• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Mire számítson, ha dietetikushoz megy?

  Mire számítson, ha dietetikushoz megy?
  2016.10.07

  Napjainkban egyre nagyobb helyet kap az egészségmegőrzésben-és visszanyerésben a megfelelő, személyre szabott táplálkozás. Akár betegségmegelőzésről, akár valamilyen probléma gyógyításáról van szó, a megfelelő étrend összeállítása igen lényeges lépés. Mivel az életmódváltás elsőre igen bonyolultnak tűnhet, ezért érdemes dietetikushoz fordulni. Hogy pontosan mire számítson egy-egy ilyen konzultáció alkalmával, arról Sárga Diánát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát kérdeztük.

  Ma már a szakemberek egyöntetűen elfogadták azt a tényt, hogy a táplálkozással megbetegíthetjük, de meg is gyógyíthatjuk saját magunkat. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint legyen szó túlsúlyról, 2-es típusú cukorbetegségről, inzulinrezisztenciáról, magasvérnyomásról és egyéb szív-és érrendszeri problémákról, megfelelő étrend betartásával sokat tehetünk egészségünk érdekében. Akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ha nem betegség miatt, hanem fogyás céljából szeretnénk tudatosabban étkezni. Az internetet böngészve számtalan csodadiétával találjuk szemben magunkat, melyek a hosszú élet mellett az álomalak elérését kínálják. Viszont ezen ajánlások egy része nem csak károsak az egészségre nézve, de mivel egy meghatározott sablont kell követni, ezért sok esetben az ígért eredmény is várat magára. Ekkor sokan dietetikushoz fordulnak, akire már egyre szélesebb körben tekintenek úgy, mint az orvos jobb kezére. Azonban gyakran felvetődik a kérdés, hogy mégis mi történik a dietetikus rendelőjében, mennyivel ad többet, mint az interneten ajánlott divatdiéták?

  Probléma vázolása

  Akárcsak az orvosi rendelőben, a szakember első körben a páciens panaszára, problémájára kíváncsi. Kérdéseket tesz fel egészségi állapotáról, meglévő betegségekről, érdeklődik napirendje felől, valamint a családban előforduló betegségekről. Amennyiben rendelkezik a beteg orvosi leletekkel, laboreredményekkel, úgy azokat hozza magával!

  Állapotfelmérés

  A dietetikai tanácsadás egyik lényeges mozzanata az állapotfelmérés, melynek során az illető testsúlya, testtömeg-indexe (BMI) mellett megnézik a testösszetételt is. Ekkor kiderül, milyen a zsír/izom aránya, valamint a zsigeri zsír (szervek közötti zsír) mennyiségéről is képet kaphat. Ezen adatok nem csak az étrend összeállításához szolgálnak fontos támpontokkal, de kontrollok alkalmával össze lehet hasonlítani a bekövetkezett változásokat is.

  Táplálkozási anamnézis felvétele 

  Ezt követően tér rá a szakember a táplálkozási szokásokra, amely során részletesen kitér minden étkezésre, hogy kiderüljön mit és hányszor, illetve milyen mennyiségben eszik a beteg egy nap. Továbbá külön figyelmet fordít a folyadékfogyasztás mennyiségére és milyenségére is. A táplálkozási szokások felmérése történhet a páciens által előre megírt táplálkozási napló segítségével, vagy ennek hiányában részletes étkezési szokások kikérdezése által. Ezek segítségével a dietetikus képet kaphat az illető szokásairól, ízléséről, az elkövetett táplálkozásbeli hibákról, melyek hátráltatják a gyógyulásban, de természetesen a hibák mellett az étrend pozitívumai is jól láthatóak a táplálkozási anamnézisből.

  Célok meghatározása

  A szakember figyelembe véve az illető egészségi és fizikai állapotát olyan egyénre szabott célokat határoz meg közösen a pácienssel, melyek amellett, hogy betarthatóak, az illető egészségét szolgálják.

  Az étrend összeállítása

  Miután meghatározásra kerültek a célok, következik a személyre szabott étrend összeállítása. A páciens egészségi állapotától, nemétől, korától, fizikai aktivitásától függően megállapításra kerül az energia-és tápanyagszükséglete. A dietetikus külön kitér a tiltólistás ételekre, az azokat helyettesítő termékekre. Igény esetén, pedig 1 vagy 2 hetes étrendet is összeállít a dietetikus.

  Utánkövetés

  Miután a páciens a kellő információk birtokában távozott a rendelőből, úgy megkezdődhet számára az életmódváltás. Ebben nyújthat segítséget egy telefonra letölthető alkalmazás, melyben lehetőség van megtekinteni a szakember által előírt mozgás és táplálkozás tervet, illetve ellenőrizni, hogy a tervhez képest hogyan alakult a valóságban a táplálkozás és a mozgás - mondja Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. 

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok