• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  Az életmód a kulcs az egészséghez – de ez bonyolultabb, mint gondolná!

  Az életmód a kulcs az egészséghez – de ez bonyolultabb, mint gondolná!
  2016.02.09

  Napjainkban az emberek többsége nem azt az életmódot folytatja, ami a szervezetének ideális, vagy egészséges lenne. Jellemzően nagyon keveset mozgunk, és mindemellé még a többség ülőmunkát is végez. A felgyorsult hétköznapokban az étkezésekre sem fordítunk megfelelő figyelmet, beérjük a tartósítószerekkel telezsúfolt készételek, és a cukorral bőven ellátott finomságok fogyasztásával – ami természetesen elhízáshoz vezet. Ennek az életmódnak azonban sajnos komoly következményei lehetnek, amiket elkerülni könnyebb, mint gyógyítani, hiszen sok esetben az orvosok is csak a szinten tartást tudják biztosítani, a gyógyulás csak vágyálom marad. A témában Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont és az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, és Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont és az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája van a segítségünkre.

  Rossz életmód – betegségek

  Az újév egyik leggyakoribb fogadalma a fogyás. Szinte nincs is olyan ember, aki nem szeretne megszabadulni néhány kilótól, ám a többség minden erőfeszítése ellenére sem birkózik meg a feladattal. Sokszor „csak” a szakember segítségére van szükség, de az is előfordul, hogy a szervezetben már elindultak, kialakultak olyan változások az életmód hatására, melyek tovább nehezítik a fogyást.

  Sajnos a test előbb vagy utóbb reagál a nem megfelelő életmódra, a folyamatos kihasználásra, és megbetegszik. Ezen betegségek között pedig az inzulinrezisztencia és az elhízás mellett a cukorbetegség is jelentkezik. Természetesen nem szabad megfeledkezni a szövődményekről sem, ahol a meddőségtől elkezdve olyan dolgokkal is találkozhatunk, mint a magasvérnyomás, a trombózis, a hormonális elváltozások, a korai menopauza, vagy éppen az elhanyagolt cukorbetegség rettegett következménye, a végtagvesztés.

  Szerencsére a megoldás is adott, vagyis a cél a megfelelő életmód kialakítása. Ez azonban messze nem olyan egyszerű feladat, mint elsőre tűnik. Az ember ugyanis egyrészt rengeteg olyan információval találkozhat a neten, ami nem, vagy csak félig igaz, így hiába kezd diétába, nem éri el az eredményt. A mozgással is hasonló a helyzet: nem mindegy, hogy mit, és persze az sem, hogy mennyit mozgunk, hiszen adott esetben akár ronthatunk is a helyzeten.

  Étkezések és mozgás

  A megfelelő életmód – ezzel együtt pedig a fogyás – egyik alappillére az étkezés. Ahhoz, hogy a testünket rávegyük a zsírraktárak felszámolására, és a tartalékolás visszafogására, olyan diétát kell követnünk, mely rendszeres kis mennyiségű, változatos étkezést biztosít számunkra az ételek minőségét és mennyiségét is meghatározva. Ezáltal egy lassabb ütemű, de tartós testsúlycsökkenés, jobb életminőség érhető el nem csupán néhány hónapra, hanem egész életen át.

  A diéta kialakítása nem elsősorban az élelmiszerek elhagyására épül, sokkal inkább az alapanyagok, és az étkezési kultúra helyes megválasztására.  Igen sok szempontot kell figyelembe venni az egyéne szabott diéta összeállítása során, mint például a testmagasság, jelenlegi testösszetétel (zsír, izom), életkor, fizikai aktivitás, életritmus, és a kitűzendő rövid és hosszú távú célok, mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont és az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

  Természetesen a megfelelő életmód kialakítása, vagyis a tartós fogyás elérése a testmozgáson is múlik. Mozogni persze nem ördöngösség, azonban azzal nem árt tisztában lenni, hogy a megfelelő eredmény elérése érdekében pulzuskontrollált kardióedzések, a megfelelő ismétlésszámok, és a rendszeresség is nagyon fontosak. Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont és az Életmód Orvosi Központ testnevelő edzője azt is elmondta, hogy fontos az előzetes állapotfelmérés. Ez nem csak valami felmagasztalt, de felesleges eljárás, hiszen itt fény derül az állóképességre, a terhelhetőségre, és persze az esetleges betegségekre is. az orvosi közreműködéssel végzett állapotfelmérés ugyanis segít a szakembernek abban, hogy az adott betegségre optimalizálhassa a mozgásformát, amivel gyorsíthatja a folyamatot, elősegíti a fogyást, és az egészség megőrzését, az állapotromlás megállítását.

  Fogyni nehéz

  A fogyás nem egyszerű feladat, hiszen a test felkészül minden lehetőségre, és nem az esztétikus külső az elsődleges célja. A zsírraktárak felszámolása pedig nem érhető el csak diétával, vagy csak mozgással. Komplex feladatról van szó, amibe sajnos sokszor orvosi segítségre is szükség van, mivel a rossz életmód betegségeket is eredményez, melyek megléte nem csak a fogyást nehezíti, hanem komoly veszélyeket is rejt magában.

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok