• Testsúlycsökkentő életmód program
  • Gyógyulj életmóddal
  • Orvosi háttér
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Életvezetési tanácsadás
  • Távkövetés szakemberrel
  • Táplálkozás

    Táplálkozás

    Az egészségtelen étkezés egyike a legjelentősebb kockázati tényezőknek számos krónikus betegség esetében, mint pl. szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, cukorbetegség, elhízás.

    Táplálkozással gyógyítható, megelőzhető

    • magasvérnyomás
    • inzulinrezisztencia
    • cukorbetegség
    • koleszterin szint emelkedés
    • érszűkület
    • szívinfarktus

    Egészséges táplálkozás

    Általános ajánlások az egészséges táplálkozáshoz: sok gyümölcs, zöldség, hüvelyes, olajos magvak és gabona fogyasztása, só-, cukor- és zsír bevitel csökkentése. De ide tartozik a nem telített zsírsavak előtérbe helyezése és a transz zsírsavak kerülése is.

    Mi így segítünk Önnek

    Szakképzett, különböző kórképek gyógyításában, kezelésében nagy tapasztalattal bíró dietetikusaink meghatározzák:

    • testtömegét,
    • BMI-t,
    • zsír%-t,
    • zsigeri zsír%-t,
    • izom%-t
    • az Ön táplálokzási szokásait
    • táplálkozási preferenciáit
    • az Ön céljait

    Majd a felmérés alapján részletes tanácsot adnak, praktikus ötletekkel, napi javaslatokkal a táplálkozás összeállítására, elkészítésére. Igény szerint heti étrendet is készítünk.

     

    Dietetikai felmérésünk, tanácsadásunkra jelenktezéshez kattintson a gombra:

    Online bejelentkezés - Életmód Orvosi Központ

    Tudományos háttér

    A táplálkozásnak egyes hatásai ma már molekuláris szinten is jó ismertek. Nem fertőző betegségek gyakran társulnak a szervezet krónikus gyulladásával – míg egyes anyagok (pl. polifenolok) zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban ismert gyulladáscsökkentős hatással rendelkeznek. Gyümölcsökben és zöldségekben (alma, körte, tea, vörösbor, bogyós gyümölcsök) található, étellel-itallal fogyasztott flavonoidok kimutathatóan csökkentik a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az antocianinok és flavonolok fogyasztása pedig klinikai adatok alapján javítja a HOMA indexet és csökkenti a magas szenzitivitású C-reaktív fehérje (hs-CRP) szintjét – melyek az inzulin rezisztencia, illetve az elhízás biomarkerei.

    A táplálkozás betegség megelőző, gyógyító hatásának ellenére:

    • Felnőtt lakosság körében 3-ból kevesebb, mint egy ember fogyaszt megfelelő mennyiségű gyümölcsöt (napi legalább 2), és az emberek kevesebb, mint negyede megfelelő mennyiségű zöldséget (napi legalább 3). [1,2]
    • A hozzáadott cukor aránya a napi energia-bevitelben 1978 és 2002 között 13%-ról 17%-ra emelkedett. [3,4]
    • 19-50 év közöttiek mindössze hatoda, 50 év felettiek tizede étkezik az ajánlott napi étkezési gyakoriság szerint. [5] 
    • A felnőtt lakosság egy harmada átlagban napi kevesebb, mint egy alkalommal fogyaszt teljes kiőrlésű gabonát. [6] 
    • Magasvérnyomásos betegek mindössze egy ötöde követi a számára javasolt DASH diétát. [7] 
    • Cukorbetegek mindössze 1/12-ed része követi az ajánlott telített zsír és rost fogyasztási ajánlásokat [8]

    [1] Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 1999; 69: 30–42.

    [2] McKeown NM, Meigs JB, Liu S, Wilson PWF & Jacques PF. Whole-grain intake is favorably associated with metabolic risk factors for type 2 diabetes and cardiovascular disease in the Framingham Offspring Study1,2,3,4. American Journal of Clinical Nutrition 2002; 76 (2): 390-398

    [3] Ashen MD, Blumenthal RS. Low HDL cholesterol levels. N Engl J Med. 2005;353: 1252-1260.

    [4] Toth PP. High-density lipoprotein as a therapeutic target: clinical evidence and treatment strategies. Am J Cardiol. 2005;96(9A): 50-58.

    [5] Kelley GA, Kelley KS. Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins in adults with type 2 diabetes: a meta-analysis of randomized-controlled trials. Public Health. 2007 Sep;121(9):643-55.

    [6] Carroll S, Dudfield M. What is the relationship between exercise and metabolic abnormalities? A review of the metabolic syndrome. Sports Med. 2004;34(6):371-418.

    [7] Ashen MD, Blumenthal RS. Low HDL cholesterol levels. N Engl J Med. 2005;353: 1252-1260.

    [8] Toth PP. High-density lipoprotein as a therapeutic target: clinical evidence and treatment strategies. Am J Cardiol. 2005;96(9A): 50-58.

    Prima Medica egészségközpontok

    munkatársaink

    Bányai Nikolett gyógytornász
    Bányai Nikolett
    Bödör Dóra mozgásterapeuta, énEgészségem licences edző
    Bödör Dóra
    Csontos Szabolcs mozgásterapeuta, énEgészségem licences edző
    Csontos Szabolcs
    Sasvári-Szekeres Anita dietetikus
    Sasvári-Szekeres Anita
    Sárga Diána dietetikus
    Sárga Diána
    Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc
    Varga Dóra
    dr. Babai László életmód-orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
    dr. Babai László
    dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Békési Gábor PhD
    Bérces Ágnes mentálhigiénikus
    Bérces Ágnes
    dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
    dr. Bérczy Judit
    dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
    dr. Kapocsi Judit PhD
    dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus
    dr. Koppány Viktória
    dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista
    dr. Kósa Éva
    dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
    dr. Lőrincz Ildikó
    dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
    dr. Matusovits Andrea
    dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
    dr. Molnár Ákos
    dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Molnár Jeannette
    Novinics Edit mentálhigiénikus
    Novinics Edit
    dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
    dr. Révay Edit
    dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász
    dr. Tar Attila PhD

    Facebook csoportjaink

    Prima Medica EgészségCsoport

    Prima Medica egészségközpontok