Melyik a legjobb étrend? ELŐADÁS

Melyik a legjobb étrend? ELŐADÁS

Szerző: Vajdovich Dorottya Utolsó módosítás:2024.01.02

Év végén, újév kezdetén sokaknál előtérbe kerül az életmódváltás, testsúlycsökkentés kérdésköre. Sokan ebben az időszakban hajtják a fejüket a világszerte teret hódító divatos diétákra, de sajnos igen gyakran ellenkező hatást érnek el velük, mint amit várnak. Nem mindegy tehát, hogy milyen étrendi megfontolásokat vesz alapul az illető, azaz milyen étrendet követ, ha tartós fogyást szeretne elérni. Mindezek mellett az is sokszor kérdéses, hogyan lehet a karácsonyi időszakban is tartani az egészségtudatos étrendi alapelveket, mit szükséges figyelembe venni, ha nem szeretnénk elcsúszni az étkezésben. Ebben nyújt segítséget Vajdovich Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember, PhD hallgató december 14-i „Melyik a legjobb étrend – Ünnepi kiadás” című előadásán, amelynek során részletesen kitér a testsúlycsökkentés helyes étrendi megvalósítására és gyakorlati tippekkel, ünnepi receptötletekkel is készül. Vajdovich Dorottyát kérdeztük a témában leggyakrabban felmerülő kérdésekről, amelyeket az előadás során érinteni fog.

Évek óta diétázom, miért hízok vissza mindig?

A visszahízás hátterében számos tényező állhat, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Legtöbbször a probléma abból fakad, hogy igen sok diéta csodaszereket ajánl, energiát adó tápanyagot von ki vagy jelentős mértékben megszorítja az energiabevitelt, így csak ideig-óráig tartható, majd az illető feladja és amint visszatér a korábbi – legtöbb esetben nem megfelelő – táplálkozásához, az elvesztett kilók jelentős hányada vagy teljes egésze visszatér. Sok esetben magasabb lesz a testsúly, mint amennyi a diéta kezdetén volt. Ezért újabb és újabb csodadiétákat próbál ki az illető a tartós fogyás reményében, amelyeket újra és újra felad, ugyanis tartósan egyikkel sem tudta elérni vagy adott esetben fenntartani a kívánt testtömeget. 

Nagyon gyakran áll a visszahízás háttérben az, hogy a napi energiabevitel az alapanyagcsere alatti, ami miatt a szervezet anyagcserefolyamatai lelassulnak bizonyos hormonális mechanizmusoknak köszönhetően és már kisebb mértékű energiatöbblet is testzsírként raktározódik. Sok esetben azonban endokrinológiai probléma (pl. inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés) állhat a háttérben, amit endokrinológus szakorvos segítségével szükséges kivizsgáltatni. 

 

 

Milyen étrendet kövessek, mire figyeljek mégis, ha fogyni szeretnék?

Az, hogy kinek milyen típusú étrend válik be leginkább, teljes mértékben egyénfüggő. Függ attól, hogy mi a célja, van-e valamilyen betegsége, milyen az életmódja, munkakörülményei, ízlése, preferenciái, stb. Éppen ezért egy tipikus mintaétrend sincs, ami mindenkinek, kivétel nélkül beválik. Fogyás akkor következik be, ha az energiabevitel kevesebb, mint az energiafelhasználás, ugyanakkor a megfelelően ütemes anyagcserefolyamatok elérése céljából fontos figyelni arra, hogy az energiabevitel az alapanyagcsere felett maradjon. Mindemellett nem csak az energiabevitelre, hanem a helyes tápanyagarányokra is fontos figyelmet fordítani. A szervezetnek szüksége van ugyanis valamennyi energiát adó tápanyagra – mint a fehérje, szénhidrát és zsír – a nap folyamán, de nem mindegy, milyen arányban és milyen formában, azaz milyen élelmiszerből történik egyik vagy másik tápanyagnak a bevitele. A szervezet szükséglete ugyanakkor egyénenként különbözik, ezért hosszútávon az egyénre szabott étrend képes biztosítani a tartós fogyást és a testtömeg normalizálását.

Mit tegyek, hogy ne csússzak el az étkezésekben az ünnepekkor?

Az ünnepekkor sokan tartanak attól, hogy mi lesz a jól összeállított étrenddel? Mi van, ha az étkezésben elcsúsznak? Akkor már úgyis mindegy minden? Jó hír, hogy van megoldás arra, hogyan ne csússzunk el az étkezésben karácsonykor sem, mégis felhőtlenül élvezzünk minden falatot.

Ez a pár tipp segíthet tartani a mértéket a karácsonyi étkezésekben:

Ne hagyjunk ki étkezéseket!

Attól még, hogy karácsony van és várhatóan nagy családi vacsora lesz, ne koplaljunk egész nap! Ha napközben tartjuk a megszokott főétkezéseket és kisétkezéseket, kisebb az esélye annak, hogy a karácsonyi vacsorakor többet eszünk a kelleténél.

Zöldségek mindig legyenek a tányéron!

Ha figyelünk arra, hogy valamennyi étkezés tartalmazzon zöldséget, az étkezés energiasűrűségét nagymértékben tudjuk csökkenteni. A zöldségek ugyanis alacsony energiatartalommal, ugyanakkor viszonylag magas rosttartalommal rendelkeznek, ami miatt a teltségérzetet fokozzák, így kisebb eséllyel esszük túl magunkat.

Készítsük zsírszegényen az ételeket!

Válasszunk idén zsírszegény halfajtákat, pl. harcsát vagy afrikai harcsát, esetleg tőkehalat vagy zsírszegény húsokat (pl. csirkemellet, pulykamellet, lebőrözött kacsamellet) és készítsük a rántott változatokat bő zsír helyett sütőben vagy air fryerben!

Figyeljünk a mennyiségekre!

A karácsonyi vacsora/ ebéd mennyisége se legyen több, mint a megszokott vacsoráké vagy ebédeké! Ha odafigyelünk arra, hogy mikor laktunk jól és ezt követően nem eszünk többet, sokkal jobb lesz a közérzetünk is. Nem kell bűntudatot éreznünk, ha a karácsonyi vacsorát követően megkóstoljuk a karácsonyi süteményeket is. Arra viszont figyeljünk, hogy 1-2 szelet bejglinél álljunk meg és ne együk meg az egész rudat!

Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot!

A hétköznapokból kiszakadva, az ünnepi hajrában gyakran elfelejtődik a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Figyeljünk rá, hogy rendszeresen igyunk napközben is vizet, esetleg hozzáadott cukor mentes teát, hogy kellően hidratáltak legyünk! Ez azért is fontos, mert gyakran érezhetünk éhségérzetet, miközben csak szomjasak vagyunk. Ha rendszeresen iszunk vizet a nap folyamán, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a túlevést is!

+ egy tipp: ha véletlenül mégis többet ettünk a kelleténél, figyeljünk rá, hogy a következő étkezésnél, esetleg másnap térjünk vissza a megszokott, kiegyensúlyozott étkezéshez és ne koplaljunk vagy ne gondoljuk úgy, hogy „már úgyis mindegy” ! A koplalás ugyanis nagy eséllyel olyan éhségérzetet fog eredményezni estére, ami újra túlevést okozhat, és a folyamat kezdődik előlről.

Az előadás során ezekre a kérdésekre kaphatunk választ és emellett számos egyéb kérdést is érinteni fog Vajdovich Dorottya dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató.

Az előadás a Zoom rendszerén keresztül zajlik, időpontja december 14., 17:00-18:30.

További információ és jelentkezés az előadásra ide kattintva elérhető. 

Téma szakértője

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc

Specialitások:
  • testsúlycsökkentés
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • metabolikus szindróma
  • magas koleszterinszint kezelése

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Széna tér
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kortól)

Célom, hogy minél több ember számára könnyen érthetővé tegyem és megmutathassam a tudatos táplálkozás előnyeit, módjait és gyakorlati oldalát is. A tévhitekkel ellentétben, nem szükséges lemondani a hagyományokról és a változatosságról sem, ha egészséges és finom ételt szeretnénk fogyasztani. Fontos számomra, hogy segítségemmel minél többen megismerjék és bevezessék a hétköznapokba az egészséges, a szervezetre jótékony hatással lévő alapanyagokat.