Mikor kell orvosi iránymutatás a magasvérnyomás betegek mozgásához?

Mikor kell orvosi iránymutatás a magasvérnyomás betegek mozgásához?

Utolsó módosítás:2023.11.06

A rendszeres kardio tréning úgy hat a szervezetünkre, mint egy béta-blokkoló és csökkenti a vérnyomást. A sportolás során jelentkező megterheléseket ezzel szemben okosan kell adagolni. A hosszan tartó ülés, például az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a stressz és az egészségtelen étrend pedig közismerten a magasvérnyomás betegség fő okozói. Dr. Ferenczy Péter, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa, kardiológus, diabetológus beszélt a részletekről.

Hogyan befolyásolja a mozgás a vérnyomást?

Magas vérnyomás esetén életmód orvos segítségével javítható az állapot. A szív- és érrendszerünk az alacsony intenzitású egyenletes kardio tréninget "szereti". A rendszeres kardio tréning ugyanis tágítja az ereket, és ismét rugalmassá teszi azokat, pozitívan hat a zsír-anyagcserére, sőt az idegrendszerre is hatással van: a mozgás leépíti a stresszt, ezzel pedig úgy hat, mint egy béta-receptor blokkoló gyógyszer. Ez utóbbi gyógyszertípusról köztudott, hogy protektív szív-érrendszeri hatása van es emiatt számos betegség oki vagy tüneti kezelésében szerepet játszik a kardiológiában.

Azok a sportágak, ahol nagyon magas az igénybevétel, a megerőltetés, például nehéz súlyok emelése, a fentiekkel szemben nem alkalmasak a vérnyomás csökkentésére, mert végzésükkor vérnyomás-kiugrások jelentkeznek. Hasonló összefüggés érvényes a versenysportokra, ahol az idővel (is) kell versenyezni, és persze a küzdősportokra is.

Kardiológiai szempontból milyen az optimális tréning?

Első lépés: napi 10.000 lépés rendszeres megtétele szükséges az alap edzettségi szint eléréséhez. Ezt az edzettségi szintet ténylegesen el kell érni.

Második lépés: a magas vérnyomás elleni mozgás lényege: alacsony intenzitású kardio tréning. A keringési rendszerre a hosszabb ideig tartó edzések hatásosak. Ez minimum 30 percet jelent és minden perc számít! Az erre alkalmas sportágak például az úszás, a nordic walking, a kocogás és a hosszabb kerékpározás. Hangsúlyozni kell, hogy nem a sebesség vagy a megtett távolság a fontos, hanem a tréning a helyesen megválasztott intenzitás-tartományban es elegendő időtartammal.

Mikor szükséges kardiológiai állapotfelmérés magasvérnyomás-betegeknek, ha sportolni akarnak?

terheléses EKGKardiológiai vizsgálatokkal magas vérnyomás esetén is biztonságos a mozgás.- A keringési rendszernek a legjobb a kardio tréninget egy ún. extenzív terhelési tartományban végezni, melyet a szívfrekvencia alapján lehet meghatározni. Ez a tartomány jóval a maximális szívfrekvencia alatt van, és az ún. Karvonen-képlet segítségével számítható ki legegyszerűbben, mely jó közelítéssel megadja azt a pulzusszámot, ahol a tréninget végezni célszerű – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a Életmód Orvosi Központ életmód orvosa, kardiológus, diabetológus.  - A legcélszerűbb a maximális szívfrekvenciát egy kardiológiai vizsgálatkeretében végzett terheléses EKG vizsgálattal megállapítani. Ha valaki magas vérnyomásban szenved, és korábban nem sportolt, akkor meg kell győződni a vérnyomás stabilitásáról, és ki kell tudni zárni a vérnyomás-kiugrásokat, melyre legalkalmasabb egy 24 órás vérnyomásmérés, az ún. ABPM vizsgálat. Ugyancsak fontos a szív-ultrahang vizsgálat a magasvérnyomás betegeknek sportolás előtt, a balkamra funkciójának megítélésére, kóros mértékű szívizom-megnagyobbodás és esetleges billentyűbetegségek kizárására is.

Milyen gyakorisággal végezve hatásos a mozgásterápia a magas vérnyomás kezelésében?

Az életmód ovoslás segítségével összeállított tréninget heti 5 alkalommal célszerű végezni: a szervezetnek ugyanis rendszeres gyakorlásra van szüksége ahhoz, hogy a receptorok érzékenysége az izomzatban kedvező módon megváltozzon. Csak ezután csökkenti a vérnyomást a tréning. Alvászavarok esetén nem javasolt a sporttevékenység az esti órákban, még kevésbé közvetlenül lefekvés előtt, inkább napközben vagy reggel - ha megoldható. Az esti órákban inkább egy séta az erdőben vagy parkban, jóga vagy a testi- és szellemi ellazulást adó autogén tréning javasolt a vegetatív idegrendszer egyensúlyának megtartása/javítása és ezzel a vérnyomáscsökkentés érdekében.

Téma szakértője

Dr. Ferenczy Péter

Életmód orvos, Kardiológus, Diabetológus

Specialitások:
  • magas vérnyomás kezelése
  • koszorúér betegségek diagnosztikája és kezelése
  • megelőző, preventív kardiológiai vizsgálatok

Rendelés típusa

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció kontroll esetén (skype)
  • kizárólag felnőtt ellátás

Szenvedélyesen szeretem a munkámat, és nyitott vagyok a szakmai újdonságokra. Nyolc évet dolgoztam Münchenben egy primer prevencióval foglalkozó privát klinikán (Conradia Medical Prevention), ahova részállásban havonta egy hetet még visszajárok. Az életmód orvoslás ezáltal vált szívügyemmé, külföldön volt szerencsém egy más fajta betegellátást megtapasztalni, számos innovatív technikát elsajátítani.

Kapcsolódó oldalak

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Tovább
Mozgásterápia

Mozgásterápia

Tovább
Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Tovább