A táplálkozásterápia fontos részét képezi az életmód orvoslásnak, hiszen a helytelen táplálkozási szokások számos civilizációs betegség fő okául szolgálnak. Az interneten rengeteg táplálkozási irányzat fellelhető, olykor egymásnak szögesen ellentmondó javaslatokkal, nehéz ezekben szakember segítsége nélkül kiigazodni. A YourPower Med dietetikusai segítenek az egyéni terápia beállításában és felügyeletében, aminek kiemelkedő szerepe van többek között a szív-érrendszeri, anyagcsere és daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében.
Az életmód orvoslás alapjául olyan táplálkozási ajánlások szolgálnak, melyek a legújabb kutatási eredményeken alapulnak, mindenkire vonatkoznak nemtől, származástól, jövedelemtől, iskolázottsági szinttől függetlenül. Természetesen az általános ajánlásokat egyénre kell szabni, de egy megbízható kiindulási alapot biztosítanak az egészséges életmód kialakításához.(1)
A nem megfelelő minőségű (különösen a magas sóbevitel, a túl sok telített és transzzsírsav fogyasztás, illetve a kevés zöldség és gyümölcs bevitel) és mennyiségű étkezés, valamint az elégtelen fizikai aktivitás kiemelt kockázati tényezők a krónikus életmód betegségek, mint:
Egyre nagyobb egészségügyi problémát jelent az elhízás világszerte és hazánkban is. Azok a testsúlycsökkentő programok bizonyultak a leghatásosabbnak hosszú távon, amelyekben nem csupán diétás oktatás vagy sport beiktatása szerepelt, hanem kombinálva alkalmaztak táplálkozás- és mozgásterápiát.(2)
Figyelni kell azonban, hogy:
A megfelelő életmód-változtatás késleltetheti vagy megelőzheti a betegség kialakulását nem magas vérnyomásúak esetében, késleltetheti vagy megelőzheti a gyógyszeres kezelés megkezdését 1. fokozatú hypertoniások esetében, továbbá hozzájárul a hypertónia további mérsékléséhez gyógyszeres kezelés mellett, csökkentve a szedett gyógyszerek számát és dózisát. A vérnyomáscsökkentő hatás mellett az életmód-változtatás hozzájárul más szív-és érrendszeri kockázati tényezők és klinikai állapotok kontrolljához.(5)
A javasolt életmódbeli változtatások, amik csökkentik a magas vérnyomást:
A kifejezetten magas vérnyomással élők számára összeállított étrend, a Dash-diéta gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes értékű gabonákban és zsírszegény tejtermékekben, miközben korlátozza a sóbevitelt, és a telített zsírok fogyasztását. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a Dash-diéta követése hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, különös tekintettel a szisztolés értékre, attól függetlenül, hogy a diéta hatására volt-e testtömeg csökkenés. Magas vérnyomással élő felnőttek esetében átlagosan 6,74 Hgmm csökkenés figyelhető meg a szisztolés érték esetében, és 3,54 Hgmm csökkenés jellemzi a diasztolés vérnyomás értéket.(6)
Diagnosztizált cukorbetegség esetén a vércukor - és inzulinszint szabályozásában kiemelkedő szerepe van a megfelelő diéta összeállításának, a fizikai aktivitás növelése mellett. Nem csupán a megelőzés, hanem a kezelés során is fontos szempont az optimális testsúly elérése, így túlsúly esetén a kalóriabevitel csökkentésére, az elfogyasztott ételadagok kontrollálására van szükség.(8) A 2–8 kg testtömegcsökkenés a cukorbetegség kezdeti szakaszában nagymértékű javulást eredményezhet.(7)
Egy rendszeres, meghatározott szénhidrát tartalmú étrend segítségével lehet hatékonyan kontrolálni a vércukorszintet.(8) A szénhidrát bevitel számolása nagyon fontos inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén a táplálkozásterápia megkezdésekor. Ebben az esetben pontosan meg kell határozni az egyes étkezésekre elfogyasztható szénhidrátok mennyiségét és annak pontos idejét is.
Fontos szempont az étkezések tervezésekor:
A vércukorszint stabilizálása érdekében csupán kismértékű és alkalmankénti alkoholfogyasztás megengedett, illetve a vércukorszint leesésének elkerülése érdekében javasolt étkezéssel összekötni az alkoholfogyasztást.(8)
A szív-és érrendszeri megbetegedések tekintetében a célzott diéták pontos betartása segíti a gyógyulást. A mediterrán diéta alkalmazása, illetve a hazánkban elterjedt kardioprotektív étrend követése javasolt megelőzés és kezelés esetében is.(9)
A mediterrán diéta alapja az olíva olaj, gabonák, zöldségekés gyümölcsök rendszeres fogyasztása, és a halak, tejtermékek, húsok étrendbe illesztése. Szerves része továbbá a rendszeres, mérsékelt borfogyasztás, és a fokozott fizikai aktivitás.(10)
Kardioprotektív étrend az egyénre szabott táplálkozásterápiában nagy hangsúlyt fektet a zsírbevitel mennyiségén túl azok minőségére is. A telített zsírsavak csökkentését, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek (olívaolaj, repceolaj, mandulaolaj, avokádó) fogyasztásának növelését és a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag tengeri halak (lazac, makréla, hering, tonhal) rendszeres fogyasztását javasolja.(9)
A krónikus betegségek mindegyikénél megvannak azok a tudományos bizonyítékokra épülő alapelvek, amelyek betartása fontos szerepet játszik a gyógyulásban. Azonban minden esetben fontos az egyénre szabott táplálkozásterápia, hiszen minden ember, minden eset más és más pontosításokat igényel ahhoz, hogy a változtatások minél hatékonyabbak legyenek, és semmiképp se ártsanak. A táplálkozás megváltoztatásakor könnyű végletekbe esni, ami hamar hiánybetegségekhez vezethet, ezért fontos táplálkozástudományi szakember segítségét kérni.