Túl van egy infarktuson? Jobb formában lehet, mint korábban

Túl van egy infarktuson? Jobb formában lehet, mint korábban

Szerző: dr. Jenei Zsigmond Máté Utolsó módosítás:2024.03.18

Ma már a legtöbb ember túléli az első szívinfarktust, de a kezdeti sokk után sokan úgy gondolják, szinte ágynyugalomra kell berendezkedniük vagy legalábbis ugyanúgy folytathatják az életüket, ahogy az infarktus előtt élték azt. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa szerint azonban egyik sem járható út: a szív-érrendszeri események után ugyanis eljön a döntő pillanat, amikor végképp ki kell alakítani egy, a korábbinál jóval egészségesebb életmódot, és ha ez sikerül, akár még jobb formába is lendülhetünk, mint voltunk. 

Szó sincs ágynyugalomról!

Szívinfarktus után az életmód orvoslás segít a teljes felépülésben.A 20. század első felében az infarktuson átesett betegeknek hathetes ágynyugalmat javasoltak, ugyanis az akkori álláspont szerint a károsodott szívizomzat csak így tudott gyógyulni. Ezek után csak fokozatosan vezethették be a mozgást, a járás újratanulása után napi öt perc séta volt kiszabva.  
Az utóbbi évtizedekben azonban több kutatás is igazolta, hogy szívinfarktus után a betegek szívének állapota és fizikai teljesítőképessége akkor javul a legjobban, ha a rohamot követően már egy hét múlva elkezdték a mozgatást és a rehabilitációs program három hónapnál tovább tart, tehát messze túlmutat a „kötelező” rehabilitáción. Az egyéni értékekre alapozott, személyenként kidolgozott mozgás- és életmódterv ugyanis jelentősen hozzájárul a későbbi életminőséghez, kis túlzással ezen múlik, hogy teljes életet élhet-e a páciens, vagy élete végéig „betegállományban” marad. 
- A testmozgás erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, javítja a hangulatot, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Most pedig már az is bizonyos, hogy a kardiológiai rehabilitációban is elengedhetetlen, különösen, ha megfelelően felépítve és felügyelve kombináljuk a kardiomozgást az izomfejlesztéssel – hangsúlyozza Jenei doktor. – Persze azoknak sem kell megijedniük, akik korábban inaktív életmódot folytattak, nem arról van szó, hogy maratont kell futni és súlyt kell emelni, csupán fel kell építeni egy olyan életmódot, aminek a kiegyensúlyozott táplálkozás éppúgy része, mint a rendszeres és hatékony mozgás.

Ilyen alapjai vannak az infarktus utáni életmódnak

Legyünk tisztában az állapotunkkal!

Szívinfarktus után attól függ a kórházi tartózkodás ideje, hogy történt-e komplikáció, volt-e szükség például bypassműtétre. Mindenesetre az infarktus megváltoztatja az addigi gyógyszerelési rutint, új gyógyszerekre, más adagolásra lehet szükség. Az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait mindig gondosan tartsuk be, és azt is fontos tisztázni, hogy melyik gyógyszer mire való, milyen mellékhatásai lehetnek, hogyan, mikor ajánlott őket bevenni. Érdemes ezekről pontos leírást készíteni, amelyet mindig magunknál hordhatunk.

Építsünk fel egészséges táplálkozási rendszert!

A táplálkozási programhoz ajánlott dietetikus segítségét kérni, különösen, ha ételintoleranciával vagy -érzékenységgel küzdünk, esetleg a fogyás is a célok közé tartozik. Van néhány általános szabály, amelyre építeni lehet, mind például a kevesebb zsír, zsíros hús, sajt fogyasztása, a feldolgozott élelmiszerek, a cukor és a só mennyiségének csökkentése, a mindennapos 4-5 maréknyi zöldség, gyümölcs fogyasztása, a teljes kiőrlésű pékáru választása, de akkor tudjuk elérni a legtöbb célt, ha személyre szabott étrendet alakítunk ki a dietetikus közreműködésével. Így a vércukor- és a koleszterinszint is közelebb kerülhet az egészségeshez, és a fölös kilók is tartósan leadhatók.

Mozogjunk hatékonyan és biztonságosan!

Kardiológiai kivizsgálás után teljes lehet az infarktus utáni életmód program.- Egy szívinfarktus után nem szabad fejest ugrani a mozgásba, különösen azoknak nem, akik korábban nem éltek aktív életet – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa. - A fizikai aktivitás intenzitása ugyanis nem csak a szív-érrendszeri esemény súlyosságától függ, de az általános fizikai állapottól, a korábbi életstílustól és még számos más tényezőtől is. Mindezek felmérésére alkalmas egy kardiológiai kivizsgálás, aminek eredményeit a mozgásterapeuta is figyelembe veszi.
Általánosságban elmondható, hogy minél hamarabb kezd valaki mozogni a szívinfarktus után, annál gyorsabban visszanyeri az energiáját és az erejét. Ugyanakkor mind a kardiomozgást, mind az erőfejlesztést csak lassan, fokozatosan szabad bevezetni, vagy visszavezetni. Az alapvető tanácsok a következők:

  • Érdemes elsőként a gyaloglást választani, ami bár aerob mozgásnak számít, nem túl megterhelő.
  • Az első gyaloglótávok mindenképpen emelkedő nélküliek legyenek, csak lassan szabad emelkedőre menni, akár a futógép dőlésszögét állítva.
  • Minden szinten el kell tölteni egy kis időt. Az első héten naponta csak 5 percig ajánlott gyalogolni. A második héten már 10 perces lehet a táv, és 5 percenként emelve az adagot, 6 hét alatt lehet eljutni 30 percig. Aki kocogni szeretne, azt csak akkor ajánlatos elkezdeni, ha már kényelmesen megy a 30 perces gyaloglás.
  • Mindig fontos, de ebben az élethelyzetben különösen az a bemelegítés, levezetés és a nyújtás.
  • Mind a magas intenzitású mozgás, mind a nagy súlyok mozgatása kerülendő, az erőfejlesztő edzésekbe is csak akkor szabad belevágni, ha azt az orvos is jóváhagyja.
  • Ugyancsak nem ajánlott túl hidegben vagy túl melegben mozogni.
  • Amikor a vizsgálatok, az állapotfelmérés lehetővé teszik, körülbelül 6 hét után érdemes szintet lépni.
  • Az aktuális tevékenységet azonnal abba kell hagyni, ha mellkasi fájdalom, nagyon gyors vagy szabálytalan szívdobogás jelentkezik, ha karba, nyakba, állkapocsba sugárzó fájdalom mutatkozik, ha zavartság, légszomj, elsápadás jelenik meg, ilyenkor fel kell hívni a kezelőorvost, súlyos esetben a mentőt.

A szívinfarktus utáni életmód program célja, hogy az állapotot és a szedett gyógyszerek hatását rendszeresen felülvizsgálva, az életmódot a teljes gyógyulás szolgálatába állítva minél egészségesebb, biztonságosabb, produktívabb életet élhessen a páciens, akár jobb formában is, mint korábban.

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Jenei Zsigmond Máté

Kardiológus, belgyógyász

Specialitások:
  • Billentyűbetegségek
  • Magas vérnyomás kezelése
  • Koszorúér betegség diagnosztikája és kezelése
  • Szúró mellkasi fájdalom kivizsgálása
  • Szívultrahang
  • Koszorúér szűkület
  • Terheléses EKG és terheléses ultrahang vizsgálat

Rendelés típusa

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás

Kardiológusként elhivatott vagyok a szív- és érrendszert érintő betegségek számának csökkentésében. Célom, hogy a magas koleszterin szinttel, vagy magas vérnyomás betegséggel küzdők életmódváltását támogassam.