• Mozogj csoportban az egészségedért
  • Testsúlycsökkentő életmód program
  • Gyógyulj életmóddal
  • Orvosi háttér
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Életvezetésitréning
  • hírek
    Nem csak a hízást kockáztatja a nem megfelelő étkezéssel, hanem akár az életét is veszélybe sodorhatja!

    Nem csak a hízást kockáztatja a nem megfelelő étkezéssel, hanem akár az életét is veszélybe sodorhatja!
    2016.04.03

    Az, hogy mit, és persze, hogy mikor eszünk nagyban befolyásolja azt is, hogy hogyan nézünk ki. Akik sokat esznek, azok bizony könnyen elhízhatnak, de ezen felül a nem megfelelően megválasztott ételek, vagy akár ételízesítőek más, komoly következményekkel járó betegségek kialakulását is elősegítik. A magasvérnyomásról, és annak kialakulásában szerepet játszó folyamatokról dr. Kapocsi Judit tanárnő, az Életmód Orvosi Központ magasvérnyomás specialistája beszél.

    A megfelelő étkezés

    Ma már a tv, a rádió és az újságok is azt harsogják, hogy mennyire fontos a megfelelő étkezés az egészség szempontjából. Ez tény, hiszen a nyers zöldségek, a rostokban gazdag ételek, és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, valamint a készételek mellőzése bizony hatalmas lépést jelenthetnek egy kiegyensúlyozottabb, hosszabb és egészségesebb élet felé.

    Azonban a dolog itt nem áll meg. Sokan az egészséges élet jegyében betartják ezeket a javaslatokat. A teljes kiőrlésű kenyeret zsírszegény margarinnal kenik meg, és sok nyers zöldséget tálalnak mellé, majd mindezeket erősen nyakon öntik sóval. Ez az ételízesítő alapkelléke minden háztartásnak, hiszen az ízeket lehet vele fokozni. Csakhogy a készételek világában olyan intenzív ízekhez vagyunk hozzászokva, hogy az otthoni kosztot is muszáj felhozni arra a szintre. Ezt természetesen a gyártók, és a háziasszonyok is főleg sóval érik el.

    A só kis mennyiségben tökéletes a szervezet számára, ám a túlzott bevitele komoly gondokat eredményezhet. Ennek az ételízesítőnek a használatát már nagyanyáink is csak mértékkel tartották jónak, hiszen nagyon régóta tudjuk: hatással van az ember vérnyomására.

    A magasvérnyomás és a só

    A nátrium-klorid (NaCL), vagyis a konyhasó befolyásolja a vízháztartást, és ennek következtében a szív bizonyos funkcióit. A sóban lévő nátrium ugyanis megköti a vizet, közvetve a vérnyomás emelésén keresztül károsítja a veséket, mely szervek a vízháztartás alappillérei. A só ezen felül a vízmegkötés révén befolyásolja a perctérfogatot - vagyis a szívben az 1 perc alatt kilökött vér mennyiségét - égészen pontosan megnöveli azt.

    Dr. Kapocsi Judit tanárnő, az Életmód Orvosi Központ magasvérnyomás specialistája elmondta, hogy mindkét tulajdonság elősegíti a néma gyilkos, vagyis a magasvérnyomás betegség kialakulását. A vízmegkötés és a perctérfogat növekedése is nagyobb terhet ró az erekre, melyek folyamatosan mikro sérüléseket szenvednek. A tartósan magas vérnyomás pedig olyan szövődményeket eredményez, mint a szívroham, a stroke, a trombózis, vagy akár a halálos tüdőembólia.

    Felismerés és kezelés

    A magasvérnyomás betegség igazi veszélye az, hogy mikorra felismerik a bajt, sokszor már visszafordíthatatlan károkat okoz. Az otthoni vérnyomásmérés ugyan hasznos, ám nem mindig ad pontos adatokat. Ráadásul azt sem tudhatjuk, hogy a méréseken kívüli időben hogy alakul a vérnyomás. Így a leg célravezetőbb megoldás a 24 órás vérnyomásmérés, mellyel a szakorvos olyan pontosságú adatokhoz juthat, melyekkel sokkal jobban, eredményesebben képes kezelni a betegséget. Ennek a módszernek a segítségével a szokásos napi aktivitás mellett láthatjuk, hogy hosszabb távon hogyan alakul a vérnyomás, mennyire egyenletes, vagy ingadozó, pihenésre csökken-e, stb.

    A magasvérnyomás betegség kezelése életmódváltással kezdődik. Ez az egészséges ételek mellett a megfelelő só fogyasztással, és persze a rendszeres, pulzuskontrollált mozgással is együtt jár. Emellett a szakorvos dönthet a gyógyszeres kezelés alkalmazásáról is, mely esetben a beteg rendszeres felülvizsgálatokon kell, hogy részt vegyen.

     

    Visszalépés az előző oldalra...

    Prima Medica egészségközpontok

    munkatársaink

    Dvorák Márton mozgásterapeuta
    Dvorák Márton
    Fülöp Lili dietetikus
    Fülöp Lili
    Szabó Lucia dietetikus
    Szabó Lucia
    Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
    Varga Dóra
    dr. Vernes Réka életmód orvos
    dr. Vernes Réka
    dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
    dr. Babai László
    dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Békési Gábor PhD
    Bérces Ágnes mentálhigiénikus
    Bérces Ágnes
    dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
    dr. Bérczy Judit
    dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
    dr. Kapocsi Judit PhD
    dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
    dr. Koppány Viktória
    dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
    dr. Kósa Éva
    dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
    dr. Lőrincz Ildikó
    dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
    dr. Matusovits Andrea
    dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
    dr. Molnár Ákos
    dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Molnár Jeannette
    Novinics Edit mentálhigiénikus
    Novinics Edit
    dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
    dr. Révay Edit
    dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
    dr. Tar Attila PhD

    Facebook csoportjaink

    Prima Medica EgészségCsoport

    Prima Medica egészségközpontok