Mozgásterápia

Mozgásterápia

Szerző: Életmód Orvosi Központ Létrehozás ideje: 2023.05.08 Utolsó módosítás: 2024.05.10

Mozgásterápiás szolgáltatásunk biztosítja Számodra, hogy a rendszeres fizikai aktivitással tartsd karban vegetatív idegendszeredet, anyagcserédet, segíts szíved-ereid-szöveteid regenerálódását a vérkeringés fokozásával és az oxigénellátás javításával.Szakképzett mozgásterapeutáink a legújabb nemzetközi ajánlásokat és tudományos eredményeket követve az egyénre szabott kardio mozgás, izomerő növelés, egyensúlyérzék-javítás hatékony kombinációjával biztosítják életmóddal összefüggő betegségek – mint magas-vérnyomás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, elhízás, érelmeszesedés, koszorúér-szűkület – biztonságos gyógyítását.

Az Életmód Orvosi Központban elérhető mozgásterápia minden esetben az életmód orvosi kezelési tervbe illeszkedő egyéni mozgásterápiás állapotfelméréssel kezdődik, mely keretében mozgásterapeutánk átfogó képet kap fittségedről, izmaidról, mozgásszervrendszered állapotáról. Az állapotfelméréssel egy időben, első konzultáción azonnal hasznosítható, konkrét, gyakorlati mozgásterápiás tanácsokat kapsz, első lépéseket megteheted egészséged visszaszerzése útján.Mozgásterápiád teljessé tételét személyre szabott mozgásterápiás tervvel, személyi edzéssel, kiscsoportos vezetett edzésekkel, gyógytornával, távoli szakmai követéssel segítjük. Mozgásterápiát minden esetben a biztonságot és hatékonyságot növelő pulzuskontrollt és szakmai követhetőséget biztosító okosóra használata mellett nyújtjuk.

Mozgásterápia jelentősége

A fittség növelésével kéttucat betegség megelőzhető, gyógyításuk sikeresebb. A WHO stratégiája alapján már 10%-os fizikai aktivitás növelés a teljes lakosság szintjén 25%-os relatív csökkenést eredményezhet a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában, illetve 25%-os relatív csökkenést érhet el a magasvérnyomás-betegség előfordulásában és megállíthatja a cukorbetegség és az elhízás terjedését. A fizikai inaktivitás világméretű egészségügyi probléma – a 4. legfontosabb halálhoz vezető kockázati ok ( Európában a 2. legfontosabb halálozási ok), világviszonylatban becslések szerint évente 3,2 millió halálért felelős. Fizikai aktivitásnak nevezünk minden testmozgást, mely a vázizomrendszer működésének eredménye, és energia-felhasználással jár. 

Testmozgással gyógyítható és megelőzhető betegségek

Fizikai aktivitás előnyei

A betegségmegelőző és gyógyító hatáson felül ma már a mozgás számos, specifikus jótékony hatása is ismert:

 • a csontok egészségének és tömegének javítása 3-5 éves gyermekek körében
 • jobb kognitív funkciók a fiatalok számára 6-13 éves korig
 • csökkenti a rák kialakulásának kockázatát a legtöbb esetben
 • az agy egészségére jótékony hatása: javulnak a kognitív funkciók, csökken a szorongás, a depresszió kockázata és az Alzheimer-kór kialakulása, valamint várhatóan jobb alvás- és életminőség jellemző
 • várandósság esetén csökken a kockázata a fokozott súlygyarapodásnak, a terhességi cukorbetegség kialakulásának, és a szülés utáni depresszió megjelenésének
 • az időseknél csökken a kockázata az eleséssel kapcsolatos sérüléseknek
 • a krónikus betegségben szenvedőknél csökken a betegségspecifikus vagy bármi más okból történő halálozások száma, és ezzel együtt javul a funkcionális képességük és ennek következtében az életminőségük

Mozgásterápia - egészségvédelem

Az egészség megóvása érdekében az alábbi nemzetközi ajánlás követendő:

 • heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás
 • legfeljebb 48 órás közökkel az egyes mozgási alkalmak között
 • egy alkalom legalább 30 perces
 • továbbá heti legalább 2x30 perc izomerő növelő mozgás

kardio-mozgás alatt értjük a pulzusszámot megemelő, nem ellenállással szemben kifejtett mozgást. (pl: futás, kerékpár, intenzív gyaloglás, úszás) Közepes intenzitású mozgás: amikor még tudunk közben beszélni, vagyis nem fulladunk (szavakat tudunk mondani, egész mondatokat már nem), izzadunk. A rezisztencia-mozgás (izomerő növelő mozgás) pedig az ellenállás elleni mozgást takarja. Azt, amikor súlyt emelünk, guggolunk, hasizmozunk, stb. Gyakorlatilag ez az izom mennyiségének növelésére szolgáló mozgás. Az izom mennyisége pedig az egyik kulcsszereplője a szervezet cukorháztartásának, így az egészségnek.

