Cukorbetegség és magas vérnyomás - így segít a dietetikus

Cukorbetegség és magas vérnyomás - így segít a dietetikus

Utolsó módosítás:2023.06.06

A magasvérnyomás betegség rizikója cukorbetegeknél fokozottan jelentkezik, és a két betegség együttesen komoly rizikófaktort jelent a szív-érrendszeri események szempontjából. Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa arról beszélt, mekkora segítséget jelent a rizikócsökkentésben az életmód orvoslás, ezen belül pedig a tudatosan kialakított étrend.

Így függ össze a cukorbetegség és a magas vérnyomás

A cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésében döntő az életmód orvoslás. Három jelentős oka van annak, hogy a cukorbetegség képes megemelni a vérnyomást: a diabétesz csökkenti az erek rugalmasságát, növeli a testben lévő folyadékmennyiséget és megváltoztatja az inzulinháztartást.

Amerikai adatok szerint 3-ból 1 cukorbeteg küzd magas vérnyomással is, ami azért veszélyes, mert amikor a két betegség együtt van jelen, súlyosbítják egymást. Kialakulásuk pedig gyakran azért is jár együtt, mert ugyanazon kockázati tényezők (például elhízás, mozgáshiány) teszik lehetővé a megjelenést. A jó életkörülmények térnyerésével párhuzamosan járványszerűen terjed a 2. típusú cukorbetegség is. Ebben az esetben relatív inzulinhiányról van szó, vagyis arról, hogy a szervezetnek annyi inzulinra lenne szüksége, amennyit már nem képes előállítani. Ebből következik, hogy a terápia alapja náluk is a megfelelő diéta és a testmozgás, amelyek célja a testsúly és az inzulinérzékenység normalizálása, súlyosabb esetben pedig szükséges az inzulinkezelés.

A kockázatok egyre nagyobbak

A két betegség együttes jelenléte megsokszorozza olyan súlyos szövődmények kialakulásának esélyét, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke. A diabétesz  az érszűkület kialakulásához, fokozódásához is hozzájárul, kis- és nagyér károsodást okoz, és ezzel a magas vérnyomás kialakulásának is rizikófaktora. A vese -, szív- és egyéb betegségek, mint szövődmények mellett az alsó végtagi szűkület kialakulására is nagyobb az esély.

Ha pedig a diabétesz és a magas vérnyomás mellé örökölt vagy életmódbeli tényezők is társulnak, jelentősen megnő az akár végzetes kimenetelű szív-érrendszeri történések kockázata. A főbb életmódbeli tényezők a mozgásszegénység, az elhízás, a stressz, a túlzott zsír- és sóbevitel, a dohányzás, az alkoholfogyasztás.

Így segíthet a dietetikus

ÉletmódA dietetikai konzultációk során felépíthető egy gyógyító étrend.- Mind a cukorbetegség, mint a magas vérnyomás esetében döntő jelentősége van az életmódváltásnak, és természetesen – ha szükséges – a megfelelő gyógyszeres kezelésnek. Előbbi pontos felépítése nagyon fontos, nem mindegy, pontosan hogyan és mibe vág bele egy alapbetegségekkel küzdő személy – hangsúlyozza a dietetikus. - Egy szív-érrendszeri betegnél például komoly veszélyt jelenthet egy túl intenzív mozgásprogram, egy cukorbeteg pedig veszélybe sodorhatja magát egy kiegyensúlyozatlan diétával. Legfontosabb teendők:

Testsúlyrendezés: már 5 kiló leadása is csökkenti a vérnyomást.

Mozgás: legalább heti 150 perces fizikai aktivitás jelentősen javítja az értékeket, ebben segíthet a mozgásterapeuta.

Dohányzás elhagyása.

Egészséges étrend.

- Amikor olyan páciens fordul hozzánk, aki inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel és magas vérnyomással is küzd, számos szempontot veszünk figyelembe az étrendje megtervezésénél – ismerteti Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. - Nem csak azokra az általános szabályokra figyelünk, hogy az étrend tartalmazzon kevesebb sót, vörös húst, zsírt és alkoholt, valamint több zöldséget, gyümölcsöt, rostot, fehér húst, de többek közt az optimális táplálék-kiegészítőket is beillesztjük az ajánlásba. Az omega-3, a magnézium, a rezveratrol és a probiotikumok például hozzájárulnak az értékek rendezéséhez. Ha testsúlycsökkentésre van szüksége, a kalóriatartalomra, az étkezések időzítésére, az adagokra is kitérünk. Emellett számos hasznos tudnivalót adunk át a páciensnek, akinek így sokkal könnyebb, élvezetesebb és minden szempontból biztonságosabb lesz az új életmód.

Téma szakértője

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc

Specialitások:
  • testsúlycsökkentés
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • metabolikus szindróma
  • magas koleszterinszint kezelése

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Széna tér
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kortól)

Célom, hogy minél több ember számára könnyen érthetővé tegyem és megmutathassam a tudatos táplálkozás előnyeit, módjait és gyakorlati oldalát is. A tévhitekkel ellentétben, nem szükséges lemondani a hagyományokról és a változatosságról sem, ha egészséges és finom ételt szeretnénk fogyasztani. Fontos számomra, hogy segítségemmel minél többen megismerjék és bevezessék a hétköznapokba az egészséges, a szervezetre jótékony hatással lévő alapanyagokat.

Kapcsolódó oldalak

Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek

Tovább
Cukorbetegség

Cukorbetegség

Tovább
Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Tovább