• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Gyakori tévhitek az eredményes fogyókúrával kapcsolatban

  Gyakori tévhitek az eredményes fogyókúrával kapcsolatban
  2016.03.02

  Ön is futott már bele extra gyors, és tartós eredménnyel kecsegtető diétába? Akkor valószínűleg ön is csalódott már nagyot, és érezte azt, hogy átverték. Ez azért lehet, hiszen a köztudatban rengeteg téves elképzelés kering arról, hogyan is lehet eredményesen fogyni. Lássuk most ezek közül néhányat, melyekről Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa rántja le a leplet.

  Minél kevesebb ételt fogyaszt el, annál több felesleges kilótól tud megszabadulni.

  Sokan hiszik azt, hogy ha fogyni szeretnének, akkor a legjobb, amit tehetnek, ha nem esznek semmit. Azok, akik nem ennyire drasztikusan gondolkodnak, szintén sokszor hiszik, hogy az adagok minimálisra csökkentése megoldást jelenthet a súlyproblémáikra

  Az egyrészt igaz, hogy amennyiben kevesebb az összenergia bevitel, akkor egészséges szervezet esetében elindul a fogyás. Ideális esetben a korábbi étrendhez képest 500-600 kcal-val érdemes kevesebb kalóriát bevinni, így egy folyamatos, lassabb ütemű, ám tartós testtömeg csökkentés érhető el, ami nem terheli meg túlságosan a szervezetet. Ha tartósan az alapanyagcsere (számított érték testsúly, testmagasság, életkor alapján) alá csökken az energia bevitel, akkor a szervezet raktározásra rendezkedik be, és a hirtelen leadott kilók gyorsan visszajönnek, vagy néha nem is indul el az áhított fogyás.

  Egy másik elterjedt tévhit, hogy este hat után már egyetlen falatot sem szabad megenni. Ez azért is gond, hiszen a legtöbben este hatra még csak haza sem érnek, vagyis a vacsora, ami egyben egy családi esemény is kellene, hogy legyen, teljesen kimarad az életükből.

  Ideális esetben ébrenlét alatt 3-4 óránként érdemes egy keveset enni, így a szervezet folyamatosan elhasználja a bevitt energiát és nem kell raktároznia, stabil vércukor- és inzulinszintet érünk el egész nap során. Amennyiben valakinek olyan életritmusa van, hogy éjfélkor, akár később tér nyugovóra, akkor is érdemes az utolsó étkezését lefekvés előtt 2-3 órával időzíteni, amikor is elég természetesen egy könnyű saláta, kevés párolt csirkemellel, esetleg 1-2 evőkanál hidegen sajtolt növényi olajjal.

  Gyümölcsnapok

  A gyümölcsök bár rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, ellenben nem szabad elfeledkezni a szénhidrát tartalmukról sem. Átlagosan 100 gramm gyümölcs 10 gramm szénhidrátot tartalmaz és 50 kcal-t, így jól látszik, hogy korlátlan fogyasztásuk nem javasolt, de természetesen kis mennyiségben (napi 200-400 gramm) javasolt az étkezésbe illesztésük.

  A rettegett szénhidrát

  Nem egy diéta épített már arra, hogy a szénhidrát az emberiség, de legalábbis a nők legnagyobb ellensége, így a fogyás egyetlen igazi lehetősége az, ha ezt az anyagot teljesen kihagyjuk az étkezéseinkből. Ez azonban hatalmas tévedés.

  Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa elmondta, hogy a szénhidrátok nagymértékű lecsökkentése az első időszakban nagyobb testtömeg csökkentéssel jár, de ez a hatás sokkal inkább a kezdeti folyadékveszteségnek tudható be, mintsem a testzsír csökkentésének. Hosszú távon közel azonos hatása van a szénhidrát megszorításon és a zsírmegszorításon alapuló étrendnek, így nem érdemes egyik tápanyag mennyiségét sem extrém mértékben lecsökkenteni. Ennek oka, hogy nagyon egyoldalúvá tud válni a táplálkozás és a szervezet számára hasznos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok kerülnek megvonásra a szervezetünktől.

  Számtalan divatdiéta lát napvilágot nap, mint nap, melyek használta bár átmeneti sikereket hozhat, valójában alkalmazásuk nem fenntartható hosszú távon. Az esetek többségében a divatdiéták nem javasolnak tartós életmódváltás, csupán enyhébb vagy szigorúbb megszorításokkal eredményeznek gyors testtömeg csökkenést, mely a megszokott életmódhoz visszatérve többszörösen tud az emberre rakódni.

  A hosszú hónapok, évek alatt felszedett plusz kilókat, és a nem megfelelő életmód szokásokat, nem lehet és nem is javasolt egyik napról a másikra drasztikusan megváltozatni.  Egy fokozatos, ám tartós életmód váltásra van szükség, melyben kis mértékben csökkentett a szénhidrát és a zsiradék bevitel is, továbbá rendszeres testmozgás párosul az étkezésbeli változtatások mellé.

  Ezt persze nem egyszerű kivitelezni, ám ha az elhatározás megvan, akkor a szakemberek segítségével az eredmény sem várat magára sokáig. A diétákat személyre szabottan lehet a leghatásosabban alkalmazni, és ez igaz az edzésekre is, nem mindegy ugyanis, hogy a fogyni vágyó milyen egészségi állapotban van, mekkora túlsúllyal küzd. A megfelelő diéta és a jól megválasztott, személyre szabott pulzuskontrollált mozgásforma hiányában a lelkesedés is gyorsan alábbhagyhat, mivel lassabban jönnek az eredmények, de az is előfordulhat, hogy az igyekezetünk többet árt, mint használ.

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok