• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Így segítenek az okoskütyük a fogyásban!

  Így segítenek az okoskütyük a fogyásban!
  dr. Babai László dr. Babai László 2019.04.16

  Nagy sikerrel zajlott április 13-án a Prima Medica innovatív szakmai napja, amelynek témái az életmód orvoslás és az „okosrendelő” voltak. A 21. század orvosi szakirányát és a szakorvosok digitális, internet alapú eszközhasználatának lehetőségeit a szakmai legjobbjai  mutatták be az érdeklődőknek.

  Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ igazgatója rövid megnyitójában hangsúlyozta, hogy az okos eszközök használata az orvoslásban egy vadonatúj, ám megkerülhetetlen irányvonal, amely egyelőre számos megválaszolatlan kérdést vet fel. A szakmai nap célja éppen ezért többek közt a kérdések megfogalmazása és a közös válaszok megtalálása is lehetett.

  Okoseszközök a mindennapi diabetológiában

  Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa előadásában elsőként a rendszeres vizitek nagy időigényét és a helyzet egyik megoldásaként felmerülő okoseszköz használatra hívta fel a figyelmet. A megfelelő edukáció, az önmenedzselés és a motiváció fenntartásának eszközeiként Bibok doktor bemutatta a szöveti vércukorszint mérő eszközöket és azokat a kutatásokat, amelyek igazolják, hogy internet alapú döntéssegítő rendszerek javítják az anyagcserét. A szakértő kitért a betegvizsgálathoz kapcsolt eszközök (okosmérleg, vérnyomásmérő, vércukormérő, neuropátia vizsgáló eszközök, Doppler, stb.) és a kezeléshez kapcsolódó eszközök (okos vércukormérő, szöveti glükózmérő,  okos inzulinadagoló pen, inzulinpumpa, a szénhidrát- és kalóriaszámoló applikációk és  bólus kalkulátorok) részletes bemutatására is.  Bibok doktor felvázolta a telemedicina jelenlegi és jövőbeli lehetőségeit, ugyanakkor hangsúlyozta a személyes orvos-beteg kapcsolat és az elengedhetetlen (akár papíralapú) önmonitorozás fontosságát.

  Okoseszközök a háziorvosi rendelőben

  Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ orvosa,Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ orvosa, háziorvos előadásában a digitális technológia alapellátásban betöltött egyre jelentősebb szerepére világított rá. A doktornő sorra vette a diagnosztikában, dokumentációban, kommunikációban, terápiában felmerülő digitális, internet alapú lehetőségeket, és hangsúlyozta, hogy „dr. Google” szerepét nem lehet figyelmen kívül hagyni a 21. században. Szót ejtett a krónikus betegségek esetén alkalmazható, okostelefonon alapuló, betegséggondozást támogató eszközökről és szorgalmazta a szakorvosok EESZT-ba kapcsolódását. Vernes doktornő kiemelte, hogy a digitális eszközök és alkalmazások előretörésével minden orvosnak érdemes lépést tartani, mert hosszútávon időt, energiát spórol orvosnak, betegnek egyaránt, pontosabbá, gyorsabbá teheti a diagnosztizálást és nyomon követhetővé a terápiát.

  Okosrendelő – új lehetőségek hajnalán

  Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ igazgatója Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ igazgatója elsőként röviden összefoglalta az életmód orvoslás mibenlétét, az erre irányuló nemzetközi kutatásokból nyert evidenciákat. Az okoseszközök kapcsán ismertette mindazon paramétereket, amelyek segítségükkel követhetővé válnak, így többek közt az egészségi mutatókat, a tevékenységeket, a környezetet és a történéseket. Részletesen kitért a mozgás, az étkezés, sőt még a PCO ovuláció és az ételallergia-. életérzékenység, az alvásmonitorozás lehetőségeire is. Babai doktor számos, mindenkit foglalkoztató kérdést is felvetett, többek közt az adatkezelésre, a kapott értékek értékelésére és az eszközök validitására vonatkozóan.  A doktor előadása zárásaként hangsúlyozta, hogy az új technika orvoslásba történő integrálása megkerülhetetlen, ugyanakkor további finomítást igénylő, összetett feladat.

  Online táplálkozási napló helye a táplálkozásterápiában

  Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa mindenekelőtt a táplálkozás kiemelt jelentőségére hívta fel a figyelmet a megelőzésben, a gyógyításban. Ismertette a megfelelő táplálkozási terv összeállításának nehézségeit, amelynek a táplálkozási szokások felmérése az alapja. A hagyományos felmérési lehetőségek (kérdőívek, táplálkozási napló, 24 órás visszakérdezés) bemutatásán túl a jövő megoldására, az online táplálkozási naplóra irányította a figyelmet. A szakember természetesen sorra vette a felmerülő kérdéseket is, többek közt a bevitt adatok értelmezésére, a megfelelő app kiválasztására vonatkozóan. Előadásának zárásaként Varga Dóra hangsúlyozta, hogy a szükséges energia- és tápanyagbevitelre vonatkozóan minden esetben a szakember javaslatait kell mérvadónak tekinteni, és azt, hogy bár az online napló tagadhatatlan előnyökkel rendelkezik, az nem helyettesíti a dietetikust, csupán segíti a megfelelő életmód terápia beállítását.

  Mozgás követése okostelefonnal – páciens vezeti a terapeutát vagy terapeuta a pácienst?

  Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ humánkineziológusa, mozgásterapeutájaDvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ humánkineziológusa, mozgásterapeuta előadásában sorra vette a legismertebb okoseszközöket, amelyek a mozgás monitorozását szolgálják. Az aktivitásmérők, az okostelefonok és a pulzusmérők felhasználhatóságának bemutatása után a szakember egy konkrét esettanulmányt vezetett fel. Egy 65 éves férfi páciensről számolt be, aki a metabolikus szindrómán túl artrózisban is szenvedett, és elsősorban fogyási célja miatt kereste fel az Életmód Orvosi Központot. A 30 hetes életmód terápia során komoly segítséget jelentett az okosóra, amely az intenzitás-kontrollt, a motivációt, a tervezést és a kapcsolattartást is megkönnyítette. Az eredmény egy 24 kg-os testsúlycsökkenés és az egészségi mutatók látványos javulása volt.

  Vérnyomás monitorozás – diagnosztikus vagy terápiás felhasználás?

  Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás - és érkockázat specialistájaDr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás - és érkockázat specialistája előadásában azonnal megadta a választ a címben feltett kérdésre: mindkettő.  Miután ismertette a magasvérnyomás betegség és a hypertonia szindróma meghatározását, Kapocsi tanárnő felhívta a figyelmet a vérnyomásmérés nehézségeire. Beszélt a mandzsettaméret kiválasztásának szabályairól, a diasztolés vérnyomás korrekciójáról vastag felkar esetén és más technikai paraméterekről. A mérőeszközök rövid bemutatása kapcsán hangsúlyozta a vérnyomás monitorozás diagnosztikus és terápiás alkalmazásának jelentőségét és a rendszeres orvosi kontrollok céljait és kiemelt jelentőségét.

  Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
  Bejelentkezés  kezelésére:

  Életmód Orvosi Központ

  +36 70 621 2433

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus Fülöp Lili
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok