• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
  5 lépés az egészségünkért

  5 lépés az egészségünkért
  dr. Babai László dr. Babai László 2017.04.04

  Soha annyi betegség hátterében nem fedezték még fel a helytelen életmód jelentőségét, mint napjainkban. Dr. Babai Lászlónak, az Életmód Orvosi Központ alapítójának szavaiból kiderül, hogy a legnagyobb problémát jelentő betegségeink többsége életmód-alapú, ezért érdemes beszélnünk arról, mit tehetünk mi magunk a betegségek megelőzéséért, a gyógyulásunkért.

  A betegség mindenkinek sokba kerül

  A magyarok születéskor várható élettartama az 1990-es nem egészen 70 évről 2014-re 76 évre növekedett, de még ezzel is jelentősen elmarad az európai átlaghoz, a 80,9 évhez képest. A dohányzásban és a fiatalkori dohányzásban élen járunk, felnőttkori elhízásban csak az írek és a máltaiak előznek meg bennünket. Rákban a 2013-as adatok szerint Magyarországon haltak meg a legtöbben 100 ezer lakosra vetítve az EU 28-ak között – az OECD korábbi jelentése szerint.
  életmód orvoslás gyógyításA World Economic Forum korábbi tanulmányából az is kiderült, melyik az az öt nem fertőző betegség, amely a következő húsz évben 47 trillió dollárt fog felemészteni világszerte. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a pszichés problémák, a krónikus légzőrendszeri betegségek és a rák. Hatalmas kiadások a társadalomnak és betegeknek maguknak is, beláthatatlan következmények – amelyek ellen tehetünk!

  Elrettentő magyar adatok

  - 2003-ban a felnőtt lakosság 6,27 %-a volt cukorbeteg, 2015-ben 12,43 %, vagyis közel 800 ezer fő.
  - Közel ugyanennyien a prediabates állapotában vannak, egy lépésre a cukorbetegségtől.
  - 3 millió ember küzd magasvérnyomás betegséggel (és később döntő többségük a lehetséges következményekkel).

  Az életmód orvoslás bizonyítékokon alapul

  A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott stressz, a légszennyezés és egyéb életmód tényezők kiemelkedő szerepet játszanak számos betegség kifejlődésében és az állapot romlásában. Kutatások alapján ilyen betegségek a diabétesz, bizonyos daganatfajták, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, az allergia és az asztma. A megoldás tehát kézenfekvőnek látszik: nem „csak” a betegség okozta panaszokat kell csökkenteni, hanem a megfelelően kialakított életmóddal kell kezelni a helytelen életmód által kialakult betegségeket!

  - Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb ága. Gyógyító eszköztárában az olyan életmód tényezők szerepelnek, mint a mozgás, a táplálkozás, a stresszmenedzsment, a dohányzás elhagyása, amelyeket támogatás és iránymutatás nélkül nem könnyű beépíteni az életünkbe és annak részévé tenni a gyógyulás érdekében - hangsúlyozza dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója. - Az életmód orvoslás erősen épít az páciens aktív részvételére. Egyre többen vannak, akik valóban aktív résztvevői szeretnének lenni a gyógyulásuknak és vállalják, hogy a neki kidolgozott program alapján változásokat visznek végbe az életmódjukban. A folyamatot irányító szakember pedig egy szakértői csapatban – mozgásterapeutával, gyógytornásszal, dietetikussal, mentálhigiénés szakemberrel, más szakorvosokkal együtt - dolgozik, hogy a beteg minden téren megkapja az életmódváltáshoz szükséges biztonságos hátteret.

  5 lépés az egészségünkért

  Dr. Babai László életmód orvos összegzi az 5 fő teendőt, amelyet az egészségünkért meg kellene tennünk:

  1. Rendszeres mozgás

  Heti 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás, ahol két alkalom között nem telhet el 72 óránál több és egy alkalom nem lehet 30 percnél rövidebb, pluszban pedig felnőtteknél 2x30 perc izomerő-növelés. Gyermekeknek napi 60 perc közepes intenzitású kardio mozgás ajánlott. Alapbetegségek esetén ez természetesen egyénileg változhat.

  2. Egészséges étkezés

  Naponta 4-6 alkalommal történő étkezés javasolt, 400-600 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztásával, a magas rost tartalmú gabonák előtérbe helyezésével. Kerülendőek a magas zsír, só és cukor tartalmú élelmiszerek, miközben javasolt napi szinten 2-2,5 liter folyadékot magunkhoz venni.

  3. Dohányzás elhagyása

  Kutatások bizonyítják, hogy még a passzív dohányzás is jelentősen ront az egészségi állapoton, az aktív cigarettázás pedig szinte minden betegség kockázatát növeli.

  4. Alkoholfogyasztás mérséklése

  Legfeljebb egy adag alkohol fogyasztása naponta (nőknél ez kb. 1 deci bor, férfiaknál ennek másfélszerese, maximum kétszerese).

  5. Stresszkezelés

  Erre számtalan módszer létezik, a relaxációtól a jógáig, de maga a mozgás az egyik legtökéletesebb stresszkezelő módszer, mivel csökkenti a stressz miatt megnövekedett adrenalin szintjét.

  A gyógyító életmód pontos lépésekre épül

  A történelemben először, a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik.  A 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívproblémák és az ízületek állapotának romlása nemrég még tipikusan felnőtt-betegségek voltak, ma azonban már a gyerekeket is érintik. A skála másik oldalán pedig az elöregedő és egyre betegebb korosztályok állnak.
  A megoldás mindenképpen az életmód reformja, amely figyelembe veszi az adottságokat, életkort, nemet, a meglévő betegségeket, valamint a célokat.
  „Hogyan változtathatnék az életmódomon, ha fáj a hátam, a térdem, már a lépcsőzéstől is szúr a szívem, alig bírom cipelni a túlsúlyomat?” – merül fel sokakban a kérdés. Babai doktor szavaiból kiderül, hogy szinte nincs is olyan állapot, amelyen ne lehetne személyre szabott életmód programmal segíteni. Legyen szó magas vérnyomásról, inzulin rezisztenciáról, cukorbetegségről, szív- és érrendszeri betegségekről, gerinc- vagy ízületi problémákról, csontritkulásról vagy egyszerűen „csak” túlsúlyról (amely számtalan betegség forrása), alapos felmérés után mindenki számára kidolgozható a gyógyító életmód, az eredmények pedig mérhetőek, láthatóak, tapasztalhatóak.

   

  Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

   

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol - Gyöngyösi Judit

  Gyöngyösi Judit

  Üdvözlöm,
  Autoimmun pajzsmirigy alulműködèsem van.(Hasimoto)
  Nem kaptam gyógyszert.
  Arra lennèk kíváncsi,hogy milyen diètát kövessék?
  Mi az amit nem ehetek,ès mi az amit ehetek.
  Köszönöm.
  Tisztelt Gyöngyösi Judit!

  Sokféle diéta és módszer létezik, amellyel segíteni tudjuk szervezetünk működését. Ahhoz, hogy Önnek ebben segíteni tudjanak dietetikusaink sokkal több információra lenne szükség. A diéta összeállítása függ az előzményektől, esetleges érzékenységeitől, esetleges társbetegségektől.
  Bejelentkezés a személyes konzultációra a 70-4093120as telefonszámon.
  Üdvözlettel
  dr. Babai László


  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok