• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Ha le akar fogyni, fogyasszon fehérjét!

  Ha le akar fogyni, fogyasszon fehérjét!
  2016.08.22

  A különböző típusú fehérjék, táplálkozásunk alapvető összetevői, ráadásul a fehérjedús étrendnek, a fogyókúrában is jelentős szerepe van. Arról kérdeztük Sárga Diánát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát, hogy milyen típusú fehérjéket válasszunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, és le is szeretnénk adni a testsúlyunkból.

  A FEHÉRJÉK ÉLETTANI JELENTŐSÉGE

  A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel minden életszakaszban kiemelten fontos, terhesség- szoptatás alatt, illetve intenzív sportolás esetén pedig még inkább megnövekszik a szervezet fehérje iránti igénye. Ismert, hogy a fehérje dús táplálkozás fontos az izomépítés során, de arról talán kevesen hallottak, hogy fehérjék építik fel a kötőszöveteinket, inainkat, ezen kívül pedig kiemelt szerepük van, többek között az immunrendszer, illetve a hormonrendszer működésében is.

   MI  SZEREPE A FEHÉRJÉNEK A FOGYÓKÚRÁBAN?

  A hatékony diéta titka, a mérsékelt szénhidrátbevitel, a zsírszegény táplálkozás, valamint minőségi, fehérjében gazdag étkezési szokások bevezetése az étrendünkbe. A fehérjefogyasztás előnye, hogy gyorsítja az alapanyagcserét, ami azt jelenti, hogy fogyasztása után több kalóriát égetünk el, mint a szénhidrátok, vagy a zsírok esetében. További jelentőségük, hogy a fehérjék növelik legjobban a telítettségérzést, és segítenek a zsírmentes testtömeg, az izomzat fenntartásában.

  MENNYIT ÉS MILYEN TÍPUSÚ FEHÉRJÉKET VÁLASSZUNK?

  Habár azt gondolhatjuk, hogy a fehérjéket pozitív tulajdonságaik miatt korlátlanul fogyaszthatjuk, ez nincs így. Esetükben is fontos az elfogyasztott mennyiségre odafigyelni, hiszen egyrészt energia tartalommal ezeknél a tápanyagoknál is számolni kell, másrészt a túl sok, illetve a túl kevés fehérje fogyasztásnak is lehet egészségkárosító hatása. A fogyókúra során a napi energia bevitel 20-30%-át fehérjék tegyék ki, amely ideális esetben állati és növényi eredetű fehérjéket is tartalmaz fele-fele arányban.

  A fehérjéket célszerű több étkezésre elosztva fogyasztani, úgy hogy minden fő étkezés tartalmazzon valamilyen teljes értékű fehérjét. Teljes értékű fehérjének azt nevezzük, amely az összes olyan aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, de működése szempontjából elengedhetetlen. Az állati eredetű fehérjék (tej, tejtermékek, húsok, húskészítmények, halak, tojás) előnye, hogy bennük megtalálható az összes esszenciális aminosav. A fogyás érdekében ezek közül, a zsírszegény termékeket kell előnyben részesíteni.

  Növényi eredetű fehérjék fogyasztása is elengedhetetlen része a táplálkozásnak, mert hasznosításuk és lebontásuk kevésbé terheli meg a szervezetet. Esetükben arra érdemes odafigyelni, hogy bennük nem található meg egyszerre az összes aminosav típus. Így a növényi táplálkozás során ahhoz, hogy a szervezet ne szenvedjen hiányt fontos a növényi eredetű fehérjéket megfelelően összeválogatni. Értékes fehérjeforrások többek között az olajos magvak, a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse, a csicseriborsó. Egy friss amerikai tanulmány szerint, amely a JAMA Internal Medicine folyóiratban jelent meg, több növényi fehérje fogyasztása, 10 százalékkal csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozások kockázatát.

  KÉRJÜNK SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET!

  Amennyiben fogyni szeretnénk, étrendünk összeállításában kérjük dietetikus segítségét. A szakember személyre szabottan meghatározza, hogy milyen étrendre van szükségünk, azt milyen alapanyagokból készítsük el úgy, hogy fontos tápanyagokból ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, de biztosan elérjük fogyókúrás célunkat. „Ne feledjük, hogy a hosszútávon fenntartható testsúly csökkentés alapja a jól összeállított étrend és az életmódváltás, amely magába foglalja a rendszeres testmozgást is. A vágyott alak elérésében és megtartásában, egyénre szabott testsúlycsökkentő életmódprogram nyújthat számunkra segítséget.” – tudjuk meg Sárga Diánától, az Életmód Orvosi Központ dietetikusától.

  Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

   

   

   

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok