Cukorbetegség

Cukorbetegség

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.26 Utolsó módosítás: 2023.12.11

Az életmódterápia mind a cukorbetegség, mind a cukorbetegséget megelőző állapotokban a kezelés alapvető része. A betegség kezdeti szakaszában az intervenció, melynek része a táplálkozás-, és mozgásterápia is, a szénhidrátanyagcsere-zavar visszafordítására is alkalmas. A megfelelő táplálkozás, mozgás és lelki egészség elősegíti a glikémiás kontrollt, és csökkenti a cukorbeteséghez társuló szív- és érrendszeri kockázatot. 

Mi a cukorbetegség?

Cukorbetegség tünetei

Életmódterápia cukorbetegség kapcsán

Táplálkozásterápia cukorbetegség kapcsán

Mozgásterápia cukorbetegség kapcsán

Cukorbetegség gyógyszeres kezelése

Mi a cukorbetegség?

Ahhoz, hogy a cukorbetegség fogalma érthető legyen fontos tudni, hogy mi az inzulin. Az inzulin egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a sejtek (pl. izomsejtek, zsírsejtek, májsejtek) sejthártyájához kötődik azért, hogy a sejtek fel tudják venni az adott tápanyagmolekulát (pl. szénhidrát, fehérje, zsír), és ezáltal ezekből a szervezet felépítse a saját tápanyagraktárait vagy adott esetben energiát nyerjen belőlük. Az inzulin tehát elsődleges szerepet játszik abban, hogy a sejtek felvegyék a vérből a szénhidrátmolekulákat (glükóz), amiből majd a sejtek felépítik a szénhidrát (glikogén) raktárukat vagy energiát tudnak nyerni, azaz ennek hatására a vércukorszint csökken, azaz az inzulin a vércukorszintet szabályozó hormon.

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan krónikus anyagcsere-betegség, amely akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy ha a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni az általa termelt inzulint. A hiperglikémia, más néven emelkedett vércukorszint a kontrollálatlan cukorbetegség gyakori következménye, és idővel a szervezet számos rendszerének, különösen az idegeknek, a szívnek, a szemnek és az ereknek a súlyos károsodásához vezet (pl. krónikus vesebetegség, látásvesztés, stb.).

A cukorbetegség típusai

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség, amelyet egykor fiatalkori cukorbetegségnek vagy inzulinfüggő cukorbetegségnek neveznek, olyan autoimmun betegség, amelyben a hasnyálmirigy kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem termel magától inzulint, ezért naponta többszöri inzulinadagolásra van szükség. A kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de a genetikának szerepe van benne, illetve gyakran vírusos fertőzés is szerepet játszhat a kialakulásában.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb cukorbetegség típus, ami általában a felnőtteknél alakul ki, amikor a szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, vagy nem termel elég inzulint.  A cukorbetegek több mint 95%-a 2-es típusú cukorbeteg. A 2-es típusú cukorbetegséget korábban nem inzulinfüggő, vagy felnőttkori cukorbetegségnek nevezték. A közelmúltig ez a típusú cukorbetegség csak felnőtteknél fordult elő, de ma már egyre gyakrabban fordul elő gyermekeknél is. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni az inzulint, ami kezelés hiányában magas vércukorszinthez vezethet. A 2-es típusú cukorbetegség leggyakrabban megelőzhető. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához hozzájáruló tényezők közé tartozik a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya és a genetika.

Terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz)

A terhességi cukorbetegség a terhesség alatt jelentkező hiperglikémia (magas vércukorszint), amelynek vércukorértékei meghaladják a normális értékeket, de nem érik el a cukorbetegségre jellemző értékeket. Ilyenkor a nőknél a terhesség alatt és a szüléskor fokozottabb a szövődmények kockázata. Ezeknél a nőknél és esetleg gyermekeiknél ugyanis a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is megnő. Világszerte a gesztációs diabétesz prevalenciája az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint 2017-ben világszerte körülbelül 14%-ban fordul elő.

Mik a cukorbetegség tünetei?

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában hirtelen jelentkezhetnek, Ilyenek például: gyakori vizelési kényszer, állandó szomjúságérzet, állandó éhségérzet, súlyvesztés, látás megváltozása, fáradtság.  A 2-es típusú cukorbetegség tünetei kevésbé kifejezettek. Ennek következtében a betegséget több évvel a kialakulása után diagnosztizálhatják, miután a szövődmények már kialakultak. Kezeletlenül idővel károsodnak a szív, szem, vese és idegek, végtagok erei a lerakódott cukor miatt. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kockázati tényezőkkel. A terhességi cukorbetegség tünetei általában nem kifejezettek, jellemzően a várandósság alatti kötelező szűrővizsgálaton derül ki a cukorbetegség jelenléte.Tünetei lehetnek: fáradtság, gyakori vizelési inger, szájszárazság, ketontestek megjelenése a vizeletben.

Hogyan diagnosztizálják a cukorbetegséget?

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisának kiindulópontja a jellegzetes tünetek jelentkezése. Ezt követően a terheléses vércukorvizsgálat vagy más néven orális glükóztolerancia teszt (OGTT) elvégzése adja a pontos diagnózist. A korai diagnózis fontos a 2-es típusú cukorbetegség következményeinek megelőzése érdekében. A cukorbetegség korai felismerésének legjobb módja a rendszeres szűrővizsgálatok és vérvizsgálatok elvégzése. A terhességi cukorbetegség diagnosztizálása a terhesség 24-28. hetén elvégzett szűrővizsgálat (OGTT), és nem a jelentett tünetek alapján történik. Amennyiben a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fenn vagy a kismama korábbi várandóssága alatt előfordult gesztációs diabétesz, úgy az OGTT-t a várandósság 10-12. hetében végzik el.

Milyen értékek jelezhetik a cukorbetegség fennállását?

 • OGTT - terheléses vércukorvizsgálat: 75 g glükóz feloldva 200 ml vízben, majd az elfogyasztás előtt és az elfogyasztást követő 2 óra után vizsgálják a vércukrértékeket.
 • HbA1c: 3 hónapra visszamenőleg jelezni tudja a vércukorértékeket, ezáltal következtetni lehet a vércukorértékekre a mérést megelőző 8-12. hétig visszamenőleg
 • HOMA index
 • vizelet cukortartalma

  Kapcsolódó cikkünk

  Az életmódunk is felelős a korai daganatos betegségekért

  Az életmódunk is felelős a korai daganatos betegségekért

  Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megugrott a korai, 50 éves kor előtt jelentkező daganatos betegségek száma, és bár az okok pontos meghatározása még folyik, egészen biztosan nem lehet figyelmen kívül hagyni az úgynevezett nyugati életmódot. A Nature magazinban megjelent összefoglaló tanulmányról és az életmód ...

Mit jelent az eredmény?

A laboreredmények értelmezését az alábbi táblázatok segítik:

A szénhidrát-anyagcsere zavarok diagnosztikai kritériumai (WHO, 2006)

 

Normális glükóztolerancia

Éhgyomri ≤ 6

OGTT 2 órás érték: <7,8

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)

Éhgyomri: 6,1-6,9

OTT 2 órás érték: <7,8

Csökkent glükóztolerancia (IGT)

Éhgyomri: <7

OGTT 2 órás érték: 7,8-11,1

Cukorbetegség

Éhgyomri ≥ 7

OGTT 2 órás érték ≥11,1

A HbA1c-érték kategóriái az ADA ajánlása alapján

HbA1c-érték

Anyagcsere-állapot

≤5,6%

normális

5,7–6,4%

prediabetes

≥6,5%

cukorbetegség

Milyen szövődményei lehetnek a kezeletlen cukorbetegségnek?

1-es típusú cukorbetegség esetén előfordulhat a hipo- és hiperglikémia is. Előbbi akkor, ha a beadott inzulin túl soknak bizonyul (nem evett eleget és/vagy nem sportolt), utóbbi pedig akkor, ha a páciensnek a beadott inzulin túl kevésnek bizonyult vagy az inzulinkezelés elmaradt. Hiperglikémia esetén ketoacidózisos kóma is kialakulhat, ami a nem kezelt vagy tartósan rosszul kezelt inzulinhiány szövődménye, ami a későbbiekben halált is okozhat.  2-es típusú cukorbetegség esetén számos szövődmény előfordulhat, ilyenek például: látásvesztés, vakság, veseelégtelenség, szívroham, stroke, idegkárosodás, rossz véráramlás, mely következményeként extrém esetben végtagi amputációra is szükség lehet. Kezeletlen terhességi cukorbetegség során is lehet számolni szövődményekkel, mint például: méhlepény-elégtelenség, nagyobb születési súly, nagyobb hasi szervek, koraszülés, fertőzések, toxémia, maradandó 2-es típusú cukorbetegség.

Milyen társbetegségek fordulhatnak elő cukorbetegségénél?

1-es típusú cukorbetegség esetén gyakran előfordul, hogy egyéb, autoimmun betegség is fennáll, mint például a Basedow-Graves-betegség, Hashimoto-thyreoditis, Addison-kór vagy a cöliákia (autiommun gluténérzékenység). Érdemes ezeket is vizsgálni az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisakor vagy meghatározott időközönként. 2-es típusú cukorbetegség fennállása esetén sok esetben előfordul a túlsúly/ elhízás, szív- és érrendszeri betegségek illetve metabolikus szindróma, ezeket érdemes együttesen, életmódterápia alkalmazásával kezelni, minden paraméter figyelembevételével. 

Mik a cukorbetegség kockázati tényezői?

 • 1-es típusú cukorbetegség esetén: genetikai hajlam, vírusfertőzés, cisztás fibrózis
 • 2-e típusú cukorbetegség esetén: túlsúly/elhízás, inzulinrezisztencia, rendszeres testmozgás hiánya, genetikai hajlam, nem megfelelő étkezés, finomított szénhidrátok gyakori és rendszertelen fogyasztása, 30-35 évnél idősebb kor
 • Terhességi cukorbetegség esetén: a 35 évesnél idősebb várandósok, a túlsúly/elhízás (BMI>30), nem megfelelő étkezés, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt is volt gesztációs diabéteszük, várandóság előtt már inzulinrezisztencia állt fenn, PCOS fennállása

A cukorbetegség életmódbeli megelőzése és kezelése

A cukorbetegség kezelésének egyik legfontosabb módja az életmódterápia, az egészséges életmód fenntartása.Az életmódterápia része többek között a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elkerülése. Továbbá a vérnyomás és a vérzsírszintek ellenőrzése is szerepet játszik a megfelelő életmód kialakításában. 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy:

 • Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly fenntartása és a dohányzás kerülése a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésére vagy késleltetésére alkalmas módszerek.

 • Az 1-es típusú cukorbetegség jelenleg nem megelőzhető, viszont a kimenetele nagymértékben függ az életmódterápia alkalmazásától.

 • Az életmódbeli beavatkozások (életmódterápia) 39-71%-ban előzhetik meg vagy késleltethetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

 • Az életmódváltás (táplálkozásterápia, mozgásterápia) önmagában elegendő a vércukorszint szabályozásához a betegek 70-85%-ánál a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nők esetében.

 • A diabétesz megfelelő táplálkozásterápia és mozgásterápia segítségével, gyógyszeres kezeléssel és a szövődmények rendszeres szűrésével és kezelésével kezelhető, következményei pedig elkerülhetők vagy késleltethetők.

Táplálkozásterápia cukorbetegség kapcsán

Táplálkozásterápia 1-es típusú cukorbetegségben

 • Egy kutatás szerint az 1-es típusú cukorbetegség megfelelő orvosi táplálkozásterápiával kezelve 1,0-1,9%-ban csökkentette a HbA1c-értéket.

 • Inzulin adagolástól függően a napi étkezések száma 3-6.

 • A reggeli 30 perccel a felkelést követően történjen

 • A napi energiabevitel megoszlása:

  • Reggeli: 30 E% (energiaszázalék)

  • Ebéd: 30-35 E%

  • Vacsora: 25-30 E%

  • Kisétkezések (ha vannak): 5-10 E%

 • A táplálkozásterápia főbb célkitűzései:

  • HbA1c, a vérnyomás és a koleszterinszint javítása

  • testsúly megtartása

  • táplálkozási igények egyénre szabása

  • személyes és kulturális preferenciákra való törekvés

  • gyakorlati eszközök biztosítása a napi étkezések megtervezéséhez.

  • az inzulinadagok összehangolására való összpontosítás

  • az étkezések összetételének megtervezése

  • fejlett szénhidrátszámlálás

 • Kiemelték a Mediterrán-étrend hatékonyságát 1-es típusú cukorbetegség esetén, a táplálkozásterápia eszközeként

 Mediterrán-étrend

 • A Mediterrán-diéta alapját a növényi eredetű élelmiszerek adják, úgymint a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, diófélék és olajos magvak (magas omega-3 zsírsavtartalmú: dió, lenmag). 

 • Emellett az étrendi ajánlás előtérbe helyezi a zsírosabb, magas omega-3 zsírsavtartalmú tengeri halak (pl. lazac, makréla, hering, tonhal) fogyasztását, zsiradékforrásként pedig növényi olajokat (pl. olívaolaj, magolajok, repceolaj, stb.) ajánl. 

 • A tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmúakat javasolja (pl. zsírszegény túró, joghurt, skyr, sajtok), húsfélék közül pedig kis mennyiségben a zsírszegény baromfihúsokat emeli ki (pl. csirkemell, pulykamell). 

 • Az étrendet jellemzi még az egyszerű cukrok és finomított szénhidrátok (édességek, péksütemények, finomliszt, stb.) és a vörös húsok és telített zsiradékok (pl. sertészsír, egyéb állati zsírok, tejzsiradékok, kókuszsír, stb.) csökkentett bevitele. 

 • Az alkoholbevitel tekintetében a Mediterrán-étrendben szereplő vörösbor fogyasztása az alkohol a cukoranyagcserére gyakorolt negatív hatásai miatt csak ritkán javasolt. 

Szénhidrátbevitel a cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Napi energiabevitel 45-50%-a szénhidrátból kell, hogy származzon. Lassan felszívódó, magas rosttartalmú szénhidrátforrásokra van szükség, pl. teljes értékű gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak és diófélék

Fehérjebevitel a cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Napi energiabevitel 15-20%-a fehérjéből származzon. Teljes értékű, állati eredetű fehérjeforrások (pl. húsok,halak, tojás, tejtermékek) és hüvelyesek vegyesen biztosítják a fehérjebevitelt.

Zsírbevitel a cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Napi energiabevitel 30-40%-a 🡪 A-, D-, E-, K-vitamin megfelelő felszívódása érdekében. Előtérbe helyezendők: olívaolaj, avokádó, olajos magvak, magolajok (pl. tökmagolaj, lenmagolaj), repceolaj. 82%-os zsírtartalmú vaj ajánlott a könnyű emészthetősége miatt.

Táplálkozásterápia 2-es típusú cukorbetegségben

 • A Mediterrán-étrend jelentősen képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. 

 • Az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlásai szerint (ADA) ajánlása szerint az egészséges táplálkozási minta, mint például a hagyományos mediterrán étrend lehet a kulcs ahhoz, hogy a cukorbetegség megfelelően kontrollálva legyen.

 • Kimutatták, hogy a cukorbetegeknél a mediterrán étrend betartása összefüggésbe hozható az alacsonyabb HbA1c-szintekkel és a kardiovaszkuláris rizikófaktorok javulásával.

 • A mediterrán étrend 0,32-0,53 százalékegységgel csökkenti a HbA1c-értéket.

 • Egy másik vizsgálatban azt mutatták, hogy a megfelelő étrenddel a HbA1c-érték csökkenése akár 2,0%-os is lehet 2-es típusú cukorbetegségben és akár 1,9%-os 1. típusú cukorbetegségben, ha a diétát 3-6 hónapig követik.

Táplálkozásterápia terhességi cukorbetegségben

 • A táplálkozásterápia kialakításában dietetikus nyújthat szakszerű segítséget.

 • A vizsgálatok alapján az egészségtudatos étkezés megfelelő testmozgással kombinálva csökkentette a csecsemő testsúlyát. 

 • A finnországi terhességi diabétesz megelőzési tanulmány (RADIEL) arról számolt be, hogy a mérsékelt, egyénre szabott életmódbeli beavatkozás 39%-kal csökkentette a terhességi cukorbetegség előfordulását a magas kockázatú várandós nők körében.

 • Elhízott terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél a 30-33%-os kalóriakorlátozás bizonyítottan csökkenti a hiperglikémiát és a plazma trigliceridszintjét.

 • Akik már elértek egy ajánlott súlygyarapodást, a testsúly stabilizálása a cél, és az energiabevitel csökkentésére lehet szükség. 

 • A kutatások alapján az alkalmazott Mediterrán-étrend 15-28%-ban képes csökkenteni a terhességi cukorbetegség kockázatát. 

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szénhidrát- és rostbeviteli ajánlás a terhességi cukorbetegség táplálkozásterápiájában

 • Az ajánlások szerint a napi energiabevitel 46-65%-a szénhidrátokból kell, hogy származzon és legalább napi 175 g szénhidrátot szükséges bevinni a megfelelő magzati növekedés biztosítása érdekében.

 • Törekedni szükséges az alacsony glikémiás indexű és magas étrendi rosttartalommal rendelkező élelmiszerek bevitelére, mint például zöldségek, hüvelyesek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök (pl. piros bogyós gyümölcsök) és teljes kiőrlésű gabonafélék. 

 • Az amerikai ajánlás szerint (ADA) 28 g a naponta ajánlott rostmennyiség, amit teljes értékű gabonafélékből, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből, olajos magvakból és diófélékből szükséges fedezni.

Étrend-kiegészítők 

 • A cukorbetegség kezelésében megfontolandó lehet a D-vitamin, inozitol-, cink- vagy magnézium-kiegészítés, de ezek hatékonyságának bizonyításáról még további kutatások szükségesek. Étrend-kiegészítők fogyasztását a táplálkozásterápia részeként, szakemberrel szükséges egyeztetni. 

A cukorbetegség diétájáról részletesen ide kattintva olvashatsz.

Mozgásterápia cukorbetegség kapcsán

Mozgásterápia 1-es típusú cukorbetegség esetén

 • A rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakoriságát 1-es típusú cukorbetegségben. A szakmai irányelvek aerob és rezisztencia-edzések kombinációját javasolják. 

Az aerob edzés mérsékelt intenzitású, kb. 30-60 percig tartó testmozgás, amelynek célja a testzsír csökkentése és a szervezet oxigénszállító és -hasznosító képességének javítása a vázizomzatban és a szívben. A futás, a kerékpározás vagy az ugrókötelezés aerob gyakorlatnak minősül.

Az erősítő (rezisztencia) edzések saját testsúlyos, kis súlyos vagy szabadsúlyos terhelések ismétléseiből állnak a zsírmentes testtömeg (pl. izomtömeg) növelése érdekében. 

 • A rendszeres fizikai aktivitás a mikrovaszkuláris szövődmények, a csontritkulás és rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével jár az 1-es típusú cukorbetegeknél.

 • Felhívják a figyelmet a fizikai aktivitás biztonságosan végzésére:

  • cél: a hipoglikémia (leeső vércukorszint) elkerülése 🡪 hipoglikémia esetén 15 g gyorsan felszívódó szénhidrát, majd 15 perc elteltével vércukorkontroll!

  • több tényezőtől függ, többek között: az egyén alapállapota, az edzés intenzitása és időtartama, a keringésben lévő inzulin mennyisége, a vér glükózkoncentrációja az edzés előtt, az utolsó étkezés vagy uzsonna összetétele.

  • meg kell tanulni a testmozgás vércukorszintre gyakorolt hatását, hogy hogyan lehet egyensúlyt teremteni az inzulin beadás és a szénhidrátbevitel között a különböző mozgásformák és intenzitások esetén.

  • tanács az edzéshez használt a megfelelő lábbeli megválasztását tekintve a perifériás neuropátiában szenvedők esetében a fekély kialakulásának elkerülése érdekében.

  • szövődmények kialakulása esetében az erőteljes, nagy inzenzitású edzésformák ellenjavaltak

Mozgásterápia 2-es típusú cukorbetegség esetén

 • A fizikai aktivitás lassíthatja vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását azáltal, hogy közvetlenül növeli az inzulinérzékenységet és közvetve erősíti a testsúlykontrollt.

 • A mérsékelt és erőteljes intenzitású fizikai aktivitás javítja a vércukorszintszabályozást.

 • A szakmai irányelvek szerint legalább heti 150 perc mérsékelten intenzív aerob jellegű fizikai aktivitás ajánlott a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése és kezelése érdekében, ide értve pl. a gyors gyaloglást, kocogást, biciklizést, stb.

Mozgásterápia terhességi cukorbetegség esetén

 • A fizikai aktivitásnak nagy szerepe van a vércukorszintek alakulását tekintve.

 • Kimutatták, hogy a már a terhesség kezdetén hetente háromszor 30 percen keresztül végzett kerékpározás 45,8%-kal csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát a túlsúlyos és elhízott terhes nőknél.

 • A szakmai irányelv hetente 150 perc alacsony/közepes intenzitású fizikai aktivitást ajánl legalább 3 különböző napra lebontva.

 • Egyes ajánlások szerint a várandós nőknek napi minimum 30 perc mérsékelt fizikai aktivitás ajánlott.

 • Heti háromszor 40-60 percig tartó testmozgás az életkorral korrigált (220-életkor) maximális pulzusszám 65-75%-án javasolt a terhességi cukorbetegséggel küzdő nőknek.

A mozgásterápia összeállításakor elsődleges szempont a metabolikus céloknak, edzettségi állapotnak, egyéni preferenciáknak megfelelő és reális célokat kitűző aktivitás tervezése. 

A cukorbetegség gyógyszeres kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegség egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó inzulinpótlás bázisinzulin és étkezés után beadott bólus/posztprandiális inzulin formájában. Egyes cukorbetegeknél elérhető az inzulinpumpa, ami a vércukorszint függvényében folyamatosan adagolja az inzulint és ezáltal nagyban megkönnyíti a páciens életét. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők egy részének a táplálkozásterápia és mozgásterápia mellett gyógyszereket kell szednie, hogy segítsen a vércukorszint szabályozásában. Ezek lehetnek inzulininjekciók vagy más gyógyszerek, például: metformin, szulfonilureák, GLP-1-analógok, DPP4-gátlók, SGLT-2-gátlók). A vércukorszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek mellett a 2-es típusú cukorbetegeknek gyakran szükségük van vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre és sztatinokra a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében. A 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kezeléséhez többek között szükséges lehet még vesebetegség szűrése és kezelése, szemvizsgálat a retinopátia (mely vakságot okoz) szűrésére, illetve lábápolásra a fekélyek kezelése érdekében. A terhességi cukorbetegség kezelési módja a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó diéta (a táplálkozásterápia részeként), valamint szükség esetén az inzulininjekció is szóba jöhet.

Cukorbetegség kezelése táplálkozásterápia és mozgásterápia segítségével

A cukorbetegség megelőzésében és kezelésében nagy szerepet játszik az életmódterápia. A heti 150 perc közepes intenzitású fizikai aktivitás megfelelő szénhidrátbevitellel és szükség esetén az inzulindózis alakításával kombinálva javítja a sejtek inzulinérzékenységét és a vércukorkontrollt. A mozgásterápia mellett a táplálkozásterápia is szintén meghatározó szerepet tölt be a vércukorszint és inzulingörbék alakulásában. A lassan felszívódó, magas rosttartalmú szénhidrátbevitel elsődleges a cukorbetegek diétáját tekintve. A Mediterrán-diéta több kutatás szerint is javítja a cukorbetegek vércukorprofilját, valamint nagy szerepe van a cukorbetegség megelőzésében és késleltetésében is. 

Téma szakértői

Nagy Abonyi András

Nagy Abonyi András

Gyógytornász-mozgásterapeuta

Tovább
Czakó Bettina

Czakó Bettina

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Tovább
Dr. Ferenczy Péter

Dr. Ferenczy Péter

Életmód orvos, Kardiológus, Diabetológus

Tovább

Felhasznált források:

Evert, Alison B.; Dennison, Michelle; Gardner, Christopher D.; Garvey, W. Timothy; Lau, Ka Hei Karen; MacLeod, Janice; Mitri, Joanna; Pereira, Raquel F.; Rawlings, Kelly; Robinson, Shamera; Saslow, Laura; Uelmen, Sacha; Urbanski, Patricia B.; Yancy, William S. (2019). Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report. Diabetes Care, (), dci190014–. doi:10.2337/dci19-0014

Gaal, Zsolt & Gero, Laszlo & Hidvégi, Tibor & Jermendy, György & Kempler, Peter & Lengyel, Csaba & Várkonyi, Tamás & Winkler, Gabor & Wittmann, István. (2020). Egészségügyi szakmai irányelv : A diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban. Diabetologia Hungarica. 28. 119-204. 10.24121/dh.2020.14.

Holt, Richard & DeVries, J. & Hess-Fischl, Amy & Hirsch, Irl & Kirkman, M. & Klupa, Tomasz & Ludwig, Barbara & Nørgaard, Kirsten & Pettus, Jeremy & Renard, Eric & Skyler, Jay & Snoek, Frank & Weinstock, Ruth & Peters, Anne. (2021). The management of Type 1 Diabetes in Adults. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetologia. 64. 10.1007/s00125-021-05568-3.

Juan, Juan & Yang, Huixia. (2020). Prevalence, Prevention, and Lifestyle Intervention of Gestational Diabetes Mellitus in China. International Journal of Environmental Research and Public Health. 17. 9517. 10.3390/ijerph17249517.

Landgraf, Rüdiger; Aberle, Jens; Birkenfeld, Andreas L.; Gallwitz, Baptist; Kellerer, Monika; Klein, Harald; Müller-Wieland, Dirk; Nauck, Michael A.; Reuter, Hans-Martin; Siegel, Erhard (2019). Therapy of Type 2 Diabetes. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, 127(S 01), S73–S92. doi:10.1055/a-1018-9106

Mańkiewicz-Żurawska, Irena & Jarosz-Chobot, Przemysława. (2019). Nutrition of children and adolescents with type 1 diabetes in the recommendations of the Mediterranean diet. Pediatric endocrinology, diabetes, and metabolism. 25. 74-80. 10.5114/pedm.2019.85817.

Martin-Pelaez, Sandra & Fito, Montse & Castañer, Olga. (2020). Mediterranean Diet Effects on Type 2 Diabetes Prevention, Disease Progression, and Related Mechanisms. A Review. Nutrients. 12. 2236. 10.3390/nu12082236.

Petroni, Maria & Brodosi, Lucia & Marchignoli, Francesca & Sasdelli, Anna Simona & Caraceni, Paolo & Marchesini, Giulio & Ravaioli, Federico. (2021). Nutrition in Patients with Type 2 Diabetes: Present Knowledge and Remaining Challenges. Nutrients. 13. 10.3390/nu13082748.

Pongrac Barlovic, Drazenka & Harjutsalo, Valma & Groop, Per-Henrik. (2022). Exercise and nutrition in type 1 diabetes: Insights from the FinnDiane cohort. Frontiers in Endocrinology. 13. 1064185. 10.3389/fendo.2022.1064185.

Rasmussen, Louise; Poulsen, Charlotte Wolff; Kampmann, Ulla; Smedegaard, Stine Bech; Ovesen, Per Glud; Fuglsang, Jens (2020). Diet and Healthy Lifestyle in the Management of Gestational Diabetes Mellitus. Nutrients, 12(10), 3050–. doi:10.3390/nu12103050

Shubrook, Jay H.; Chen, William; Lim, Alegria (2018). Evidence for the Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus. The Journal of the American Osteopathic Association, 118(11), 730–. doi:10.7556/jaoa.2018.158

Toi, Phung & Anothaisintawee, Thunyarat & Chaikledkaew, Usa & Briones, Jamaica & Reutrakul, Sirimon & Thakkinstian, Ammarin. (2020). Preventive Role of Diet Interventions and Dietary Factors in Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review. Nutrients. 12. 2722. 10.3390/nu12092722.