A mozgás élettani hatásai

A mozgás számos, mai nap is intenzíven kutatott, hatást vált ki a szervezetben:

 • fokozza a cukor inzulin nélküli felhasználását az izomszövetben
 • növeli az erek rugalmasságát
 • segíti a szövetek oxigénnel, tápanyaggal való ellátását
 • fokozza az agy, a vese, a tüdő működését
 • endorfinokkal segíti a kedélyállapot egyensúlyát
 • segíti az immunrendszer védekezőképességét

Javasolt mozgásformák

Célok, kockázatok, betegségek, életkor, nem szerint eltérő. Példák:

Állapotfelmérés

Képzett, életmód orvoslásban jártas, betegségeket ismerő mozgásterapeutáink (gyógytornászok, személyi edzők) első alkalommal részletes állapotfelmérést végeznek:

 • izomerő meghatározása izomcsoportonként
 • testtartás, diszbalansz feltérképezése
 • fittségi állapot felmérése nemzetközi dinamikus tesztekkel (Technogym MedBike gépen)

Egyéni gyógyító mozgásterv

A fizikai állapot, betegségek, célok ismertében szakemberünk a lehetőségekhez igazított, személyre szabott egyéni mozgástervet dolgoz ki.

Hatékony és biztonságos mozgás

A mozgás begyakorlását, biztonságos és hatékony elvégzését szakemberink stúdiónkban személyi edzések, mozgásterápiás órák alkalmával segítenek kivitelezni, folyamatos szakmai felügyelettel. Mozgásóráinkat kizárólag pulzuskontroll mellett végezzünk, ez adja meg azt a biztosnágot és hatékonyságot a mozgásnak, amivel a valódi egészségfejlődés biztosítható. Magas vérnyomással, cukorbetegséggel élő pácienseink számára -vagy egyéb, indokolt esetben- biztosított az edzés előtti és szükség esetén alatti vérnyomás és vércukor érték ellenőrzése.

Kapcsolódó cikkünk

Mozgásterápia vagy személyi edzés - mi a különbség?

Mozgásterápia vagy személyi edzés - mi a különbség?

Aki professzionális segítséggel szeretne belevágni a mozgásba vagy megújítani a mozgásprogramját, fel kell tennie magának a kérdést: személyi edzésre vagy mozgásterápiára van-e szüksége? Mi a különbség a kettő közt? A megbízható válaszokat Nagy Abonyi András , az Életmód Orvosi Központ ...

Tudományos háttér

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg a családban előfordul ez a betegség, fontos tudnia, hogy a mozgás bizonyos formái komoly védelmet jelenthet a diabétesszel szemben. Nagy Abonyi András, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája nem csak elméletben segít.  A rendszeres, közepes intenzitású mozgás – mint pl. az intenzív gyaloglás, a kerékpározás, sportolás – jótékony hatással bír az egészségre. Többek között csökkenti a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a vastagbél- és emlőrák, valamint a depresszió kialakulásának kockázatát. Továbbá a fizikai aktivitás megfelelő szintje csökkenti a csípő- és csigolyatörések kockázatát, segíti a testsúlykontrollt. (WHO) A testmozgás gyógyító hatása számos gyakran felírt gyógyszerével azonos tud lenni. Ennek fényében az egészségügyünk túl nagy hangsúlyt fektet a gyógyszeres gyógyításra és elhanyagolja a testmozgás alkalmazását krónikus betegek gyógyításában.

A testmozgás egészségre gyakorolt bizonyítottan kiváló hatása ellenére a lakosságnak csaknem fele többnyire ül vagy áll a munkája során. A passzivitás a nőket nagyobb mértékben jellemzi, mint a férfiakat, míg a tényleges fizikai megerőltetést jelentő munkavégzés inkább férfisajátosság, a nőknek csak minimális hányadát érinti.Nemcsak a munkatevékenységhez kapcsolódik kevés mozgás, hanem a szabadidős, kifejezetten sport jellegű testmozgás is ritka és tartamát tekintve szerény. A lakosság kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem. A legsportosabbak, akik a hét minden napján végeznek testmozgást, a felnőtt népesség mindössze 4,5%-át teszik ki. A kimondottan izomerősítő, állóképességet fejlesztő gyakorlatokat napi rendszerességgel végzők aránya pedig mindössze 3,2%. Ezzel szemben áll azok hatalmas aránya, akik izomerősítő, állóképességet fejlesztő gyakorlatokat egyáltalán nem végeznek – a lakosság 76%-a! [ELEF2014]

Téma szakértője

Nagy Abonyi András

Gyógytornász-mozgásterapeuta

Specialitások:
 • Fittségi állapotfelmérés
 • IR, cukorbetegség kezelése mozgással
 • szív-és érrendszeri betegséget követő rehabilitáció
 • magas vérnyomás
 • csontritkulás
 • általános kondíció javítás (izomerősítés, állóképesség fejlesztés)

Rendelés típusa:

 • Személyes, rendelői vizit

Rendelési helyszínek, rendelési napok :

 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet (a Kolosy térnél) - hétfő 
 • 1015 Budapest, Ostrom u. 31. (a Széll Kálmán térnél) - kedd,csütörtök 
 • 1149 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél) - szerda

Mozgásterápiás állapotfelmérés kizárólag keddenként foglalható!