• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Megtört a fogyás lendülete? Válassz profi irányítást!

  Megtört a fogyás lendülete? Válassz profi irányítást!
  Fülöp Lili Fülöp Lili 2019.01.16

  Ha a januárban első napjaiban elkezdett diéták lendülete megtört, nem akar beindulni a fogyás vagy a nehezen leadott kilók egyik pillanatról a másikra kezdenek visszakúszni, az ember hajlamos feladni a céljait, pedig Fülöp Lili, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint a megoldás néha egyszerűbb, mint gondolnánk.

  Mi mindent vesz figyelembe a dietetikus?

  A nagy fogadkozások idején sokan a legkönnyebbnek tűnő utat választották, és belevágtak egy népszerű, pontos menetrendet előíró diétába. Úgy vélhették, ha a szomszédnak bevált a szétválasztó étrend, a vércsoport diéta vagy a káposztaleves kúra, akkor az nyilván egy csodamódszer. Holott – ahogyan az egészséget érintő kérdésekben általában – a fogyásban is a személyre szabottság a kulcs. Hiszen annyira eltérőek vagyunk, miért lenne ugyanaz a hatékony módszer mindannyiunknak?
  - Az eredmény minden esetben a helyes mennyiségeken és a jó időzítésen múlik, amelynek a személyre szabásában nyújthat nagy segítséget a dietetikus. A szakember ugyanis számos olyan szempontot is figyelembe vesz a fogyókúrás étrend megtervezésekor, amelyekkel egy laikus nem feltétlenül számol – mondja Fülöp Lili, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. - Ilyen többek közt az életkor, a nem és a konkrét cél. Meghatározzuk a páciens aktivitási szintjét, figyelembe vesszük a munkabeosztását, a családi-és környezeti szokásait, az energia- és makrotápanyag igényeit, az étkezési szokásait, az esetlegesen már meglévő betegségeit, sőt még a konyhai alapismereteit is. Mindezeket összehangolva tudunk felépíteni egy tartható, eredményes és nem utolsósorban élvezhető testsúlycsökkentő étrendet – kifejezetten az adott páciens számára.

  Fontos a türelem

  fogyás fogyókúra dietetikusAhogy a plusz kilók sem egyik napról a másikra szaladtak fel, a leadásuk sem történhet azonnal. 1 kilogramm testtömegvesztéshez 7000 kalória deficitet kell elérnünk. Fülöp Lilitől tudható, hogy ez két evidens módon lehetséges: vagy 7000 kalóriával kevesebbet viszünk be a szervezetbe, vagy 7000 kalóriával többet égetünk el. Mivel ez egy viszonylag nagy kalóriamennyiség, így az optimális fogyás hetente maximum 0,5-1 kg lehet. Az ennél gyorsabban leadott testtömeg nem egészséges, sok esetben izom- és vízveszteséggel is jár. Fogyni vágyóknak tudatosítaniuk kell, hogy a kalóriadeficit tehát nem csak azzal érhető el, hogy kevesebbet eszünk, a kalóriát el is tudjuk égetni! Így a sport és a mozgás minden esetben felgyorsítja a fogyást, és tónusban tartja az egyébként szintén tömeget vesztő izmokat és az esetleg nehezebben alkalmazkodó bőrt. A szakemberek hetente minimum 3-szor javasolják a pácienseknek a kardio - illetve izomfejlesztő edzéseket, minimálisan 150 percnyi időtartamban. Mindazoknak, akik szeretnék megtalálni a számukra optimális zsírégető intenzitásszintet vagy valamilyen alapbetegséggel küzdenek, ami miatt nem mernek sportolni, nagy segítség lehet a mozgásterapeutával, akár csoportban végzett célzott edzés.

  Miért fontos időnként a kontroll?

  - A néhány hétig tartó, sokszor drasztikus kúrák vagy valamilyen tápanyag indokolatlan, tartós megvonása sokszor kifejezetten káros, ráadásul szinte biztosan jojó-effektushoz vezet – hangsúlyozza Fülöp Lili, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. - A mi célunk egy hosszútávú étrend és életvitel kialakítása, amit a páciens akár egész életén át gond nélkül tartani képes. Az út elején sok a kérdés és a buktató, érdemes megismerni a legfontosabb alapanyagok tápanyagértékeit, az ételek felszívódását befolyásoló tényezőket, a rostok és a folyadékfogyasztás fontosságát – ezekben a bizonytalanságokban is utat mutathat a dietetikus. Kevesen gondolnak rá, de a motiváció megtartásában, a finomhangolásokban és a fejlődés mérésében a 3-6 havonta történő kontroll is fontos. Az utánkövetés ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy a már felgyorsult anyagcsere és optimális testtömegvesztés után mi az az energiamennyiség, amit tartani érdemes és mely alapanyagokat mikor érdemes fogyasztani. Tehát a szakszerűen felépített étrenddel nem csak fogyni lehet, de a vágyott értékek fenn is tarthatók.

  Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

  Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
  Bejelentkezés  tanácsadásra:

  Életmód Orvosi Központ

  +36 70 621 2433

   

  Kapcsolódó videók


  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus Fülöp Lili
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok