Az életmódunk is felelős a korai daganatos betegségekért

Az életmódunk is felelős a korai daganatos betegségekért

Utolsó módosítás:2023.10.12

Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megugrott a korai, 50 éves kor előtt jelentkező daganatos betegségek száma, és bár az okok pontos meghatározása még folyik, egészen biztosan nem lehet figyelmen kívül hagyni az úgynevezett nyugati életmódot. A Nature magazinban megjelent összefoglaló tanulmányról és az életmód orvoslásáról dr. Ferenczy Péter, a Életmód Orvosi Központ életmód orvosa, kardiológus, diabetológus beszélt.

Az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribbak a korai daganatos betegségek

A daganatos betegségek jellemzően multifaktoriálisak, vagyis több okra vezethetők vissza és főként 50 éves kor felett jelentkeznek. Éppen ezért figyeltek fel a szakemberek arra, amire többek közt a Global Cancer Observatory is felhívta a figyelmet, nevezetesen, hogy az 1990-es évektől kezdve bizonyos daganattípusok egyre nagyobb arányban fordulnak elő az ennél fiatalabbaknál. Ezek pedig a mell-, a vastagbél-, az endometrium-, a nyelőcső-, az epevezeték-epehólyag-, a fej-nyaki-, a vese-, a máj-, a csontvelő-, a hasnyálmirigy-, prosztata-, a gyomor- és a pajzsmirigydaganatok.

Ezeknek, a korai daganatos betegségeknek természetesen egyéni, szociális és gazdasági következményei is vannak, a túlélőknek például szembe kell nézniük a megnövekedett meddőségi, szív-érrendszeri betegségekre vonatkozó kockázattal és a másodlagos daganatok kialakulásának rizikójával.

Milyen rizikófaktorok ismertek?

A kutatások természetesen hangsúlyozzák, hogy egy daganatos betegség kialakulásának más-más okai lehetnek az egyéneknél, a trend alapján azonban be lehet azonosítani néhány olyan rizikófaktort, amelyek összeadódva jelentős kockázatot hordoznak. Ezek a rizikótényezők pedig nagyon erősen összefüggésbe hozhatók az életmóddal. Az alábbiakról van szó:

Nagy mennyiségű alkoholfogyasztás / alkoholfüggőség

Az etil-alkohol fogyasztás az 1960 évektől folyamatosan nő számos országban, elősorban Kelet- és Közép-Európában, Ázsiában. Az is megfigyelhető, hogy a nyugati társadalmakban egyre több nő számít rendszeres alkoholfogyasztónak.

Antibiotikumok

2000 és 2015 közt bizonyíthatóan nőtt az egy főre eső antibiotikum fogyasztás világszerte.

Testmagasság

Európában 0,1 cm-rel nőtt az átlagmagasság a 20. században, Dél-Koreában pedig 0,2 cm-rel, az utóbbi 40-50 évben.

ÉletmódElhízás

A 30 fölötti BMI érték, ami elhízásra utal, 3.2%-ról 10.8%-ra nőtt a férfiaknál és 6.4%-ról 14.9%-ra a nőknél 1975-2014 közt.

Fizikai inaktivitás és ülő életmód

A foglalkozásból adódó fizikai aktivitás csökkent, míg a szabadidős mozgás elterjedtsége valamivel nőtt vagy stagnált 1980-200 közt, az átlagos ülve töltött idő pedig 7-ről 8.2 órára nőtt naponta 2007-2016 közt.

Reproduktív faktorok

Az adatok szerint a nyugati társadalmakban élő nők egyre később szülnek egyre kevesebb gyereket, a fogamzásgátló tabletták használata pedig 40%-ról 60%-ra nőtt a 15-49 éves korosztályban 1960-2009 közt.

Az alvás mennyiségének és minőségének változása

Olyan tényezők miatt változnak az alvási faktorok, mint például a több műszakos munka, a nem megfelelő alvási higiénia, a képernyőhasználat.

Dohányzás

A dohányzás az egyik legnyilvánvalóbb rizikófaktor (nem csak a daganatos betegségek tekintetében), de a jó hír, hogy néhány kivétellel (például Afrika) elmondható, hogy a dohányzás aránya a fiatalok körében mindenhol csökkent.

2-es típusú cukorbetegség

Az életmód által erősen meghatározott 2-es típusú cukorbetegség aránya nőtt 1990-2007 közt, hiszen míg korábban 100 ezer emberből 229 volt érintett, ez később 279-re változott. A férfiaknál pedig a korábbi 52 év helyett 46 éves korban diagnosztizálják átlagosan a betegséget.

Nyugati étrend és édesített üdítők fogyasztása

A telített zsírsavakban, vörös húsokban, feldolgozott élelmiszerekben, cukorban gazdag, ám rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban szegény nyugati étrend világszerte elterjedt az utóbbi évtizedekben. Ugyanez igaz a cukros üdítőkre is.

Így segíthet az életmódorvoslás a daganatos betegségek prevenciójában:

- Az életmódorvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legfiatalabb ága. nem véletlen, hogy az első, az életmód gyógyító hatását vizsgáló klinikai tanulmányok az 1980-as évek végén indultak, és – mára már nyilvánvalóan – pozitív eredményeket hoztak – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a Életmód Orvosi Központ életmód orvosa, kardiológus, diabetológus. - A 2000-es évek első évtizedére olyan meggyőzővé váltak, hogy immár számos elismert szakmai szervezet kijelentette: az életmód tényezőknek - mint a dohányzás elhagyása, a mozgás, táplálkozás, mentális egészség - gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása van számos, életmóddal összefüggő betegségben. Az életmódorvoslás pedig a személyre szabottan optimális, fenntartható és élvezhető életmódkialakításának fontos eszköze.

Téma szakértője

Dr. Ferenczy Péter

Életmód orvos, Kardiológus, Diabetológus

Specialitások:
  • magas vérnyomás kezelése
  • koszorúér betegségek diagnosztikája és kezelése
  • megelőző, preventív kardiológiai vizsgálatok

Rendelés típusa

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció kontroll esetén (skype)
  • kizárólag felnőtt ellátás

Szenvedélyesen szeretem a munkámat, és nyitott vagyok a szakmai újdonságokra. Nyolc évet dolgoztam Münchenben egy primer prevencióval foglalkozó privát klinikán (Conradia Medical Prevention), ahova részállásban havonta egy hetet még visszajárok. Az életmód orvoslás ezáltal vált szívügyemmé, külföldön volt szerencsém egy más fajta betegellátást megtapasztalni, számos innovatív technikát elsajátítani.

Kapcsolódó oldalak

Túlsúly

Túlsúly

Tovább
Daganatos megbetegedések

Daganatos megbetegedések

Tovább
Cukorbetegség

Cukorbetegség

Tovább