• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  A magyar cukorbetegek egészségtudatossága sok esetben nem megfelelő

  A magyar cukorbetegek egészségtudatossága sok esetben nem megfelelő
  2016.12.16

  A Magyar Diabetes Társaság szerint a cukorbetegek száma másfél évtized alatt kb. 70 százalékkal nőtt, ami igen elgondolkodtató. A szakértők szerint ennek egyik fő oka az egészségtudatosság hiányában rejlik, mind az –egyelőre- egészségesek, mind a már diagnosztizált cukorbetegek részéről. Hogy miért fontos a személyre szabott életmódprogram a diabetes kezelésében, arról dr. Babai Lászlót, az Életmód Orvosi Központ és az Életmód Orvosi EgészségPontok alapítóját kérdeztük.

  Egyre több 2-es típusú cukorbeteg

  A népbetegségnek számító 2-es típusú diabetes egyre több embert érint, melynek hátterében az egészségtelen étkezés, a mozgáshiány áll és az ezekből adódó túlsúly áll. A Magyar Diabetes Társaság szerint hogy pontosan hány cukorbeteg él Magyarországon, nem tudni, ugyanis sok a diagnosztizálatlan beteg, mivel az állapot a legtöbb esetben tünetmentes. Így sokszor csak véletlenül derül fény a megemelkedett vércukor értékekre (pl. kórházi tartózkodás során, jogosítvány meghosszabbításakor). Bár a legfontosabb mozzanat a prevenció lenne, ám a legtöbben csak akkor kezdik komolyan venni a megfelelő életmód követését, amikor már bekövetkezett a probléma.

  Azonban jó hír, hogy az életmód orvoslás a kialakult cukorbetegségben hatékony és elsődleges része a kezelésnek.

  A betegek jelentős része nem optimálisan tartja be a diétát

  A cukorbetegség terápiájának fontos részét képezi a személyre szabott diéta és mozgásprogram. Azonban a betegek jelentős része bár tart diétát, ám nem az optimálisat. Ennek oka, hogy sokan csupán az orvos/háziorvos nyújtotta étkezési tervet követik – vagy rosszabb esetben az interneten keringő tanácsokra támaszkodva építik fel maguknak a diétát-, pedig ekkor elengedhetetlen egy magasan képzett dietetikussal való konzultáció. Hiszen neki van a legnagyobb rálátása és szakmai tapasztalata a cukorbetegek étrendi kezelésében, ráadásul ő személyre szabott diétát javasol a paciensek, nem pedig egy sablont nyújt át neki.

  Az egyéni paraméterek ismerete elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás összeállításában, hiszen nagyon nem mindegy ki hány kilogramm, a testsúlyának mekkora része adódik izomból, mekkora zsírból, kinek milyen a napi aktivitása. Éppen ezért a diabetesben szenvedők diétás ellátása komplex megközelítést kíván. Így a valós eredmények eléréséhez az élvezetes, finom, és mellette vércukorszintet csökkentő étrend összeállításához dietetikus szakember szükséges - magyarázza dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója.

  A mozgás nem luxus, hanem gyógymód

  A cukorbetegek sokszor sajnos a gyógyszerek beszedése és a diéta mellett nem fordítanak elegendő időt és energiát a rendszeres testmozgásra. Pedig kutatások kimutatták, hogy nyolc hetes rendszeres mozgás a HbA1c értéket 0,66%-kal képes csökkenteni 2-es es típusú cukorbetegeknél még akkor is, ha a BMI közben változatlan marad. Bár sokat segít, ha a beteg eljár futni vagy kerékpározni, ám a maximális javulás kulcsa – akárcsak a diéta esetében- a személyre szabott edzéstervben rejlik.  Ebben azonban óriási szerepe van a cukorbetegségben jártas személyi edzőnek, aki még mielőtt bármilyen mozgásprogramot javasolna, állapotfelmérést végez és átnézi a páciens leleteit, gyógyszereit, konzultál az életmód orvossal. Csakis ezek után állít össze edzéstervet, hiszen ezáltal lehet biztonságosan minél jobb eredményeket elérni.

  Így hat a mozgás az inzulin és a vércukor szintre

  • izommozgás során, az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa
  • az izomszövet fokozott cukorfelvétele izommozgást követően is megmarad - akár 48 órán keresztül is (ezzel a mozgás inzulint "helyettesít")
  • a rendszeres izommozgás javítja az izom inzulin érzékenységét azáltal, hogy emeli a cukoranyagcserében, inzulinválaszban részt vevő egyes fehérjék termelésének szintjét, illetve a megtermelt fehérjék aktivitását

  Biztonság a cukorbetegség kezelésében

  A cukorbetegség kezelésénél - legyen az diéta, mozgás, gyógyszer - a fő feladat, hogy a vércukorszintet minden pillanatban az optimális tartományban tartsuk. Egészséges szervezetben ezt az inzulin, a glukagon és számos más hormonális szabályozó rendszer biztosítja. Cukorbetegségben - miután a természetes szabályozó rendszerek működése károsodott - az említett külső behatásokkal segítjük a vércukorszint szabályozását, mely segítség folyamán meg kell előznünk a vércukorszint leesését ugyanúgy, mint a túlzott emelkedését- mondja dr. Babai László. Mind a két eset súlyos, akár eszméletvesztési állapotot eredményezhet, ami kiemelten aláhúzza azt a tényt, hogy a kezelés mindig szakember - diabetológus, háziorvos, életmód orvos, mozgásterapeuta, dietetikus - irányítása és ellenőrzése mellett történjen.

  További híreink>>>

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok