• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Most lehet pályázni az egészség fejlesztésére

  Most lehet pályázni az egészség fejlesztésére
  2017.04.24

  Az életmód, a rendszeres mozgás egészségvédő szerepe olyannyira nyilvánvaló, hogy Európai Uniós és hazai források is elérhetőek azon szervezetek számára, amelyek a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztését a szabadidősport révén szeretnék megvalósítani. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója az összefüggésekre és a megvalósíthatóságra hívta fel a figyelmet.

  A fizikai inaktivitás a valódi „ellenség”

  A WHO szerint ma Európában évente 600 ezer halálhoz vezet a fizikai inaktivitás!
  Az ülő életmód következménye elsősorban az elhízás, amely korántsem csak esztétikai probléma, de a cukorbetegség és a kardiovaszkuláris betegségek melegágya is, valamint számos más betegség rizikófaktora. A mozgáshiányos életmód a közegészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen. Mind az egyénnek, mind a közösségeknek, a társadalomnak be kell látni, hogy a mozgás nem luxus, hanem szükségszerűség.
  A WHO Európai Régiójában a fizikai aktivitás előmozdítására irányuló 2016-2025-ös stratégia célja éppen ezért, hogy az egészséges életévek meghosszabbíthatók legyenek. Ehhez természetesen a testmozgást ösztönző intézkedések szükségesek, amelyekhez a szervezet az alábbi utakat jelölte meg:

  életmód pályázat- A fizikai aktivitás fontosságának és az ülő életmód csökkentésének kommunikációja.
  - Olyan környezet megteremtése, ami segít előmozdítani a fizikai aktivitást – mint vonzó és biztonságos épített környezet, hozzáférhető nyilvános terek és infrastruktúrák.
  - Esélyegyenlőség megteremtése a fizikai aktivitáshoz való hozzáférés terén.
  - A fizikai aktivitás előtt álló akadályok lebontása.

  Okosan kell pályázni

  Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója szerint a nemzetközi kutatási eredményeket összegezve is nyilvánvaló, hogy már kisebb lépéseknek is mérhető eredménye lenne.  10 %-os fizikai aktivitás növelés a teljes lakosság szintjén az alábbi eredményeket hozhatná:
  - 25 %-os relatív csökkenés a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganat, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában,
  - 25 %-os relatív csökkenés a magasvérnyomás-betegség előfordulásában,
  - megállíthatná a cukorbetegség és az elhízás terjedését.

  - Egy átfogó, szabadidősportokra épülő program, amelynek támogatására például a most futó EFOP-1.8.6-17 pályázaton is jelentkezni lehet, számos remek kezdeményezésre ad lehetőséget. A 150 millió és a 1.2 milliárd forintos keretek közt megpályázható összegek ugyanis valódi eredményeket hozhatnak. Ugyanakkor a pályázóknak tudniuk kell, hogy számos ponton kell megközelíteni a célokat. Fontos például az „egy életen át tartó mozgás” szemlélete. A fizikai aktivitás növelésének az élet minden szakára ki kell terjednie, vagyis meg kell kezdődnie már a teherbeesés időszakában, folytatódnia kell a várandósság során, gyermek- és serdülőkorban, felnőttként, sőt idős korban is – hangsúlyozza Babai doktor.
  - Ehhez pedig alaposan végiggondolt és szakmailag is alátámasztott pályázatokra van szükség. Kissé leegyszerűsítve úgy lehetne fogalmazni, hogy nem elég egy újrafüvesített focipálya terve. Ahhoz, hogy a mozgás valóban elérje a célját, azaz egészségnyereséget hozzon, meg kell tervezni azt. A pályázatokkal foglalkozó szakembereknek tisztában kell lenniük azzal, milyen mozgás javítja az egészséget, mennyit és hogyan kell mozogni, ismerniük kell az egyes betegségek mozgásra gyakorolt hatását és a mozgás egyes betegségekre gyakorolt hatását, a sportolási lehetőségeket pedig ehhez kell igazítani. Általánosságban elmondható: olyan sporteseményeket kell szervezni, ahol a kardiomozgáson van a hangsúly - mert heti 150 perc közepes intenzitású kardiomozgás szükséges mindenkinek. A pályázó szakembereknek tudniuk kell azt is, hogy egy cukorbeteg mikor kezdhet mozogni, hogyan kerülheti el a vércukor leesést, egy magas vérnyomásos, illetve szívproblémás embernél a különböző vérnyomáscsökkentők hogyan befolyásolják a maximális pulzusszámot. Ehhez pedig érdemes olyan kiadványokat szerkeszteni, ahol ezek a szakmai dolgok is a helyükön vannak. A jó hír, hogy többek közt ilyen kiadványok elkészítésére is lehet pályázni, ahogyan egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányokra és fórumokra, vagy a sportszakemberek módszertani felkészítésére is.

  Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója szerint a személyre szabott életmód programok, illetve a közösségek számára kidolgozott szabadidősport projektek az egyénnek és a közösségnek is javuló életminőséget, illetve kevesebb, betegségre fordítandó kiadást és energiát jelentenek, tehát közép- és hosszútávon mindenképpen megtérülnek.

  Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

   

   

   

   

   

   

   

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol - Gyöngyösi Judit

  Gyöngyösi Judit

  Üdvözlöm,
  Autoimmun pajzsmirigy alulműködèsem van.(Hasimoto)
  Nem kaptam gyógyszert.
  Arra lennèk kíváncsi,hogy milyen diètát kövessék?
  Mi az amit nem ehetek,ès mi az amit ehetek.
  Köszönöm.
  Tisztelt Gyöngyösi Judit!

  Sokféle diéta és módszer létezik, amellyel segíteni tudjuk szervezetünk működését. Ahhoz, hogy Önnek ebben segíteni tudjanak dietetikusaink sokkal több információra lenne szükség. A diéta összeállítása függ az előzményektől, esetleges érzékenységeitől, esetleges társbetegségektől.
  Bejelentkezés a személyes konzultációra a 70-4093120as telefonszámon.
  Üdvözlettel
  dr. Babai László


  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok