• Mozogj csoportban az egészségedért
  • Testsúlycsökkentő életmód program
  • Gyógyulj életmóddal
  • Orvosi háttér
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Életvezetésitréning
  • hírek
    Íme, a 8 legjobb élelmiszer ízületi gyulladás esetén

    Íme, a 8 legjobb élelmiszer ízületi gyulladás esetén
    2018.08.31

    Több érintett megfigyelhette már, hogy bizonyos ételek, étrend képes csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa az erre vonatkozó kutatási eredményekről beszélt.

    A gyulladást kell visszaszorítani

    A középkorúaknál és az idősebbeknél az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás. A gyulladások rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek, így feltétlenül szakorvosnak kell diagnózist felállítania. A jellemző tünetek iránymutatóak lehetnek, mint például a fájdalom, a duzzanat, esetleg a mozgáskorlátozottság, a bőrpír, láz, levertség, étvágytalanság. A laborvizsgálatok is hamar jelezhetik a gyulladást, de elképzelhető, hogy szükségessé válik ultrahang, röntgen, CT vagy MRI vizsgálat. Az elsődleges lépés azonban természetesen a szakorvos felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és a terápia elrendelése. 
    ízületi gyulladás dietetikusAz Arthritis Foundation szerint az orvosi kezelés természetes kiegészítője lehet az étrend. Bár nincs kimondottan ízületi gyulladást gyógyító táplálkozás, bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatása jótékonyan hat a kínzó tünetek ellen. Ennek szellemében három fő szabályt érdemes szem előtt tartani:
    - Csökkenteni kell a gyulladást
    A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint.
    - Redukálni kell a koleszterinszintet
    Az ízületi gyulladással élők gyakran magas koleszterinszinttel is küzdenek, és az utóbbi csökkentése pozitívan hat a gyulladásra is.
    - Fenn kell tartani, vissza kell állítani a normál testsúlyt
    A túlsúly extra terhet helyez az ízületekre, ráadásul a gyulladás fennmaradásához is hozzájárul. Nyilvánvaló, hogy egy megfelelően összeállított étrend (és nem fogyókúra!) a legfontosabb eszköz a tartós fogyáshoz.

    A 8 legjobb élelmiszer ízületi gyulladás esetén

    1. Olajos halak
    A tengeri halak, azok közül is a zsírosabb példányok, rengeteg egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. Ezért hetente legalább egyszer érdemes szardíniát, makrélát, tonhalat, lazacot fogyasztani. Aki végképp nem tud a halakkal megbarátkozni, omega-3 forrásként válasszon chia magot, lenmagot vagy olaját és dióféléket.

    2. Olajak
    Az extra szűz olívaolajnak különösen magas a polifenol tartalma, ami nem csak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes visszaszorítani. E tekintetben az avokádó és a sáfrányos szeklice olaj is jó választás. Jótékony hatásukat azonban főként hőkezeletlenül, pl. salátákra csepegtetve képesek kifejteni!

    3. Tejtermékek
    A tej, a joghurt, a sajt gazdag kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, közvetve pedig a teljes mozgásszervrendszer egészségére is kihat. Ugyanakkor a tejtermékek fehérje tartalma segít az izomépítésben is. Súlyproblémák esetén az alacsony zsírtartalmú változatokat érdemes választani.

    4. Zöld leveles zöldségek
    A spenót, a kelkáposzta, a mángold, a salátafélék gazdagok klorofillban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, a gyulladáscsökkentésben és erősítik az immunrendszert.

    5. Brokkoli
    A brokkolit azért érdemes külön kiemelni, mert a sulforafán nevű összetevője a kutatások szerint lassítani képes az ízületi gyulladás előrehaladását. Ezen kívül nagyszerű K- és C-vitamin forrás. Azonban ügyeljünk rá, hogy mindig félpuhára főzzük, máskülönben elillannak értékes összetevői!

    6. Zöld tea
    A zöld tea ismert magas polifenol tartalmáról, amely a már említett módon gyulladáscsökkentő hatással bír.

    7. Fokhagyma
    A szakemberek úgy vélik, a fokhagyma diallil diszulfid nevű hatóanyaga képes felvenni a harcot azon enzimek ellen, amelyek roncsolják a porcokat.

    8. Diófélék
    A dióféleségek jót tesznek a szív-érrendszernek és gazdagok magnéziumban, kalciumban, cinkben, E-vitaminban és rostokban, valamint alfa-linolén sav tartalmuk erősíti az immunrendszert. Napi 1 marék a javasolt fogyasztás!

    Mi a helyzet a mediterrán diétával?

    - A mediterrán diéta lényege a naponta többszöri gyümölcs, zöldség fogyasztás, sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű pékáruk, a fehér húsok, egészséges olajok és diófélék előtérbe helyezése, a halak legalább heti egyszeri fogyasztása és a vörös húsok háttérbe szorítása. Ez az étrend és az ehhez nagyon hasonló DASH-diéta bizonyítottan csökkenti a szív-érrendszeri betegségek, az Alzheimer- és a Parkinson-kór rizikóját, valamint gyulladáscsökkentő hatása miatt nagyon jól beválhat az ízületi gyulladás terápiájában is – hangsúlyozza Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. – A táplálkozásunk tehát gyógyíthat is, és olyan változásokat hozhat az életünkbe, amelyek az egészségünkre, közérzetünkre is kihathatnak. Mindazoknak tehát, akik ostheoarthritistől szenvednek, a szakorvosi ellátás mellett érdemes az étrendjüket is hatékonyan, személyre szabottan megtervezniük és kialakítaniuk. 

     

    Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

     

    Visszalépés az előző oldalra...

    Prima Medica egészségközpontok

    munkatársaink

    Dvorák Márton mozgásterapeuta
    Dvorák Márton
    Fülöp Lili dietetikus
    Fülöp Lili
    Szabó Lucia dietetikus
    Szabó Lucia
    Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
    Varga Dóra
    dr. Vernes Réka életmód orvos
    dr. Vernes Réka
    dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
    dr. Babai László
    dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Békési Gábor PhD
    Bérces Ágnes mentálhigiénikus
    Bérces Ágnes
    dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
    dr. Bérczy Judit
    dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
    dr. Kapocsi Judit PhD
    dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
    dr. Koppány Viktória
    dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
    dr. Kósa Éva
    dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
    dr. Lőrincz Ildikó
    dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
    dr. Matusovits Andrea
    dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
    dr. Molnár Ákos
    dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Molnár Jeannette
    Novinics Edit mentálhigiénikus
    Novinics Edit
    dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
    dr. Révay Edit
    dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
    dr. Tar Attila PhD

    Facebook csoportjaink

    Prima Medica EgészségCsoport

    Prima Medica egészségközpontok