• Mozogj csoportban az egészségedért
  • Testsúlycsökkentő életmód program
  • Gyógyulj életmóddal
  • Orvosi háttér
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Életvezetésitréning
  • hírek
    Készüljünk az ünnepekre a dietetikus 6 tanácsával!

    Készüljünk az ünnepekre a dietetikus 6 tanácsával!
    2018.11.26

    Az ünnepi időszak nehezebb étkezéseire úgy készülhetünk fel hatékonyan, ha bevezetünk néhány változtatást az étrendünkbe, Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusának javaslatai alapján.

    Az elkészítés módja a megoldás egyik kulcsa

    Nem kell lemondani a hagyományos karácsonyi ételekről, csak válasszunk egészségesebb alapanyagokat, főzési formákat! A vörös húsok helyett kerüljön több zsírszegény, fehér hús a tányérra és a karácsony jellegzetes ételével, a hallal sem szükséges megvárni a gyertyagyújtást. A tengeri halak omega-3 zsírsav tartalma ráadásul a szív- és érrendszerre is pozitívan hat. A húsok, halak szokásos paníros rántása rengeteg olajat szív fel, így jelentősen növeli az energiatartalmat. A natúr húsok hirtelen kisütve és krumpli, rizs helyett párolt zöldségekkel, alternatív gabonafélékkel, pl. kölessel, hajdinával tálalva ízletes és egészséges alternatívát jelenthetnek. Ha ragaszkodunk a burgonyához, főzzük meg héjában, majd megpucolva, szeletelve tegyük tepsibe, ízlés szerint bőven fűszerezzük és pár csepp olajjal lelocsolva süssük pirosra. A salátákhoz, habaráshoz tejföl helyett érdemes kefírt vagy sovány joghurtot használunk, így szintén „csalhatunk” egy keveset a kalóriákkal. A bolti, általában cukrozott salátaönteteket hanyagoljuk!

    6 tipp a dietetikustól

    1. Tervezzük meg előre a menüt! Legyen szempont a minél kevesebb cukor és zsíros hús beiktatása az étrendbe. Ha pontosan tudjuk, hogy mire van szükségünk, már a bevásárlásnál is könnyebb ellenállhatunk a sok finomság csábításának.
    2. Annyit főzzünk, amennyi biztonsággal elfogy, így elkerülhető, hogy bekebelezzük a maradékokat. A szűkebb család fogyasztása biztonsággal megbecsülhető, a nagyobb vendégjárásnál pedig készíthetünk kis csomagokat a megmaradt húsokból, süteményekből, így a vendég sem távozik üres kézzel.
    3. A desszert kérdésében hozzunk kompromisszumot: mivel a bejgli gyakorlatilag kötelező, csak annyit süssünk vagy vegyünk belőle, amennyi nem szárad meg, és elkészítéséhez használjunk kevesebb cukrot! Emellett viszont készítsünk könnyű joghurtos, túrós pohárkrémeket is, friss gyümölcsökkel, olajos magvakkal. Édesítésre cukor, méz helyett válasszunk energiamentes eritritet vagy steviát!
    4.  Ha lassan eszünk és mindig hagyunk néhány falatot a tányérunkon, nem csak kevesebbtől jóllakunk, de kivédhetjük a magyaros vendéglátás legveszélyesebb jellemzőjét, a traktálást. A „szedhetek még?” kérdésre könnyű szívvel válaszolhatjuk: „köszönöm, még ezt sem ettem meg.”
    5. Gyakran kortyoljunk – főleg vizet! Ha étkezés előtt fél órával megiszunk egy nagy pohár vizet, kevésbé leszünk éhesek, hiszen telítettnek érezzük magunkat. A kortyolással benne maradhatunk a beszélgetésben is. Ha alkoholok közül kell választani, a száraz borokra és pezsgőkre szavazzunk!
    6. Figyeljünk a testünk jelzéséire, így megóvhatjuk magunkat a túlevéstől! Fontos tudatosítanunk magunkban, ha már jóllaktunk (ennek jelzésére az agynak legalább 20 percre van szüksége), illetve, hogy éhesek vagyunk-e egyáltalán. A cél a mennyiség helyett a minőség!

    Segítség a gyomornak

    dietetikus fogyás étrend- Ha mégis túl sokat ettünk, a nap hátralévő részében és lehetőleg másnap is tartsunk enyhe diétát, sok folyadékkal. Könnyíti az emésztést az édeskömény, az ánizs és a borsmenta tea, persze cukor nélkül – ezeket bártan kortyolgathatjuk akár végig az ünnepek alatt. Segítséget jelenthetnek a vény nélkül kapható, emésztést elősegítő szerek. Kipróbálhatjuk a hasi légzést is, hiszen a lefelé mozgó rekeszizom olyan masszázsban részesíti a hasi szerveket, amely elősegíti azok helyes működését – hangsúlyozza Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. – Amennyiben pedig arra gyanakszunk, hogy az étkezésünk az oka tartósabb emésztési problémáinknak vagy egyéb tüneteinknek, mindenképpen érdemes egy dietetikai tanácsadáson részt venni. Egy érzékenységeket, intoleranciát, eseteleges allergiákat figyelembe vevő, személyre szabott étrend ugyanis komoly életminőség javulást eredményezhet.  

     

    Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

     

     

    Visszalépés az előző oldalra...

    Prima Medica egészségközpontok

    munkatársaink

    Dvorák Márton mozgásterapeuta
    Dvorák Márton
    Fülöp Lili dietetikus
    Fülöp Lili
    Szabó Lucia dietetikus
    Szabó Lucia
    Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
    Varga Dóra
    dr. Vernes Réka életmód orvos
    dr. Vernes Réka
    dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
    dr. Babai László
    dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Békési Gábor PhD
    Bérces Ágnes mentálhigiénikus
    Bérces Ágnes
    dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
    dr. Bérczy Judit
    dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
    dr. Kapocsi Judit PhD
    dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
    dr. Koppány Viktória
    dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
    dr. Kósa Éva
    dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
    dr. Lőrincz Ildikó
    dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
    dr. Matusovits Andrea
    dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
    dr. Molnár Ákos
    dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Molnár Jeannette
    Novinics Edit mentálhigiénikus
    Novinics Edit
    dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
    dr. Révay Edit
    dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
    dr. Tar Attila PhD

    Facebook csoportjaink

    Prima Medica EgészségCsoport

    Prima Medica egészségközpontok