• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Idén fogyjon jojó-effektus nélkül!

  Idén fogyjon jojó-effektus nélkül!
  2017.03.24

  Villámdiéta? Káposztaleves-kúra és csodakapszulák? Ha összeszámoljuk, mennyi energiát és pénzt fordítottunk eddig fogyókúrákra, megdöbbentő eredményre juthatunk. Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője szerint az is döbbenetes, hogy a „kúrázók” 80-90 százaléka annak ellenére újra és újra próbálkozik csodaszerekkel, hogy csak a jojó-effektust tapasztalta meg.

  Valójában hogyan fogyunk?

  Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek szerint élünk, ha a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás belefér a mindennapokba.
  Ha megismerjük a fogyás mechanizmusát, érthetővé válik, miért nem válnak be a „csodaszerek”. Egy olyan egyensúlyi rendszerben kell lavírozni, hogy kevesebb energiát vigyen be a fogyókúrázó, mint amennyi energiát elhasznál napközben, miközben ne vigye az energia bevitelét az alapanyagcseréje alá, mert akkor már nem fogyás fog történni, hanem raktározásra áll rá a szervezete. Mindehhez pedig egy szélsőségektől mentes, mérsékelten csökkentett zsír és szénhidrát bevitelre van szükség.

  Miért nehezebb fogyni 40 felett?

  tartós fogyás egészségesen A harmadik-negyedik X után egyre makacsabbul tartják magukat a plusz kilók, amelyek feltűnés nélkül kúsznak fel. Könnyű legyinteni évi 1-1,5 kiló hízásra, holott az 10 év alatt 10-15 kiló pluszt eredményez. Az ok egyszerű: idő múlásával az alapanyagcsere – vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés - biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A szervezetünkben zajló folyamat hatásai pedig külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább nőni fog az „úszógumi”, a zsírpárnák. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy negyven, ötven, sőt hatvan felett már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, hiszen az hosszútávon csak a jojó-effektust készíti elő.

  Éhezés nélkül és alapbetegségekkel is lehet fogyni

  Akik kapszulákkal vagy drasztikus diétával szeretnének lefogyni, szinte mindig visszahízzák, amit leadtak, sőt, akár még többet is, amikor kiéhezett szervezettel abbahagyják a hosszútávon tarthatatlan kúrát. Ráadásul az általános ajánlások sosem veszik figyelembe az adott személy állapotát, alapbetegségeit, igényeit, lehetőségeit. Sok diéta egy-egy tápanyagcsoport extrém mértékű lecsökkentésén alapul, így többségük vagy szénhidrátban, vagy zsiradékban nagyon szegény. Vagyis össze sem hasonlíthatók egy személyre szabott programmal, ami az egyéni célokra és adottságokra épül, változatos, nem jár koplalással és még mentális támogatást is biztosít.
  –  Az életmódprogrammal az idősebbeknek és a krónikus betegséggel élőknek is van esélyük a testsúlyrendezésre, akiknek fokozottan ügyelniük kell a fogyásuk egészséges kivitelezésére – mondja Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője. – A cukorbetegek végképp nem kezdhetnek kampányszerű, gyors sikert hozó fogyókúrákba. Nekik folytonos odafigyeléssel és szigorú étrenddel arra kell törekedniük, hogy kivédjék vércukorszintjük nagy ingadozásait, ezért nem csökkenthetik drasztikusan szénhidrát-bevitelüket. Persze ez senkinek nem tesz jót, de számukra veszélyes is volna.
  Ugyanígy különleges figyelmet érdemelnek a szív- és érrendszeri-, vagy éppen a mozgásszervi panaszokkal küzdők, akiknél szintén nem mindegy, mit és milyen intenzitással mozognak, hogyan táplálkoznak. A tartós eredményekhez nekik hatalmas segítség egy személyre szabott életmódprogram, amely természetesen az egészségeseknek is komoly pillér lehet. Hosszútávon pedig anyagilag, egészségileg és esztétikailag is jóval nagyobb a haszon, mint a csodadiétákkal való kísérletezésnél. 

  Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu )

   

   

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok