Egészséges kapcsolatok

Egészséges kapcsolatok

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.06.06 Utolsó módosítás: 2023.06.06

A társas támogatás igen nagy szerepet tölt be az egyén életében, különösen az életmód alakulását tekintve. Ahogy korábban Arisztotelész is már megfogalmazta, „az ember természeténél fogva társas lény”, ezért az élet kialakulásától kezdve szükség van a minket körülvevő emberekre, kapcsolatokra. Az embrió kifejlődésétől kezdve egészen felnőttkorig szükség van egyes társas kapcsolatokra az életben maradáshoz (pl. anya-szülő kapcsolat), majd később a pszichés jólléthez és az egészséges életmód fenntartásához is nélkülözhetetlen a társas támogatás. 

Milyen hatással lehetnek az egészséges társas kapcsolatok az egyénre nézve?

Az egészséges társas kapcsolatok előnyös irányba befolyásolhatják az egyén életmódját azáltal, hogy segítik az egyént abban, hogy könnyebben megküzdjön a stresszhelyzetekkel. Az egyik legfontosabb szempont, hogy az egyént körülvevő emberek mindig – azaz stresszhelyzetben is – elérhetőek legyenek az egyén számára. A társas kapcsolatokba vetett hit, miszerint a körülvevő személyek jelen vannak, csökkenti az egyén stresszhelyzetekben megnyilvánuló érzelmi és fiziológiai változásokat, azaz a stressz egyénre gyakorolt negatív hatásait. Az egészséges társas kapcsolatoknak nem csak stresszhelyzetekben töltenek be fontos szerepet az adott személy életében, hanem azon kívül is pozitív hatást gyakorolhatnak az egyén egészségtudatosságát, életmódját tekintve. 

Javíthatják az egyén egészségmagatartását azáltal, hogy motiválják a személyt az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgás gyakorlására, valamint szükség esetén a dohányzásról vagy a túlzott alkoholfogyasztásról való leszokásra. Az egészséges társas kapcsolatok megléte növelheti az egyén szempontjából pozitív érzelmek jelenlétét és csökkentheti a negatív érzelmek kibontakozását, intenzitását és időtartamát. Az egyén tehát gyorsabban és könnyebben meg tud küzdeni a negatív érzelmekkel, kisebb hatással lesz az életmódjára, egészségmagatartására, mintha nem lennének jelen a társas kapcsolatok. Az egyén jóllétére pozitívan ható társas kapcsolatok jellege a társas támogatás és a társas integráció.

Mit jelent a társas támogatás?

A társas támogatás azt jelenti, hogy az egyén azt érzékeli, hogy a társai nagyra értékelik, szeretik és tisztelik őt, törődnek vele és bármikor számíthat ezekre a személyekre, akár segítségkérésről, akár kötelezettségekről van szó. Ez a folyamat az egyén részéről kölcsönös.

Mit jelent a társas integráció?

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem csak a társas kapcsolatok általi támogatás, hanem egy adott közösségben való jelenlét, vagyis a társas integráció is nagy befolyással bír az egyén egészségét és jóllétét tekintve. A társas integráció alatt a közösségben való részvételt, a kapcsolatok szerkezetének milyenségét, a kapcsolatok számát, valamint a társas érintkezések (fizikai és érzelmi) gyakoriságát értjük. 

Mit jelent a szociális izoláció?

Amennyiben a társas támogatás hiányzik, szociális izolációról beszélünk. Ide sorolhatók azok a személyek, akik egyedül élnek, azaz nem házasok és az egészséges társas kapcsolatainak a száma minimális akár rokonokról, barátokról vagy más küldő személyekről van szó. 

Miért fontos a társas kapcsolatokkal foglalkozni?

 • Kutatások által bizonyított, hogy annak a személynek, aki erős és egészséges társas kapcsolatokkal rendelkezik, 50%-kal nagyobb az esélye az életben maradásra, mint azoknak a személyeknek, akik nem vagy gyenge, egészségtelen társas kapcsolatokkal rendelkeznek.

 • Azok a személyek, akiknek a társas kapcsolatok megléte nem megfelelő vagy hiányzik, jóval gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések és nagyobb az esélye az ebből kifolyólag bekövetkező halálozásnak is.

 • Kimutatták, hogy a társas támogatottság és a társas integráció hiánya vagy alacsony szintje növeli a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát és az azzal kapcsolatos halálozási arányt. Emellett azt is vizsgálták, hogy az alacsony szintű társas támogatottság fokozza a magas vérnyomás és a magas pulzusszám jelenlétét. 

 • A tartós magány megélése fokozza a gyulladásos folyamatok előfordulási gyakoriságát a szervezetben, ami számos krónikus, nem fertőző megbetegedés, köztük szív- és érrendszeri betegségek megjelenéséhez vezethet. A hiányos társas támogatottság és a társas izoláció fokozza a magas vérnyomás, a depresszió és az elhízás kockázatát, így növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakoriságát is. 

 • Több kutatás arról számolt be, hogy az alacsony társadalmi részvétel, a nagyobb magányosság és a ritkább szociális kapcsolatok mind kapcsolatban álltak a demencia fokozott kockázatával, beleértve a szegényes szociális hálót és a gyenge szociális támogatást. 

 • A társadalmilag elszigetelt betegeknél (akik nem rendelkeznek megfelelő szociális erőforrásokkal) rosszabb klinikai eredményeket, többek között több kórházi kezelést és magasabb egészségügyi költségeket tapasztalnak.

 • A társadalmi elszigeteltség jelentősen fokozza a szívkoszorúér-betegség és a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a vírusokra és felső légúti megbetegedésekre való fogékonyság nagyobb kockázatát.

 • Ezen túlmenően bizonyíték van arra, hogy a társadalmi kapcsolat milyen mechanizmusok révén befolyásolhatja a megbetegedési és halálozási arányt, beleértve az olyan pszichológiai tényezőket, mint az érzékelt stressz és a depresszió; az olyan viselkedési tényezőket, mint az alvás, a fizikai aktivitás és a dohányzás; és az olyan biológiai tényezőket, mint a gyulladás. Egyszerűen fogalmazva, az egyén szociális jóléte jelentősen befolyásolhatja a krónikus betegségek megbetegedési és halálozási arányát. 

 • Egy várandósokon végzett vizsgálatban kimutatták, hogy az alacsony szociális támogatás jelentős összefüggést mutat a terhesség alatti depresszió, szorongás és önkárosítás kockázatával. A várandósokon végzett kutatásoknál a mentális és nem megfelelő életmódból fakadó betegség következtében fellépő terhességi komplikációk és kedvezőtlen szülési kimenetel megelőzésére vagy csökkentésére irányuló egyik általános stratégia a várandós anya számára nyújtott erős szociális támogatás. 

 • A szociális támogatást az jellemzi, hogy a társas kapcsolatok milyen mértékben elégítenek ki bizonyos szükségleteket (pl. érzelmi, szeretetteljes és/vagy kézzelfogható szociális támogatás), illetve a társadalmi integráció mértéke. A társadalmi támogatás feltételezhetően javítja az egyének pozitív viselkedésformáit, amelyek segíthetnek a depresszió, a stressz és a szorongás csökkentésében, és ezáltal a meddőség vagy a kedvezőtlen terhességi és szülési kimenetel kockázatának csökkentésében. 

Az egészséges társas kapcsolatok meglétének szükségessége

Bár a társas kapcsolatok fontosságát már a korábbi évtizedekben is kiemelték, igazán a COVID-19 világjárvány kitörésekor kapott nagy figyelmet, amikor a karantén fokozta a szociális izolációt és az elszigeteltség egészségügyi hatásai segítettek az orvosoknak felismerni a közösségi kapcsolatok fontosságát az egészséges életmód szempontjából. Az egészségtelen társadalmi kapcsolat vagy annak hiánya - akár a rossz minőségű, akár a ritka kapcsolat miatt - idővel rosszabb egészségi állapothoz vezethet. Így a szociális kapcsolat hiányához kapcsolódó rossz egészségügyi mutatók megszakítása vagy a pozitív szociális kapcsolatokhoz kapcsolódó szabályozás fenntartása kulcsfontosságú lehet a későbbi krónikus betegségek késleltetése vagy megelőzése szempontjából. Más életmódbeli tényezőkhöz hasonlóan a társadalmi kapcsolat szintje is hosszútávú mintává válhat, amely a pácienst a jobb vagy rosszabb egészségi állapot felé vezető útra terelheti. A cél a jobb útra vezetés elérése, azaz egészséges társas kapcsolatokból fakadó egészséges életmód előmozdítása.

Amikor a társas kapcsolatok szerkezetét, funkcióját és minőségét felölelő vizsgálatokat vették figyelembe, az egybehangzó bizonyítékok alapján a társas kapcsolatok javítják az egyén egészségügyi mutatóit, csökkenti a megbetegedési, valamint a halálozási rátát. Az erős társas kapcsolatok fenntartásának előnyei a krónikus betegségek megelőzésétől a hosszabb élettartamig terjednek. Bizonyított, hogy a társas kapcsolatok segíthetnek az embereknek az egészséges testtömegindex fenntartásában, a vércukorszint kezelésében, a rák túlélési esélyeinek javításában, a depressziós tünetek csökkentésében és az általános mentális egészség javításában. Egy tanulmány, amely több mint 300 000 ember adatait elemezte, megállapította, hogy az erősebb kapcsolatok 50%-kal növelik a túlélés valószínűségét. A társas kapcsolatok hiánya miatti halálozás kockázata nagyjából a napi 15 szál cigaretta elszívásával és a túlzott alkoholfogyasztással volt egyenértékű. Sőt, a gyenge társas kapcsolatok még a fizikai inaktivitásnál és az elhízásnál is nagyobb halálozási kockázatot jelentettek.

A társas támogatás növelése az életmód orvosi ellátásban

Az erős társadalmi kapcsolatok képesek javítani a szubjektív jólétet, ösztönözni az egészséges viselkedést és optimalizálni a hosszú életet. Azáltal, hogy holisztikus, betegközpontú ellátást kapnak a páciensek, ahelyett, hogy kizárólag az orvosi kartonban szereplő tünetek különálló csoportjára összpontosítanának, emellett az egészségügyi szakemberek értelmes kapcsolatokat alakíthatnak ki a betegekkel. E kapcsolat révén az életmódorvosok közvetlenül elősegíthetik az egészséget támogató magatartásformákat, és módszereket javasolhatnak az erős szociális támogatóhálózat fenntartására.

Javaslatok a társas támogatottság növelésére

 • Adj, ossz meg, támogass és végezz szolgálati és kedvességgel járó cselekedeteket mások számára. Az együttérzés és az önkéntesség jelentős egészségügyi előnyökkel jár. 

 • Vigyázz magadra: hajts végre stresszcsökkentő gyakorlatokat. A stressz összefügg a nagyfokú én-fókuszáltsággal és ezáltal a kapcsolatérzet csökkenésével.  

 • Kérj segítséget: fordulj barátokhoz, családtagokhoz, közösséghez vagy egészségügyi szakemberekhez. Az emberek szívesen segítenek nekünk, de ha nem kérjük, azt feltételezik, hogy nincs szükségünk segítségre.

Az életmód és a viselkedés széles körben elismert, mint a krónikus betegségek elsődleges mozgatórugói, és a társadalmi kapcsolat mértéke ugyanolyan befolyásos, de a legtöbb beteg jelenleg nem értékeli eléggé, hogy az egészség szempontjából fontos. A pozitív szociális kapcsolatok erősítésével bizonyítottan javítható a vezető krónikus betegségek megelőzése és kezelése, és növelhető a várható élettartam.

Téma szakértője

Kispál Mónika

pszichológus, szexuálpszichológus

Specialitások:
 • életmódváltás lélektani támogatása
 • fogyás lelki támogatása
 • stresszevéssel megküzdés segítése
 • szokások átalakításában támogatás
 • stresszkezelés
 • elengedés technikájának megtanulása

Rendelés típusa

 • személyes, rendelői vizit
 • távkonzultáció (skype)

Az életmódváltás nem csupán a testet, hanem a lelket is érinti, és minden ember számára kihívásokkal teli lehet. Célom minden segítséget megadni a psziché számára megterhelő folyamatokhoz, mint például a stresszevéssel való küzdelem, vagy a szokások átalakítása.