Mozgásterápia vagy személyi edzés - mi a különbség?

Mozgásterápia vagy személyi edzés - mi a különbség?

Szerző: Alkonyi Kata Utolsó módosítás:2023.07.31

Aki professzionális segítséggel szeretne belevágni a mozgásba vagy megújítani a mozgásprogramját, fel kell tennie magának a kérdést: személyi edzésre vagy mozgásterápiára van-e szüksége? Mi a különbség a kettő közt? A megbízható válaszokat Alkonyi Kata, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája adja meg.

Mások a célok

Mozgásterápiával számos betegségnél javulás érhető el.Amikor személyi edzőhöz fordul valaki, általában olyan célokat szeretne elérni, mint a fogyás, az izomerő növelés, az alakformálás, esetleg felkészülés valamilyen versenyre. Ezek megvalósításában valóban nagy segítség, sőt bizonyos szinten alapfeltétel a személyi edző irányítása.
A mozgásterápia céljai azonban ettől némileg különböznek. Ebben az esetben ugyanis arról van szó, hogy olyasvalaki szeretne mozogni, aki korábban nem tette és valamilyen alapbetegséggel küzd, esetleg korábban is mozgott, de most célzottan a betegségére pozitívan ható, biztonságos aktivitást szeretné felépíteni, folytatni. Az életmódorvoslás ugyanis már rengeteg bizonyítékkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a rendszeres, jól felépített mozgásprogram nem csak megelőzni képes a betegségek nagy részét, de a már kialakult betegségekben is jelentős javulást hozhat.
A WHO már 2015-ban meghirdette a Fizikai aktivitás 2016-2025 stratégiáját, amely szerint 10%-os fizikai aktivitás növelés a teljes lakosság szintjén

  • 25%-os relatív csökkenést eredményezhet a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában,
  • 25%-os relatív csökkenést eredményezhet a magasvérnyomás-betegség előfordulásában,
  • megállíthatja a cukorbetegség és az elhízás terjedését.

Miért nem ajánlott egyedül belevágni az edzésbe egy betegséggel élő személynek?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a mozgás ennyire pozitív hatással van az egészségre, a fittségre, miért nem elég az, ha otthon, saját kútfőből megtervezünk egy edzésprogramot. Elsősorban a biztonságot, másodsorban a hatékonyságot kell szem előtt tartania mindenkinek, aki valamilyen krónikus betegséggel élőként szeretné beépíteni az életébe a mozgást – ismerteti a mozgásterapeuta.Számos olyan tényező van ugyanis, amelyeket figyelembe kell venni, ha például egy mozgásszervi betegnek, egy szív-érrendszeri betegséggel vagy cukorbetegséggel élőnek állítunk össze egy mozgásprogramot. A legtöbb esetben a már meglévő leletek és szakorvosi állapotfelmérés is szükséges ahhoz, hogy egy krónikus beteg biztonsággal belevághasson a mozgásprogramba. 

Néhány szempont a krónikus betegséggel élők mozgásához

  • Szívbetegeknek, cukorbetegeknek különösen fontos a mozgásterápia. Szívelégtelenséggel élőknek csak úgy szabad mozgásprogramot kidolgozni, ha tekintetbe veszik a gyógyszeres terápiát, a teljesítőképességet és a rizikófaktorokat.
  • Azoknak a személyeknek, akiknél nagyobb kockázata van a koszorúér-elmeszedés talaján kialakuló szív-érrendszeri eseménynek, nagyon fontos a terheléses EKG és bizonyos képalkotó eljárások elvégzése, ha magasabb intenzitású edzést szeretnének folytatni.
  • Mindazoknak, akik véralvadásgátló kezelésben részesülnek, vagy beültetett defibrillátorral élnek, kerülni kell az ütközéssel járó sportokat, és minden olyan tevékenységet, amelynek során trauma érheti a testet.
  • Cukorbetegeknek mindenképpen egyeztetniük kell az edzésprogram előtt a diabetológussal. A tervezett fizikai aktivitás és edzés előtt, hosszabb időtartam esetén közben is, és utána is ellenőrizni kell a vércukorszintet, különösen inzulinnal kezelt betegeknél. Fő cél, hogy elkerülje a cukorbeteg a vércukorszint kórosan alacsony szintre történő esését (hypoglikémia). A hosszabban tartó mozgás és az edzés ugyanis még órákkal a fizikai aktivitás után is csökkentheti a vércukorszintet, különösen, ha új vagy túl intenzív, túl hosszú mozgásformát próbáltunk ki.

Így segít a mozgásterapeuta

Fontos megtalálni az edzésterhelés összetevőinek arányát, egyén és betegség szerint – éppen ez az, ami a szakember feladata – hangsúlyozza Alkonyi Kata, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája. Amikor valaki egy adott céllal érkezik hozzánk, tehát például inzulinérzékenységet csökkentő, vércukorszintet- vagy vérnyomást csökkentő programon szeretne részt venni, esetleg a testsúlycsökkentés a célja, fontos, hogy egyeztessük, melyek lehetnek a reális elvárások, milyen lehet számára az ideális edzés és mi az, amit érdemes kerülni. A megfelelően felépített életmód program – amelynek része a mozgásterápia -, nem csak a megelőzés, de a gyógyítás fontos eszköze is, amely akkor a leghatékonyabb, ha tudjuk, mit miért, hogyan és milyen rendszerességgel kell végezni.     

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

Téma szakértői

Dr. Babai László

Dr. Babai László

Vezető életmód orvosi tanácsadó, háziorvos

Tovább
Dr. Ferenczy Péter

Dr. Ferenczy Péter

Életmód orvos, Kardiológus, Diabetológus

Tovább

Kapcsolódó oldalak

Mozgásterápia

Mozgásterápia

Tovább
Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Tovább
Cukorbetegség

Cukorbetegség

Tovább