Inzulinrezisztens? Így csökkenthető a cukorbetegség kockázata

Inzulinrezisztens? Így csökkenthető a cukorbetegség kockázata

Utolsó módosítás:2023.06.05

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg már fel is ismerték nála az inzulinrezisztenciát, fontos tudnia, hogy a rendszeres mozgás komoly védelmet jelenthet a diabétesszel szemben. Alkonyi Kata, az Életmód Orvosi Központ mozgásterápia szakmai vezetője avatott be a részletekbe.

Mi az az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia esetén életmódváltással megelőzhető a cukorbetegség.Az inzulinérzékenység az a mutató, amely megmutatja, milyen érzékenyen reagálnak a sejtek az inzulinra. (Az inzulin tulajdonképpen egy hormon, ami segít a testnek kontrollálni a vércukorszintet.) A magas érzékenység lehetővé teszi, hogy a sejtek hatékonyabban használják fel a glükózt, csökkentve a vércukorszintet. Az alacsony inzulinérzékenység pedig maga az inzulinrezisztencia, amikor a sejtek nem képesek megfelelő mértékben a glükózt lekötni, felhasználni, ezért a vércukor magasabb lesz. Ha nem kezelik ezt az állapotot, kialakulhat a 2.-es típusú cukorbetegség.

A jó hír, hogy a sejtek inzulinérzékenysége életmóddal (vagyis főként étrenddel és mozgással) javítható, és a cukorbetegség rizikója jelentősen csökkenthető.

Ilyen a megfelelő életmód inzulinrezisztenseknek

Étkezés

Az egészséges táplálkozás sok szempontból azonos a diabétesz-diéta legfőbb alapelveivel. A gyakori, kis étkezések, az alacsonyabb energiabevitel mind a kiegyensúlyozottabb életmódhoz vezetnek. Természetesen az egyéni adottságok döntőek, így a megfelelő étrend összeállításában mindig ki kell kérni diabetológus és dietetikus tanácsát, hiszen pontosan tisztában kell lenni az energiafelhasználással és bevitellel, a szénhidrátok, fehérjék, zsírok fogyasztásának szabályaival. Külön figyelmet érdemes fordítani a rostfogyasztásra, hiszen ezek elősegítik a szénhidrátok lassabb és a zsírok kisebb mértékű felszívódását.

Mozgás

Inzulinrezisztencia és mozgásÉletmód orvoslás segítségével a megelőzés, a gyógyulás is elősegíthető.A rendszeres és jól felépített mozgás önmagában is képes javítani a sejtek inzulinérzékenységét. A diabétesz megelőzésében (vagy ha már kialakult, karbantartásában) is kiemelten fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. Megfelelően összeállított programmal a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.

- Néhányan úgy gondolhatják, a vércukorszintre elsősorban a kardióedzésekkel, vagyis például futással, biciklizéssel lehet hatást gyakorolni. Holott számos kutatás igazolta már, hogy inzulinrezisztencia esetén az aerob mozgás és az erősítő edzés kombinálása a leghasznosabb – ahogyan egyébként igaz ez a nem cukorbeteg személyeknél is. Főszabályként ajánlható a heti 5 alkalommal végzett 30 perces edzés, amiből 3 lehetőleg közepes intenzitású aerob edzés, 2 pedig a fő izomcsoportokat átmozgató erősítés. Természetesen mindig az adott személy állapotának, céljainak és lehetőségeinek megfelelően kell összeállítani a mozgásprogramot, hiszen az a cél, hogy például egy 25 éves, kisebb túlsúllyal rendelkező személynél és egy 60 év fölötti, esetleg mozgásszervi problémával élő személynél is hatékony és élvezhető legyen – hangsúlyozza Alkonyi Kata, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája – Ha valaki valóban szeretné megelőzni a cukorbetegséget, visszafordítani az inzulinrezisztenciát, az életmód orvoslás segítségével ezt meg is teheti.

Az életmód minden elemére érdemes figyelni

A megfelelően kialakított életmódnak nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozás és az edzésprogram lehet a része, hiszen számos olyan életmódelem van, amely kihathat a szervezet működésére. Érdemes lehet például megtanulni a stresszkezelést, rendezni az esetleges alvászavarokat és karbantartani az alapbetegségeket.

Alkonyi Kata szerint szerencsére egyre több inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel diagnosztizált páciens ismeri fel a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Sportolással ugyanis kevesebb inzulin felhasználásával kerül a glükóz a sejtekbe, továbbá a szakszerűen felépített edzés hosszútávon növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét, javítja az anyagcsere-egyensúlyt, csökkenti a testzsír-százalékot, sőt a szövődmények elkerülésében is nagy szerepet játszik. 

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Tovább
Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus, szexuálpszichológus

Tovább
Nagy Abonyi András

Nagy Abonyi András

Gyógytornász

Tovább

Kapcsolódó oldalak

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

Tovább
Gyermekvállalás IR-rel

Gyermekvállalás IR-rel

Tovább
Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

Tovább