• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Első életmód orvosi felmérés hazánkban

  Első életmód orvosi felmérés hazánkban
  2016.06.21

  A 2014-ben alakult Magyar Életmód Orvostani Társaság idén májusban felmérést végzett azzal a céllal, hogy felmérje az orvoshoz forduló lakosság tudását és szokásait táplálkozás és mozgás tekintetében. A kutatás több részterülete közül az egyik az elhízás és a krónikus betegségek közötti összefüggést vizsgálta.

   

  Az „Életmód orvoslás gyógyító hatása” kérdőív orvosi rendelők honlapján és közösségi oldalán volt elérhető. A kérdőív kb. 62 ezer főhöz jutott el és 508-an töltötték ki. A kitöltők életkora 17 és 83 év közötti nők és férfiak vegyesen (82,2% nő, 17,8% férfi), átlag életkor 44 év (nőknél 43, férfiaknál 51).

  ÉLETMÓDDAL ÖSSZEFFÜGGŐ MEGBETEGEDÉSEK

  Az életmóddal összefüggő betegségek – az elhízás, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, a zsírmáj, egyes rosszindulatú daganatok (pl. vastagbélrák) - ma Európában az első számú halálozási okokat jelentik. Kialakulásukban kiemelkedő szerepet játszanak a következő tényezők: az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás, fokozott stressz és különböző káros környezeti hatások.

  VAN KAPCSOLAT AZ ELHIZÁS ÉS A KRÓNIKUS MEGBETEGEDÉSEK KÖZÖTT?

  Többek között erre a kérdésre is kereste a választ a Magyar Életmód Orvostani Társaság online felmérése, hiszen a krónikus betegségek kialakulásában jelentős szerepet tölt be a túlsúly. A kérdőívben is egyértelmű kapcsolat látszott az elhízás és a krónikus megbetegedések jelenléte között a BMI értékek vizsgálata során. Az adatok szerint a beteg emberek 67%-a túlsúlyos vagy elhízott, míg az egészséges emberek csupán 33%-a rendelkezik túlsúllyal. Látható volt az is, hogy a nők jobban figyelnek a testsúlyukra, közülük 45% rendelkezik normál testtömeg index-szel, míg a férfiak csupán 26 %-a volt az egészséges tartományban. 

  HIÁNYOS ISMERETEK A TERÁPIÁS HATÁSRÓL

  A kérdőíves felmérés egy szeletében a kutatók két kérdéskört vizsgáltak. Egyrészt, hogy a krónikus betegségben szenvedő emberek tisztában vannak-e az elhízás és a krónikus betegségek közötti kapcsolattal, másrészt az étkezésre és a mozgásmennyiségekre vonatkozó szakmai ajánlásokkal. Érdekes adat, hogy noha 80,6%-a tudja, hogy az étkezésnek, és 65,8%-a pedig, hogy a mozgásnak gyógyító hatása van életmóddal összefüggő betegségekben, azt hogy mekkora mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt javasolt fogyasztani egy nap, és mennyit érdemes sportolni, kevesen tudták.  A válaszadók 74,4%-a nem ismerte a helyes étkezésre szóló szakmai mennyiségi ajánlást, ráadásul a válaszadók 59,2%-a a mozgásmennyiséget is helytelenül jelölte meg.

  A felmérés eredménye alapján tehát az látszik, hogy még mindig sok a hiányosság az életmóddal kapcsolatos ismereteink területén – vonja le a konzekvenciákat Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, kutatásvezető.

  MI AZ AZ ÉLETMÓD ORVOSLÁS?

  Összességében megállapítható, hogy míg egyre növekvő igény mutatkozik a társadalom részéről a hatékony, egyénre szabott életmód orvosi terápiás módszerek iránt, a terápiás hatást elérő mozgás és táplálkozási szintekről az információ még nem elégséges. A valódi egyén és társadalmi szintű gyógyításhoz mindenképpen egyéni felmérés, tanácsadás, életmódterv összeállítása, szakember általi vezetése szükséges.

  Ezekkel a területekkel az életmód orvoslás foglalkozik, amely a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb szakága. Terápiás rendszerében, a betegségek alap kiváltó okait célozza meg. Átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek gyógyításában, megelőzésében, a progresszió lassításában.

   Jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni, hiszen semmilyen gyógyszeres kezelés nem lehet –e nélkül kellően hatékony. Már a helyes életvitel önmagában is sokat segíthet a különböző krónikus megbetegedések megelőzésében és gyógyításában.

   

  Forrás: Magyar Életmód Orvostani Társaság, Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu) 

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok