• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Fogyjunk tudatosan!

  Fogyjunk tudatosan!
  2016.09.01

  A rendszeres sportolás nagyon sok pozitívummal jár. Egészségünkre jótékony hatást gyakorol, valamint segítségével érhetjük el a karcsú, formás, izmos alakot. Arra kértük Németh Vivient, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját, hogy néhány tanáccsal segítsen nekünk, vágyott fogyókúrás célunk elérésében.

  40 FELETT MÁR NEHEZEBB

  Az elhízás civilizációs betegség és emberek millióinak okoz problémát.  A túlsúly kialakulását számos tényező okozhatja, többek között a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a helytelen táplálkozás, a stressz. Ráadásul, ahogy telnek-múlnak az évek, egyre nehezebb megszabadulni a plusz kilóktól. Ennek az az oka, hogy 40 éves kor körül a szervezetünk megváltozik, ilyenkor általában már az anyagcserénk lassabban működik. Az elhízás elkerülésének két alapvető fontosságú eszköze, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amely egyrészt segít megszabadulni a túlsúlytól, másrészt fontos szerepet játszik a krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú diabétesz a szív- és érrendszeri kórképek kialakulásának megelőzésében. Kutatások szerint, már 10% testtömeg csökkenés jótékony hatást gyakorol, a különböző típusú krónikus betegségekre nézve. A fogyókúrázás során a megfelelően összeállított étrend és mozgásprogram mellett fontos szempont a rendszeresség, a kitartás, valamint az elkötelezettség és a tudatosság.

  HOGYAN ÉPÍTSÜK FEL MEGFELELŐEN AZ EDZÉSPROGRAMOT?

  A rendszeres testmozgás számos jótékony hatását élvezhetjük, azonban a megfelelő hatékonyság miatt, nem mindegy, hogy hogyan építjük fel edzésprogramunkat. A mozgásterapeuta tanácsai szerint, ha hatékony zsírégetés szeretnénk elérni, két fajta edzésmódot kell kombinálnunk, a kardió mozgást és az izomerősítő edzéseket. Ez utóbbi, az edzéseken túl is fokozza az alapanyagcserét.  Az aerob, vagy kardió edzés pedig, a megfelelő pulzustartományban, és az ideális időtartamban végezve, támogatja a zsírégetést. Szervezetünk az edzések során, több forrásból nyeri az energiát. Mozgás közben elsőként a szénhidrát raktárak biztosítják a „fűtőanyagot”, tehát a májban és az izomban található glikogén ürül ki. Átlagosan 40 perc után kezdi el a zsírraktárakat nagyobb arányban bontani a szervezetünk. Mivel az izomerősítő gyakorlatok kivitelezéséhez több energia szükséges, érdemes ezzel kezdeni a mozgást, hiszen ebben az edzésszakaszban a szénhidrát tartalékok gyorsan felhasználódnak. Ha ezután kardiózunk már intenzív zsírégetést érhetünk el. 

  KOMPLEX ÉLETMÓD PROGRAM A SIKERES ALAKFORMÁLÁS KULCSA!

  Ma már köztudott, hogy nem elég „kampányszerűen fogyókúrázni”, a tartós eredmények eléréséhez életmód-váltásra van szükség, amelyben kérhetjük szakemberek támogatását. Étrendünk összeállítását tanácsos dietetikusra bízni, aki személyre szabottan meghatározza, hogy milyen táplálékokra van szükségünk, azt hogyan készítsük el úgy, hogy fontos tápanyagokból ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, de biztosan elérjük fogyókúrás célunkat. A másik terület, ahol érdemes tanácsért fordulnunk, a mozgás, illetve az edzésprogram összeállítása, amelyben szakképzett mozgásterapeuta lehet a segítségünkre. Ennek fontos része egy fittségi állapotfelmérés, amelynek során felmérésre kerül az izomerő, az állóképesség, a szív és a tüdőműködés, az erek állapotának értékelése. Ennek alapján állít össze a szakember egy egyénre szabott edzéstervet, amelyben meghatározza többek között pulzus zónánkat is, vagyis, hogy mekkora az a pulzus érték tartomány, amelyben mozognunk kell annak érdekében, hogy leghatékonyabban legyen a zsírégetés.  „A fogyás, a tónusos izomzat, az „álom alak” elérésének kulcsa tehát az életmódváltás, amelyben egyénre szabott testsúlycsökkentő életmódprogram lehet a segítségünkre, ahol erre hivatott szakemberek, illetve szükség esetén orvosi háttér áll rendelkezésünkre, és segít minket céljaink megvalósításában ” –tudjuk meg Németh Vivientől, Az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutátjáól.

   

  Forrás: Életmód Orvosi Központ www.eletmodorvosikozpont.hu

   

   

   

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok