• Mozogj csoportban az egészségedért
 • Testsúlycsökkentő életmód program
 • Gyógyulj életmóddal
 • Orvosi háttér
 • Táplálkozási tanácsadás
 • Életvezetésitréning
 • hírek
   Mennyit, és hogyan mozogjak terhesség alatt, hogy elkerüljem a túlzott súlygyarapodást?

  Mennyit, és hogyan mozogjak terhesség alatt, hogy elkerüljem a túlzott súlygyarapodást?
  2016.05.03

  A babavárás alatti súlygyarapodást számos tényező befolyásolhatja. A túlságosan nagymértékű súlynövekedés, de a túl kevés is veszélyeztetheti a baba egészséges fejlődését. Mi az ideális testsúlynövekedés a terhesség alatt, és megfelelő mozgással hogyan kerülhetjük el a meghízást? Erről kérdeztük Németh Vivient, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját.

  MI AZ IDEÁLIS SÚLY A VÁRANDÓSSÁG ALATT?

  A felszedett kilók nagyrészt a magzat, illetve a terhesség alatt bekövetkező élettani változások következményeként adódnak össze. Mértékét meghatározza a baba súlya, a magzatvíz, a méhlepény tömege, a mellek megváltozott mérete, a felgyülemlett víz a szervezetben. A zsírszövet gyarapodik, amely raktárként funkcionál, felkészülve a későbbi szoptatásra. Ennek mértéke függ a terhesség alatti táplálkozástól és a mozgástól is. 

  A várandósság alatt a súlygyarapodás tehát egészséges, természetes és szükséges dolog, de nagyon fontos, hogy ezt a megfelelő keretek között tartsuk.

  A kismamák változó ütemben híznak a terhességük alatt, de egy javasolt testsúlynövekedés kiszámítható, mégpedig a BMI index segítségével. 

  Az Amerikai Sportorvosi Társaság ajánlása alapján vékony hölgyek  (BMI <18,5) esetében ideális a 12-18 kg testtömeg gyarapodás, normál testtömeggel (BMI 18,5-24,9) rendelkezők esetében 11-16 kg az ideális,  kevés túlsúllyal (BMI 25,0-29,9)- rendelkezők esetben 7-11 kg is elegendőnek bizonyul,míg jelentős súlytöbblet esetén az 5-9 kg súlygyarapodás tekinthető optimálisnak.

   MIÉRT VESZÉLYES A TERHESSÉGI TÚLSÚLY?

  A túlsúly számos krónikus betegség melegágya lehet.  Többek között növeli a magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség kockázatát, illetve ha túlságosan nagy a magzat, a szülési komplikációk kialakulásának valószínűségét. Gyakrabban fordul elő aranyér és ödéma is.  

  HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK A TÚLZOTT ELHÍZÁS ELLEN? SZABAD MOZOGNI TERHESSÉG ALATT?

  Természetesen igen, sőt kifejezetten javasolt. A terhesség alatti testmozgásnak azon felül, hogy csökkenti a fáradtságérzetet, segíti az optimális testsúly tartását, és irodalmi adatok alapján rövidítheti a vajúdás idejét is, számos más jótékony élettani hatása ismert. Például fenntartja a terhesség előtti vázizom rendszeri és szívérrendszeri fittséget, segíti a jó testtartás, segít megelőzni a terhességi cukorbetegséget, elkerülni a derékfájdalmat, és nagyban hozzájárul a terhességi változásokhoz való pszichés alkalmazkodáshoz is.

  UGYANÚGY SZABAD MOZOGNI, MINT BABAVÁRÁS ELŐTT?

  A várandós anyukákra – amennyiben nincs a terhességnek orvosi, vagy nőgyógyászati kockázata, - ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint nem terhes társaikra. Ha valaki a terhességet megelőzően aktív életmódot folytatott, a babavárás alatt is folytathatja a mozgást, természetesen a terhesség előrehaladásával csökkenő gyakorisággal és intenzitással.

  Azok a hölgyek, akik a várandósságot megelőzően nem mozogtak – amennyiben nem magas kockázatú veszélyeztetett terhesek – nyugodtan elkezdhetik a mozgást a terhesség alatt, alacsony és közepes intenzitással. Esetükben mozgásterapeuta által végigkísért, fokozatos fizikai állapotfejlesztés szükséges ahhoz, hogy elérjék az ajánlott szintet.

  Amennyiben valaki súlyosan elhízott vagy terhességi diabétesszel küzd, esetleg magas vérnyomása van, a mozgásforma kiválasztása és mennyiségének meghatározása előzetes életmód orvosi felmérés alapján lehetséges.

  TÁPLÁLKOZÁS ÉS MOZGÁS BEÁLLÍTÁSA

  A terhesség ideje alatt változik az anyagcsere, ennek megfelelően kell beállítani a tápanyagbevitelt, hogy elhízás ne következzen be, de a magzat és az anyuka is minőségi és mennyiségi tápanyagból tudjon építkezni. Ennek meghatározásához dietetikus szakmai segítsége ajánlott.

  A megfelelő edzésterv összeállításában pedig érdemes szakképzett mozgásterapeuta tanácsát kérni, aki személyre szabottan állítja össze a kismama számára, hogy milyen mozgásformákat végezzen. - mondja Németh Vivien az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

  Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu )

   

  Visszalépés az előző oldalra...

  Prima Medica egészségközpontok

  munkatársaink

  Dvorák Márton mozgásterapeuta
  Dvorák Márton
  Fülöp Lili dietetikus
  Fülöp Lili
  Szabó Lucia dietetikus
  Szabó Lucia
  Varga Dóra dietetikus, szakmai vezető, Okleveles táplálkozástudományi Szakember MSc Varga Dóra
  Varga Dóra
  dr. Vernes Réka életmód orvos
  dr. Vernes Réka
  dr. Babai László életmód orvos, alapító, kiemelt szakmai vezető
  dr. Babai László
  dr. Békési Gábor PhD egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Békési Gábor PhD
  Bérces Ágnes mentálhigiénikus
  Bérces Ágnes
  dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus dr. Bérczy Judit
  dr. Bérczy Judit
  dr. Kapocsi Judit PhD belgyógyász, klinikai farmakológus
  dr. Kapocsi Judit PhD
  dr. Koppány Viktória belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus dr. Koppány Viktória
  dr. Koppány Viktória
  dr. Kósa Éva belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista dr. Kósa Éva
  dr. Kósa Éva
  dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  dr. Lőrincz Ildikó
  dr. Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
  dr. Matusovits Andrea
  dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus, coach
  dr. Molnár Ákos
  dr. Molnár Jeannette diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
  dr. Molnár Jeannette
  Novinics Edit mentálhigiénikus
  Novinics Edit
  dr. Révay Edit életvezetési tanácsadó
  dr. Révay Edit
  dr. Tar Attila PhD endokrinológus és gyermekgyógyász dr. Tar Attila PhD
  dr. Tar Attila PhD

  Facebook csoportjaink

  Prima Medica EgészségCsoport

  Prima Medica egészségközpontok