Vegetáriánus és vegán táplálkozás WORKSHOP

Vegetáriánus és vegán táplálkozás WORKSHOP

Szerző: Vajdovich Dorottya Utolsó módosítás:2023.12.01

Vegetáriánus vagy vegán táplálkozás követésének számos oka lehet (pl. etikai, vallási, egészségügyi, környezetvédelmi), azonban az étrend alapelvei, a kulcsfontosságú tápanyagok megegyeznek az októl függetlenül, és az összeállítás a gyakorlatban sokszor nehézséget jelent. Ebben segít Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember, PhD hallgató, aki október 12-én interaktív workshopot tart vegetariánus és vegán táplálkozás témában, aminek során az elméleti ismeretek mellett különösen nagy fókuszt kap a gyakorlati megvalósítás is. Vajdovich Dorottyát kérdeztük a témában leggyakrabban felmerülő kérdésekről, amelyeket a workshop során érinteni fog.

Lehetséges elegendő fehérjét bevinni, ha elhagyom a húst?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés vegetáriánus és vegán táplálkozás esetén a fehérje kérdésköre. Általánosságban elmondható, hogy minél több megszorítást tartalmaz az adott étrend, annál nagyobb körültekintés és szakértelem szükséges az összeállításához, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmazzon. Növényi alapú étrendben is lehetséges a megfelelő fehérjebevitel természetes alapanyagokból, viszont a különböző növényi fehérjeforrások (hüvelyes zöldségek, teljes értékű gabonafélék, olajos magvak) megfelelő kombinációja szükséges az ideális bevitelhez, az ún. limitáló aminosav miatt, mely az adott növényi fehérjeforrásra jellemző. 

Krónikus betegségben szenvedek, jó lehet nekem a növényi étrend?

Határozottan igen, az életmóddal összefüggő betegségeket tekintve a legtöbb esetben a táplálkozással kapcsolatos rizikófaktorok kiküszöbölhetők/csökkenthetők több növényi alapanyag bevitelével. Számos tanulmány áll rendelkezésre a növényi alapú étrend előnyeiről több életmóddal összefüggő állapotban, mint például:

Fontos kiemelni azonban, hogy betegség fennállása esetén (is) kiemelten fontos dietetikus szakemberrel egyeztetve elkezdeni egy új táplálkozási irányzatot, hiszen ebben az esetben számos szempontot szükséges egyidejűleg figyelembe venni, és ennek megfelelően beállítani az étrendet. Az életmóddal összefüggő kórképek kapcsán említett előnyök abban az esetben is megjelennek, ha növeljük a növényi eredetű összetevők, és csökkentjük az állati eredetű összetevők étrendjét étrendünkben, nem szükséges teljesen kizárni az összes állati eredetűt, vagy csak bizonyos nyersanyagcsoportot.

Biztosan egészséges, ha növényi eredetű?

Szintén egy gyakori tévhit, hogy önmagában az állati eredetű termékektől mentesség biztosítja a magas tápanyagtartalmat, a minőségi összetevőket. Ebben a tekintetben a növényi alapú étrend ajánlásai megegyeznek a vegyes étrendével: a cél, hogy minél kevesebb feldolgozott termék legyen tányérunkon. Fontos ellenőrizni az élelmiszercímkét, ugyanis sok esetben pl. egy növényi „sajt”, vagy rántott, húshelyettesítő termék összetevői között számos olyan adalékanyag (pl. ízesítők, színezékek, állagjavítók, sűrítőanyagok, stabilizátorok, aromák stb.) szerepel, ami az egészségre nézve nem hordoz magában hasznos tápanyagokat. Nagyon gyakori összetevője egy sajt- vagy húshelyettesítő terméknek pl. a kókuszzsír is, ami egyrészt nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, amelyek elsődleges szerepet játszanak a magas koleszterinszint kialakulásában, másrészt az előállítása nem fenntartható. Egy növényi alapú „sajt”-nak az összetevőlistájában túlnyomó részt módosított keményítő, kókuszzsír és különböző aromák szerepelnek, amelyek a sajt ízére emlékeztethetnek. Ezen kívül, ha egy-egy ilyen terméknek túl hosszúra nyúlik az összetevőlistája, valószínű, hogy erősen feldolgozott élelmiszerről van szó. Tehát minden esetben érdemes mérlegelni, hogy szükséges-e az ilyen jellegű termékek megvásárlása vagy inkább a természetesebb, egészségtudatosabb utat választjuk és kerüljük a túlzott mennyiségű adalékanyagok és feldolgozott élelmiszerek bevitelét.

A workshop a zoom rendszerén keresztül zajlik, időpontja október 12., 17:00-19:00.

További információ és jelentkezés a workshopra ide kattintva elérhető. A résztvevők létszáma limitált, biztosítsd be a helyed még ma!

Téma szakértője

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc

Specialitások:
  • testsúlycsökkentés
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • metabolikus szindróma
  • magas koleszterinszint kezelése

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Széna tér
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kortól)

Célom, hogy minél több ember számára könnyen érthetővé tegyem és megmutathassam a tudatos táplálkozás előnyeit, módjait és gyakorlati oldalát is. A tévhitekkel ellentétben, nem szükséges lemondani a hagyományokról és a változatosságról sem, ha egészséges és finom ételt szeretnénk fogyasztani. Fontos számomra, hogy segítségemmel minél többen megismerjék és bevezessék a hétköznapokba az egészséges, a szervezetre jótékony hatással lévő alapanyagokat.