• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Terhességi mozgás

  Terhességi mozgás
  2016.04.07

  Noha a terhesség nem betegség, számos élettani változással jár, melyek kihatással vannak a mozgásra. Az Amerikai Nőgyógyászati Társaság és az Amerikai Sportorvosi Társaság szakmai ajánlása, hogy a mozgás terhesség során ugyanolyan fontos, mint a nem várandós életszakaszokban. A mindennapi gyakorlat azonban sajnos azt mutatja, hogy a terhesek mozgásintenzitása messze elmarad a szakmai ajánlásoktól. Így a klinikusok egyik legfontosabb feladata a mozgás előmozdítása terhesség alatt is.

  Mozgás terhesség ideje alatt

  Röviden összefoglalva a terhesség alatti testmozgás csökkenti a fáradtságérzetet, segíti az optimális testsúly tartását, és irodalmi adatok alapján rövidítheti a vajúdás idejét.

  Maga a terhesség számos élettani változással jár önmagában ugyanúgy, mint a testmozgásra adott élettani válaszokban. Egyik legfontosabb változása, hogy emelkedik az alapanyagcsere, az alap energiafelhasználás. Ezzel együtt emelkedik az oxigénfogyasztás, a szív lökettérfogata, az alap pulzusszám, míg a maximális pulzusszám úgy tűnik, változatlan marad. Az emelkedett alapanyagcsere másik következménye, hogy nehezebbé válik az megemelkedett termelt hőmennyiség leadása – testmozgás során ezért erre külön oda kell figyelni.

  Testmozgás adta előnyök

  • fenntartja a terhesség előtti vázizomrendszeri és szívérrendszeri fittséget
  • segít egyensúlyban tartani a testsúlyt
  • segíti a vajúdást
  • segíti a jó testtartást
  • segít megelőzni a terhességi cukorbetegséget
  • segít megelőzni a derékfájdalmat
  • segíti a terhességi változásokhoz való pszichés alkalmazkodást

  Testmozgási javaslatok

  Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság ajánlása szerint a terhes nőkre ugyanazok óvintézkedések vonatkoznak, mint nem terhes társaikra – feltéve, ha a terhességnek nincs orvosi, nőgyógyászati komplikációja.

  A terhességet megelőzően aktív életmódot folytatók terhesség alatt is folytathatják a mozgás a terhességet megelőző értékekkel (gyakoriság, időtartam, intenzitás és mozgásforma). Természetesen ezen értékek a terhesség előrehaladtával módosulnak, csökkennek.

  Azon hölgyek, akik terhességüket megelőzően nem mozogtak – amennyiben nem magas kockázatú veszélyeztetett terhesek – a mozgás nyugodtan elkezdhetik terhesség alatt alacsony és közepes intenzitással.

  Amennyiben terhességi komplikáció nem áll fent, az alábbi ajánlások érvényesek:

  Gyakoriság

  Megegyezik az egészségesekre vonatkozó ajánlással, azaz heti 5 alkalom közepes intenzitású kardio mozgás esetén, illetve heti 3 alkalom magas intenzitású mozgásnál, továbbá heti 2x30 perc izomerő növelés.

  Intenzitás

  Azon hölgyek számára, akik terhességük előtt nem mozogtak, javasolt alacsony-közepes intenzitással kezdeni. A terhesség előtt is mozgók ugyanazon az intenzitáson folytathatják a mozgást. A terhesség előrehaladtával az intenzitás természetes úton csökken.

  Időtartam

  Megegyezik az egészségesekre vonatkozó ajánlással, azaz heti 150 perc

  Mozgásforma

  Személyes preferencia kérdése. A kontakt-sportok, búvárkodás és minden más mozgás, melynél felmerül a hasi sérülés veszélye, terhesség során kerülendő. Továbbá nem javasoltak a hanyattfekvéssel járó mozgások- különösen a 16. hét után- , mert azok a hasi nagyerek elnyomásával vér visszaáramlási illetve szívműködési problémákhoz vezethetnek.

  Kiemelt figyelmet kell fordítani a következőkre

  Ülőmunkát végző, edzetlen terhes nőknél fokozatos fizikai állapotfejlesztést szükséges ahhoz, hogy elérjék az ajánlott szintet.

  A súlyosan elhízott vagy terhességi diabétesszel küzdő, esetleg magas vérnyomásos terhes nők minden esetben konzultáljanak orvosukkal, mielőtt elkezdenek rendszeresen sportolni.

  A terhes nők, akik korábban aktívan űztek testi kontaktot, eséseket, ütéseket tartalmazó sportokat, változtatniuk kell a mozgásformán.  Ezeket a magzat sérülése miatt a terhesség ideje alatt tilos folytatni, így pl. kosárlabda, síelés, jéghoki, búvárkodás, lovaglás.

  Azonnal meg kell szakítani a terhelést ha a következőket tapasztalja: hüvelyi vérzés, nehézlégzés, szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom, izomgyengeség, duzzanat a lábon, kimutatható magzatvíz szivárgás

  A fekvő testhelyzetű gyakorlatokat kerülni kell a vénák esetleges elzáródása, keringési problémák elkerülése érdekében. Kifejezetten akkor kell erre figyelni, ha a magzatot mérete miatt nem védi az anya medencéje.

  Áldott állapotban kerülendő a Valsalva manőver – azaz fokozott haspréssel járó erőkifejtés.

  Terhes nők edzésénél kerülendő a szobahőmérsékletnél melegebb, párásabb közeg, illetve mindig figyelni kell a terhelés közbeni folyadékpótlásra.

  A terhesség ideje alatt növekedik az alapanyagcsere, ennek megfelelően kell beállítani a tápanyagbevitelt, hogy elhízás ne következzen be, de a magzat és az anyuka is minőségi és mennyiségi tápanyagból tudjon építkezni. Ennek meghatározásához dietetikus ajánlott.

  Azok a  terhes nők, akik a súlyzós edzéseket részesítik előnyben, és biztonsággal végezhetik, érdemes olyan terhelési intenzitást választani, melyet 12-15 ismétléssel lehet kényelmesen elvégezni. Mérsékelt fáradságig tartson egy edzés.

  16 hetes terhesség után kifejezetten kerülni kell a hanyatt fekvésben végzendő gyakorlatokat az említett keringés zavartalan működése miatt, illetve kerülendő az izometrikus terhelés.

  A terhes nőknek heti 3-4 alkalommal javasolt edzeni egy héten, legalább 15, maximum 30 percig tartson egy szakasz, ezen felül a könnyű bemelegítés és levezetés igénybe vesz 5-10 percet. Hetente érdemes meghatározni az összidőt a 150 percnél. Közepes és alacsony terhelés legyen az aktuális  fizikai, egészségi állapot függvényében.

  Közepes intenzitású edzés ajánlott azon terhes nőknek, akiknek terhesség előtt a BMI értéke 25, vagy annál kevesebb volt.

  Alacsony intenzitású edzés ajánlott, akiknek terhesség előtti BMI méréseredménye meghaladta a 25- ös értéket.

  Ajánlott pulzustartomány közepes intenzitású edzésnél, alacsony kockázatú, normál súlyú, terhes nőknél, valamint terhes és túlsúlyos nőknél.

  BMI < 25

  Életkor Edzettségi szint Pulzustartomány
  <20 - 140-155
  20-29 alacsony 129-144
    közepes- aktív 125-150
    magas- fitt 145-160
  30-39 alacsony 128-144
    közepes- aktív 130-145
    magas- fitt 140-156

  BMI 25, vagy annál nagyobb

  Életkor Pulzustartomány
  20-29 102-124
  30-39 101-120

  Szülés utáni mozgás

  Normál, hüvelyi szülés esetén 4-6 hét eltelte után fokozatosan lehet ismét terhelni a szervezetet. Császármetszés esetén ez az idő kitolódik 8-10 hétre.

  Intenzitást tekintve a könnyű, vagy közepes szintű terhelés a javasolt, amennyiben nem zavarja meg a szoptatást.

  Elsősorban mérsékelt kardió mozgás, kiegészítve könnyű súlyzós vagy saját testsúlyos edzéssel a legideálisabb.

  Szoptatás után fokozatosan emelhető a terhelés, és bővíthető a gyakorlatok fajtája. Szakszerű segítség mellett nem lehet gond, és minél rövidebb idő alatt visszanyerheti a kismama a szülés előtti állapotát. Természetesen a mozgás nem minden. Az étkezést össze kell hangolni az fizikai aktivitással, így lesz teljes értékű a folyamat.

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok