A koplalás a fogyás ellensége

A koplalás a fogyás ellensége

Utolsó módosítás:2023.11.09

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül, a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa elmondja, hogy miért nem egészséges és célravezető a drasztikus fogyókúra.

A DRASZTIKUS FOGYOKÚRA KÁROS ÉLETTANI HATÁSAI

Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye egyénenként nagyon változó, amelynek pontos mennyisége függ az életkortól, a nemtől, a testsúlytól és a fizikai aktivitástól. Ha ezt az energia mennyiséget drasztikusan lecsökkentjük, azaz koplalni kezdünk, akkor testünk rövid időn belül „éhező üzemmódba kapcsol.” Noha ilyen módon, rövidtávon, viszonylag gyorsan meg lehet szabadulni néhány felesleges kilótól, az eredményért keményen meg kell fizetnünk. A drasztikus ételmegvonás esetén a szervezet megkezdi először a zsírraktárak, majd az izmok és más fehérjék lebontását, azaz mennyiségi éhezés alakul ki. A nagy kalória- és tápanyag megvonással járó diéta hatására a szervezetben ún. minőségi éhezés is jelentkezik, azaz egyes tápanyagok, vitaminok- és ásványianyagok- hiánya lép fel. Mindezek következményeként az immunrendszer legyengül, energiahiány, fáradtság és depresszió alakulhat ki.

A JOJÓ EFFEKTUS

A folyamatos drasztikus kalóriacsökkentés, az energia hiány és a fáradtság hatására csökken a fogyásra irányuló motiváció. Ilyenkor a fogyókúrázó abbahagyja a diétát, így gyorsan visszatér a korábbi testsúly. A többszöri sikertelen, túlzott energia megszorítással járó fogyókúra oda vezet, hogy tovább lassul az alapanyagcsere, amely következtében a szervezet nem tudja feldolgozni a többlet energiát és rögtön raktározni kezd, így hízás következik be. Ezt a folyamatot „jojó effektusnak” nevezzük. A gyakori testsúlyingadozás nem csak lelkileg, de fizikailag is megterhelő a szervezet számára, sőt fokozódhat a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye is.

„A koplalás egészségre gyakorolt káros hatásainak kiküszöbölésére, valamint a „jojó hatás” elkerülése érdekében fontos a helyes fogyókúra szabályait ismernünk és alkalmaznunk” – tanácsolja Vajdovich Dorottya dietetikus.

HOGYAN FOGYÓKÚRÁZZUNK?

 • Feltétlenül kerüljük el az „éhező üzemmódot”!
 • Tartsuk be a tápanyagok helyes arányát. A bevitt kalória mennyiség tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét és zsírt megfelelő arányban
 • Táplálkozzunk rostokban gazdagon! Fogyasszunk minél több, zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, amelyek a bennük lévő rostok miatt fokozzák a teltségérzetet, jelentős kalória mennyiség hozzáadása nélkül!
 • Igyunk eleget! A folyadék segít abban, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből és csökkenti az éhségérzetünket
 • A megfelelő étkezés mellé mozgás is társuljon, ha biztosan el szeretnénk érni célunkat!
 • Szánjunk időt és energiát a testsúly csökkentésére, így nem terheljük meg túlzottan a szervezetünket. Az ideális testsúlyvesztés hetente 0,5-1 kg.
 • Étkezzünk naponta ötször, fogyasszunk kis adagokat

VÁLTOZTASSUNK ÉLETMÓDUNKON!

Láthatjuk, hogy a nagy kalória megvonással járó diéták komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak, ráadásul a vágyott célt sem érhetjük el velük. Tehát, ha tartósan és egészségesen szeretnénk fogyni, akkor tartsuk be a fenti szabályokat, illetve forduljunk tanácsért dietetikus szakemberhez, aki segítségünkre lesz a fogyókúra során. Személyre szabottan meghatározza az egészséges fogyáshoz szükséges napi energiaszükségletünket, valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, céljainknak megfelelően tanácsot ad a változatos és megfelelő „koplalás-mentes” étrendhez. „Ne feledjük, tartós eredményt minden esetben kitartással és életmódváltással, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozással, folyadékfogyasztással, valamint rendszeres testmozgással érhetünk el!  A vágyott alak elérésében és megtartásában, egyénre szabott testsúlycsökkentő életmódprogram nyújthat számunkra segítséget.” – javasolja  Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

Téma szakértője

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc

Specialitások:
 • testsúlycsökkentés
 • inzulinrezisztencia (IR)
 • metabolikus szindróma
 • magas koleszterinszint kezelése

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit: Széna tér
 • távkonzultáció (skype, telefon)
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kortól)

Célom, hogy minél több ember számára könnyen érthetővé tegyem és megmutathassam a tudatos táplálkozás előnyeit, módjait és gyakorlati oldalát is. A tévhitekkel ellentétben, nem szükséges lemondani a hagyományokról és a változatosságról sem, ha egészséges és finom ételt szeretnénk fogyasztani. Fontos számomra, hogy segítségemmel minél többen megismerjék és bevezessék a hétköznapokba az egészséges, a szervezetre jótékony hatással lévő alapanyagokat.

Kapcsolódó oldalak

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia

Tovább
Túlsúly

Túlsúly

Tovább