Alapelvek a táplálkozásterápia területén

Alapelvek a táplálkozásterápia területén

A táplálkozásterápia fontos részét képezi az életmód orvoslásnak, hiszen a helytelen táplálkozási szokások számos civilizációs betegség fő okául szolgálnak. Az interneten rengeteg táplálkozási irányzat fellelhető, olykor egymásnak szögesen ellentmondó javaslatokkal, nehéz ezekben szakember segítsége nélkül kiigazodni. A YourPower Med dietetikusai segítenek az egyéni terápia beállításában és felügyeletében, aminek kiemelkedő szerepe van többek között a szív-érrendszeri, anyagcsere és daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében.

Az életmód orvoslás alapjául olyan táplálkozási ajánlások szolgálnak, melyek a legújabb kutatási eredményeken alapulnak, mindenkire vonatkoznak nemtől, származástól, jövedelemtől, iskolázottsági szinttől függetlenül. Természetesen az általános ajánlásokat egyénre kell szabni, de egy megbízható kiindulási alapot biztosítanak az egészséges életmód kialakításához.(1)

A nem megfelelő minőségű (különösen a magas sóbevitel, a túl sok telített és transzzsírsav fogyasztás, illetve a kevés zöldség és gyümölcs bevitel) és mennyiségű étkezés, valamint az elégtelen fizikai aktivitás kiemelt kockázati tényezők a krónikus életmód betegségek, mint:

  • elhízás,
  • cukorbetegség,
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • magas vérnyomás,
  • daganatos megbetegedések,
  • és az ezekkel összefüggő halálozások tekintetében.

Főbb szempontok étrend összeállítás során:

  • Energiabevitel
  • Makrotápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsiradék)
  • Mikrotápanyagok (vitamin, ásványi anyag, nyomelem)
  • Biológiailag aktív anyagok (pl. karotinoidok)
  • Folyadék bevitel stb.

Túlsúly, elhízás

Egyre nagyobb egészségügyi problémát jelent az elhízás világszerte és hazánkban is. Azok a testsúlycsökkentő programok bizonyultak a leghatásosabbnak hosszú távon, amelyekben nem csupán diétás oktatás vagy sport beiktatása szerepelt, hanem kombinálva alkalmaztak táplálkozás- és mozgásterápiát.(2)

Figyelni kell azonban, hogy:

  • A testsúly 5-10 %-os csökkenése jelentősen mérsékli az elhízással járó betegségek kockázatát.(3)
  • A tartós testsúlycsökkenés érdekében 500-750 kcal-val érdemes csökkenteni az energiabevitelt, és kialakítani az elfogyasztott ételek megfelelő tápanyag-arányát, mely a szénhidrát esetében 40–45% energia%, a zsír esetében 25–30 energia%, míg a fehérjének 20–25 energia%.
  • A súlycsökkenés üteme ideális esetben ne haladja meg a heti 0,5- 1kg-ot.
  • Egyik makrotápanyag bevitelének lecsökkentése sem jár nagyobb hatással, mint a többié hosszú távon.(4)
  • A napi bevitt kalória ne kerüljön a szervezet alapanyagcseréjének szintje alá, mert lelassulhat a fogyás, vagy visszahízás következik be.

Magas vérnyomás

A megfelelő életmód-változtatás késleltetheti vagy megelőzheti a betegség kialakulását nem magas vérnyomásúak esetében, késleltetheti vagy megelőzheti a gyógyszeres kezelés megkezdését 1. fokozatú hypertoniások esetében, továbbá hozzájárul a hypertónia további mérsékléséhez gyógyszeres kezelés mellett, csökkentve a szedett gyógyszerek számát és dózisát. A vérnyomáscsökkentő hatás mellett az életmód-változtatás hozzájárul más szív-és érrendszeri kockázati tényezők és klinikai állapotok kontrolljához.(5)

A javasolt életmódbeli változtatások, amik csökkentik a magas vérnyomást:

  • Sómegszorítás,
  • Súlycsökkentés és –fenntartás,
  • Alkoholfogyasztás mérséklése,
  • Napi rendszerességű zöldség- és gyümölcsfogyasztás,
  • Csökkentett telített zsírbevitel,
  • Rendszeres testedzés.

A kifejezetten magas vérnyomással élők számára összeállított étrend, a Dash-diéta gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes értékű gabonákban és zsírszegény tejtermékekben, miközben korlátozza a sóbevitelt, és a telített zsírok fogyasztását. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a Dash-diéta követése hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, különös tekintettel a szisztolés értékre, attól függetlenül, hogy a diéta hatására volt-e testtömeg csökkenés. Magas vérnyomással élő felnőttek esetében átlagosan 6,74 Hgmm csökkenés figyelhető meg a szisztolés érték esetében, és 3,54 Hgmm csökkenés jellemzi a diasztolés vérnyomás értéket.(6)

