Túlsúllyal vágna bele a mozgásba? Íme a segítség!

Túlsúllyal vágna bele a mozgásba? Íme a segítség!

Szerző: Nagy Abonyi András Utolsó módosítás:2024.07.05

A túlsúllyal, elhízással küzdő személyek életmódváltása mindenképpen nagy döntés, amihez nagy lelkierő és komoly felkészülés, és ideális esetben szakértő iránymutatás szükséges. Nagy Abonyi András, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája arról beszélt, hogyan lehet egy hatékony, de biztonságos edzéstervet összeállítani.  

A mozgás nem csak a fogyáshoz szükséges

Mindenki tudja, hogy a mozgás súlyfelesleg esetén is fontos, hiszen nem csak a fogyásban segít, de számos egészségi előnnyel is jár. Ugyanakkor a túlsúllyal küzdő személyek gyakran félnek belevágni egy mozgásprogramba vagy éppen téves elképzelések alapján, túl hirtelen vagy akár számukra veszélyes mozgástípusokkal próbálnak gyors eredményeket produkálni.   
A túlsúly leadásában nagy segítség a mozgásterápia.- A fizikai aktivitással kapcsolatban fontos elérni, hogy a súlyproblémával élők ne csak úgy gondoljanak rá, mint egy kényszerűen alkalmazott eszközre, aminek segítségével majd kisebb nadrágba is beleférnek. A túlsúly hordozása ugyanis komoly egészségi kockázatokkal jár, többek közt a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, az alvászavarok és a mozgásszervi panaszok rizikóját emeli. A fogyással mindezeket csökkenthetjük – miközben természetesen javul az önértékelésünk, magabiztosabbak lehetünk, és megtapasztalhatjuk, hogy hatékonyabban is tud működni a testünk. Mindez együtt kifejezetten élvezetessé is teheti a mozgást – hangsúlyozza a mozgásterapeuta.

Hogyan érdemes elkezdeni?

Mielőtt bármilyen komoly változtatást eszközölnénk az életmódunkban, túlsúly esetén fontos, hogy kérjünk orvosi tanácsot, iránymutatást, vizsgáltassuk ki magunkat. Elsősorban a kardiológiai, ortopédiai, szükség esetén endokrinológiai szakvizsgálatokon érdemes részt venni, természetesen saját egészségi állapotunktól függően. 
Ha nincs semmilyen kizáró tényező, szerezzünk be jó minőségű, kényelmes sportruházatot, külön tekintetbe véve, hogy a cipővásárlásnál érdemes extra megtámasztással, esetleg betéttel rendelkező modellt választani, hiszen a plusz súly erősen megterheli a bokát, a térdet, az egész mozgató szervrendszert. Érdemes kímélőbb sportokkal kezdeni, hiszen például a túl kemény edzés vagy a túl gyors futás egyrészt elveszi a kedvét az addig nem sportoló személynek a folytatástól, másrészt nem is ajánlott a túl nagy terhelés miatt.

Ezek lehetnek a legjobb kezdő mozgásformák

 • Séta

A fogyás és az egészség támogatója a mozgásterápia.Ez az egyik legjobb választás bárkinek, aki a korábbi mozgásszegény életmódját szeretné megváltoztatni. A távot és a tempót szép fokozatosan emelve fejleszti az állóképességet. Komoly túlsúly esetén érdemes 10-15 perces gyaloglással kezdeni, amelyet 30-60 percig is növelhetünk, mielőtt – a terjedelmet újra csökkentve - rövid résztávos terhelésként kocogó szakaszokat is beiktatunk. Hasznos segítség lehet egy lépésszámláló, a közepes intenzitás kb. 100 lépés megtételét jelenti percenként.

 • Vízi gimnasztika

Különösen ízületi problémák esetén lehet jó választás a vízi torna, vízi gimnasztika vagy aerobik, hiszen a vízben való mozgás leveszi a terhet a térdről, a csípőről, a vállról – ez kivételesen előnyös lehet túlsúly esetén. Itt is lehet növelni az intenzitást, az egészen alacsonytól, amikor a medence alján állunk, addig a szintig, amíg lebegve végig tapossuk az óra időtartamát.

 • Súlyzós edzés

Ha az orvos hozzájárul és a mozgató szervrendszer is bírja, az ún. rezisztencia edzésnek komoly előnyei lehetnek a túlsúlyos személyek számára, hiszen erősíti a gerinc menti izmokat, javít a tartáson, növeli az ízületi mozgékonyságot, és az anyagcserét is gyorsítja. A súlyzós vagy saját testsúlyos edzés helyes kivitelezését azonban érdemes szakembertől megtanulni, hiszen a rossz technika többet árthat, mint használ maga a mozgás. Az edző segíthet a megfelelő (akár a nagyobb testhez illeszkedő) eszközök és súlyok alkalmazásában is.

 • Biciklizés

Jelentősebb túlsúly esetén érdemes a fekvőkerékpárt választani, hiszen az nagyobb alátámasztást biztosít és az ízületeket is jobban kíméli. Optimális, ha edzőteremben pattanunk a biciklire, mert így senkit sem zavar, ha eleinte csak lassan tekerünk, vagy 5 perc után pihenünk, és csak ezután folytatjuk. Ez az edzéstípust is ugyanolyan fokozatosan kell felépíteni, mint a sétát és a kocogást.

Profi segítséggel hatékonyabb és biztonságosabb

- Azoknak, akik régóta nem sportolnak, vagy éppen jelentősebb túlsúllyal vágnak bele a mozgásba, tudniuk kell, hogyan érhetik el képességeikhez és állapotukhoz mérten a legjobb teljesítményt, ami még biztonságos – hangsúlyozza Nagy Abonyi András, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája. - A személyre szabott edzéstervhez különféle szempontokból felmérjük a pácienst, de nem csak az objektív paramétereket vesszük tekintetbe, de például azt is, mi áll hozzá közelebb. Végül a precíz mérési adatokra és a kikérdezésre épülhet egy olyan edzésterv, amely a lehető legjobbat hozza ki a fogyni is vágyó életmódváltókból, az egészségük megóvása mellett. Ha pedig az edzéseket – legalábbis az elején – is szakértő felügyelete mellett végzik, szinte garantált a fejlődés.

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Nagy Abonyi András

Gyógytornász-mozgásterapeuta

Specialitások:
 • Mozgásterápiás állapotfelmérés
 • IR, cukorbetegség kezelése mozgással
 • szív-és érrendszeri betegséget követő rehabilitáció
 • magas vérnyomás
 • csontritkulás
 • általános kondíció javítás (izomerősítés, állóképesség fejlesztés)

Rendelés típusa:

 • Személyes, rendelői vizit

Rendelési helyszínek, rendelési napok :

 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet (a Kolosy térnél) - hétfő 
 • 1015 Budapest, Ostrom u. 31. (a Széll Kálmán térnél) - kedd,csütörtök 
 • 1149 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél) - szerda

Mozgásterápiás állapotfelmérés kizárólag az Ostrom utcai helyszínre foglalható!

Kapcsolódó oldalak

Mozgásterápia

Mozgásterápia

Tovább
Magas vérnyomás mozgásterápia

Magas vérnyomás mozgásterápia

Tovább
Magas vérnyomás mozgásterápia

Magas vérnyomás mozgásterápia

Tovább