Montse & Castañer, Olga. (2020). Mediterranean Diet Effects on Type 2 Diabetes Prevention, Disease Progression, and Related Mechanisms. A Review. Nutrients. 12. 2236. 10.3390/nu12082236.

Petroni, Maria & Brodosi, Lucia & Marchignoli, Francesca & Sasdelli, Anna Simona & Caraceni, Paolo & Marchesini, Giulio & Ravaioli, Federico. (2021). Nutrition in Patients with Type 2 Diabetes: Present Knowledge and Remaining Challenges. Nutrients. 13. 10.3390/nu13082748.

Pongrac Barlovic, Drazenka & Harjutsalo, Valma & Groop, Per-Henrik. (2022). Exercise and nutrition in type 1 diabetes: Insights from the FinnDiane cohort. Frontiers in Endocrinology. 13. 1064185. 10.3389/fendo.2022.1064185.

Rasmussen, Louise; Poulsen, Charlotte Wolff; Kampmann, Ulla; Smedegaard, Stine Bech; Ovesen, Per Glud; Fuglsang, Jens (2020). Diet and Healthy Lifestyle in the Management of Gestational Diabetes Mellitus. Nutrients, 12(10), 3050–. doi:10.3390/nu12103050

Shubrook, Jay H.; Chen, William; Lim, Alegria (2018). Evidence for the Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus. The Journal of the American Osteopathic Association, 118(11), 730–. doi:10.7556/jaoa.2018.158

Toi, Phung & Anothaisintawee, Thunyarat & Chaikledkaew, Usa & Briones, Jamaica & Reutrakul, Sirimon & Thakkinstian, Ammarin. (2020). Preventive Role of Diet Interventions and Dietary Factors in Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review. Nutrients. 12. 2722. 10.3390/nu12092722.