Cukorbetegség

Diagnosztizált cukorbetegség esetén a vércukor - és inzulinszint szabályozásában kiemelkedő szerepe van a megfelelő diéta összeállításának, a fizikai aktivitás növelése mellett. Nem csupán a megelőzés, hanem a kezelés során is fontos szempont az optimális testsúly elérése, így túlsúly esetén a kalóriabevitel csökkentésére, az elfogyasztott ételadagok kontrollálására van szükség.(8) A 2–8 kg testtömegcsökkenés a cukorbetegség kezdeti szakaszában nagymértékű javulást eredményezhet.(7)

Egy rendszeres, meghatározott szénhidrát tartalmú étrend segítségével lehet hatékonyan kontrolálni a vércukorszintet.(8)  A szénhidrát bevitel számolása nagyon fontos inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén a táplálkozásterápia megkezdésekor. Ebben az esetben pontosan meg kell határozni az egyes étkezésekre elfogyasztható szénhidrátok mennyiségét és annak pontos idejét is.

Fontos szempont az étkezések tervezésekor:

  • Glikémiás index és glikémiás terhelés figyelembevétele
  • Hozzáadott cukor kerülése
  • Magas rost tartalmú gabonák előtérbe helyezése
  • Egyénre szabott mennyiség, dietetikus segítségével meghatározva.(7)

A vércukorszint stabilizálása érdekében csupán kismértékű és alkalmankénti alkoholfogyasztás megengedett, illetve a vércukorszint leesésének elkerülése érdekében javasolt étkezéssel összekötni az alkoholfogyasztást.(8)

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív-és érrendszeri megbetegedések tekintetében a célzott diéták pontos betartása segíti a gyógyulást. A mediterrán diéta alkalmazása, illetve a hazánkban elterjedt kardioprotektív étrend követése javasolt megelőzés és kezelés esetében is.(9)

A mediterrán diéta alapja az olíva olaj, gabonák, zöldségekés gyümölcsök rendszeres fogyasztása, és a halak, tejtermékek, húsok étrendbe illesztése. Szerves része továbbá a rendszeres, mérsékelt borfogyasztás, és a fokozott fizikai aktivitás.(10)

Kardioprotektív étrend az egyénre szabott táplálkozásterápiában nagy hangsúlyt fektet a zsírbevitel mennyiségén túl azok minőségére is. A telített zsírsavak csökkentését, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek (olívaolaj, repceolaj, mandulaolaj, avokádó) fogyasztásának növelését és a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag tengeri halak (lazac, makréla, hering, tonhal) rendszeres fogyasztását javasolja.(9)

 

A krónikus betegségek mindegyikénél megvannak azok a tudományos bizonyítékokra épülő alapelvek, amelyek betartása fontos szerepet játszik a gyógyulásban. Azonban minden esetben fontos az egyénre szabott táplálkozásterápia, hiszen minden ember, minden eset más és más pontosításokat igényel ahhoz, hogy a változtatások minél hatékonyabbak legyenek, és semmiképp se ártsanak. A táplálkozás megváltoztatásakor könnyű végletekbe esni, ami hamar hiánybetegségekhez vezethet, ezért fontos táplálkozástudományi szakember segítségét kérni.

 

Források:

  1.  http://www.lifestylemedicine.org/standards
  2. Johns DJ, Hartmann-Boyce J, Jebb SA, Aveyard P, Diet or Exercise Interventions vs Combined Behavioral Weight Management Programs: A Systematic Review and Meta-Analysis of Direct Comparisons. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2014;114:1557-1568.
  3. Tsigosa C, Hainer V, Basdevant A, Finer N, Fried M, Mathus-Vliegen E, Micic D, Maislos M, Roman G, Schutz Y, Toplak H, Zahorska-Markiewicz B. Management of Obesity in Adults: European Clinical Practice Guidelines. Obesity Facts 2008;1:106–116
  4. Spence M, McKinley M, Hunter S. Diet, insulin resistance and diabetes: the right (pro)portions. Proceedings of the Nutrition Society. 2010; 69: 61–69.
  5. ESH/ESC Guidelines for the management of arterial hypertension. Journal of Hypertension 2013, 31:1281–1357
  6. Sannei P, Salehi-Abargouei A, Esmaillzadeh A, Azadbakht L. Influence of dietary approaches to Stop Hypertension diet on blood pressure: A systematic review and meta-analysis on randomized controlled trials. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 2014; 24: 1253-1261.
  7. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care 2015;38(Suppl. 1):S1–S2
  8. Evert A. Nutrition Therapy in Diabetes Management - An Overview of the Recent American Diabetes Association Position Statement. US Endocrinology. 2014;10(1):16–9. DOI: 10.17925/ USE.2014.10.01.16
  9. Dietetikai-humán táplálkozási szakmai kollégium. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az ischaemiás szívbetegség dietoterápiájáról. Egészségügyi Közlöny, 2010; 60(7), 1548-1555
  10. Stradling C, Hamid M, Taheri S, Thomas N. A Review of Dietary Influences on Cardiovascular Health: Part 2: Dietary Patterns. Cardiovascular & Haematological Disorders-Drug Targets, 2014; 14: 50-63.