• Mozogj csoportban az egészségedért
  • Testsúlycsökkentő életmód program
  • Gyógyulj életmóddal
  • Orvosi háttér
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Távkövetés szakemberrel
  • hírek
    Ha le akar fogyni, fogyasszon fehérjét!

    Ha le akar fogyni, fogyasszon fehérjét!
    2016.08.22

    A különböző típusú fehérjék, táplálkozásunk alapvető összetevői, ráadásul a fehérjedús étrendnek, a fogyókúrában is jelentős szerepe van. Arról kérdeztük Sárga Diánát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát, hogy milyen típusú fehérjéket válasszunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, és le is szeretnénk adni a testsúlyunkból.

    A FEHÉRJÉK ÉLETTANI JELENTŐSÉGE

    A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel minden életszakaszban kiemelten fontos, terhesség- szoptatás alatt, illetve intenzív sportolás esetén pedig még inkább megnövekszik a szervezet fehérje iránti igénye. Ismert, hogy a fehérje dús táplálkozás fontos az izomépítés során, de arról talán kevesen hallottak, hogy fehérjék építik fel a kötőszöveteinket, inainkat, ezen kívül pedig kiemelt szerepük van, többek között az immunrendszer, illetve a hormonrendszer működésében is.

     MI  SZEREPE A FEHÉRJÉNEK A FOGYÓKÚRÁBAN?

    A hatékony diéta titka, a mérsékelt szénhidrátbevitel, a zsírszegény táplálkozás, valamint minőségi, fehérjében gazdag étkezési szokások bevezetése az étrendünkbe. A fehérjefogyasztás előnye, hogy gyorsítja az alapanyagcserét, ami azt jelenti, hogy fogyasztása után több kalóriát égetünk el, mint a szénhidrátok, vagy a zsírok esetében. További jelentőségük, hogy a fehérjék növelik legjobban a telítettségérzést, és segítenek a zsírmentes testtömeg, az izomzat fenntartásában.

    MENNYIT ÉS MILYEN TÍPUSÚ FEHÉRJÉKET VÁLASSZUNK?

    Habár azt gondolhatjuk, hogy a fehérjéket pozitív tulajdonságaik miatt korlátlanul fogyaszthatjuk, ez nincs így. Esetükben is fontos az elfogyasztott mennyiségre odafigyelni, hiszen egyrészt energia tartalommal ezeknél a tápanyagoknál is számolni kell, másrészt a túl sok, illetve a túl kevés fehérje fogyasztásnak is lehet egészségkárosító hatása. A fogyókúra során a napi energia bevitel 20-30%-át fehérjék tegyék ki, amely ideális esetben állati és növényi eredetű fehérjéket is tartalmaz fele-fele arányban.

    A fehérjéket célszerű több étkezésre elosztva fogyasztani, úgy hogy minden fő étkezés tartalmazzon valamilyen teljes értékű fehérjét. Teljes értékű fehérjének azt nevezzük, amely az összes olyan aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, de működése szempontjából elengedhetetlen. Az állati eredetű fehérjék (tej, tejtermékek, húsok, húskészítmények, halak, tojás) előnye, hogy bennük megtalálható az összes esszenciális aminosav. A fogyás érdekében ezek közül, a zsírszegény termékeket kell előnyben részesíteni.

    Növényi eredetű fehérjék fogyasztása is elengedhetetlen része a táplálkozásnak, mert hasznosításuk és lebontásuk kevésbé terheli meg a szervezetet. Esetükben arra érdemes odafigyelni, hogy bennük nem található meg egyszerre az összes aminosav típus. Így a növényi táplálkozás során ahhoz, hogy a szervezet ne szenvedjen hiányt fontos a növényi eredetű fehérjéket megfelelően összeválogatni. Értékes fehérjeforrások többek között az olajos magvak, a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse, a csicseriborsó. Egy friss amerikai tanulmány szerint, amely a JAMA Internal Medicine folyóiratban jelent meg, több növényi fehérje fogyasztása, 10 százalékkal csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozások kockázatát.

    KÉRJÜNK SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET!

    Amennyiben fogyni szeretnénk, étrendünk összeállításában kérjük dietetikus segítségét. A szakember személyre szabottan meghatározza, hogy milyen étrendre van szükségünk, azt milyen alapanyagokból készítsük el úgy, hogy fontos tápanyagokból ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, de biztosan elérjük fogyókúrás célunkat. „Ne feledjük, hogy a hosszútávon fenntartható testsúly csökkentés alapja a jól összeállított étrend és az életmódváltás, amely magába foglalja a rendszeres testmozgást is. A vágyott alak elérésében és megtartásában, egyénre szabott testsúlycsökkentő életmódprogram nyújthat számunkra segítséget.” – tudjuk meg Sárga Diánától, az Életmód Orvosi Központ dietetikusától.

    Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

     

     

     

     

    Visszalépés az előző oldalra...

    Prima Medica egészségközpontok

    munkatársaink

    Dvorák Márton mozgásterapeuta
    Dvorák Márton
    Fülöp Lili dietetikus
    Fülöp Lili
    Rajcsik Enikő dietetikus
    Rajcsik Enikő
    Szarka Dorottya dietetikus
    Szarka Dorottya
    Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
    Varga Dóra
    dr. Vernes Réka életmód orvos
    dr. Vernes Réka
    dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
    dr. Babai László
    dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Békési Gábor PhD
    Bérces Ágnes mentálhigiénikus
    Bérces Ágnes
    dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
    dr. Bérczy Judit
    dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
    dr. Kapocsi Judit PhD
    dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
    dr. Koppány Viktória
    dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
    dr. Kósa Éva
    dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
    dr. Lőrincz Ildikó
    dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
    dr. Matusovits Andrea
    dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
    dr. Molnár Ákos
    dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
    dr. Molnár Jeannette
    Novinics Edit mentálhigiénikus
    Novinics Edit
    dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
    dr. Révay Edit
    dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász
    dr. Tar Attila PhD

    Facebook csoportjaink

    Prima Medica EgészségCsoport

    Prima Medica egészségközpontok